Cilt Kanserinin Göz Ardı Etmemeniz Gereken 6 Belirtisi

Kanserle mücadelede erken teşhis oldukça önemli bir rol oynar. Dikkat etmeniz gereken 6 belirtiyi bu yazımızda öğrenin! 
Cilt Kanserinin Göz Ardı Etmemeniz Gereken 6 Belirtisi

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Son yıllarda, cilt kanseri hastalarının sayısı önemli bir ölçüde artmış bulunmaktadır. Genellikle 50 yaş üstü yetişkinleri etkisi altına almaktadır ancak, daha genç insanların risk grubu içinde olmadığı anlamı çıkarılmamalıdır.

Cilt kanseri, genellikle güneş ışınları tarafından salınan radyasyona sürekli maruz kalmanın bir sonucudur ancak epitel hücrelerdeki DNA mutasyonu da cilt kanserine yol açabilir.

En yaygın kanser türlerinden olmasına rağmen, ölüm oranı önemli ölçüde azalmıştır. Tedaviler oldukça gelişti ve hastalığı kolayca teşhis edebilirsiniz. Cilt kanseri çoğu durumda melanom dışı olarak kendini gösterir. Bu durumda kanser daha etkili bir şekilde kontrol altına alınır çünkü hücresel boyutta herhangi bir değişikliğe sebep olmaz.

Ancak yine de, hastalığı olabildiğince erken teşhis etmek büyük önem taşır. Cilt kanserinin ciddi bir boyuta bulaşmasını engellemek için erken teşhis şarttır. Bu sebeplerden ötürü, bu yazımızda cilt kanserinin göz ardı etmemeniz gereken 6 belirtisinden bahsedeceğiz. Hadi başlayalım!

1. Benlerin oluşması

benlerin oluşumu

Özellikle düzensiz şekillerde yeni benlerin oluşması, cilt kanserinin en temel belirtilerinden biridir. Boyutları, rengi ve dokusu açısından farklı olan bu benler aniden oluştukları için kolayca dikkat çekerler. 

Bazıları kırmızımsı noktalar olarak oluşsa da genellikle koyu renkli ve hafif şiştirler.

2. Varolan benlerde değişiklik

Varolan benlerde görülen değişiklikler hiçbir durum altında göz ardı edilmemelidirler. Daha önce belirttiğimiz gibi, zamanla oluşan her değişikliğe dikkat etmelisiniz. Uzmanlar dikkate alınması gereken konular için ABCDE kuralını ortaya atmıştır.

  • A asimetri (Asymmetry): Benin bir tarafının diğer tarafıyla aynı olmamasıdır.
  • B sınır (Border): Benin çevresi düzensizdir, deforme olmuştur ya da sınırları tam olarak belirgin değildir.
  • C renk (color): Varolan benlerin renklerin değişir. Rengi koyulaşabilir, başka bir renge dönüşebilir ya da rengi solabilir. Ayrıca mavi, kırmızı, pembe ya da gri gibi farklı renklere rastlanabilir.
  • D çap (diameter): Melanomanın çapı 6 milimetreye kadar çıkabilir. 6 milimetreden küçük de olabilir.
  • E kabartı (elevation): Benin yüzeyi hafif kabarıktır ya da düzensizdir.

3. İyileşmeyen yaralar

deride yaralar

Cilt hücreleri sağlıklı olduğu zaman, deri kendini yenileyebilir ve yaraları ya da aftları kısa sürede iyileştirebilir. Cilt sağlığı kaybolduğu zaman, tam tersi durum meydana gelir. İyileştirme özelliği kaybolur ve ufacık yararlın bile tamamen iyileşmesi zorlaşır. 

Açık yaraların ya da aftların uzun süre iyileşmediğini düşünüyorsanız, bu durum cilt kanserinin bir belirtisi olabilir.

4. Yayılan lekeler

Ciltte lekelerin oluşması iç ve dış bir çok etkenden kaynaklanıyor olabilir. Ancak oluşma biçimleri cilt kanseri ile alakalı olup olmadıklarını belirler. Örneğin, eğer bir leke benin dışına çıkıp etrafındaki deriyi etkiliyorsa, kontrol ettirmekte fayda vardır. Hücre sağlığındaki bazı değişikliklerden bu duruma sebep oluyor olabilir.

5. Kızarıklık ve şişlik

kızarıklık ve şişlik

Kötü huylu hücreler, hem benin kendisinde hem de etrafındaki bölgede fark edilebilir inflamatuvar reaksiyona sebep olur. Bu durum genellikle benin etrafından gerçekleşir, kızarıklıklara ve cilt tahrişine benzer belirtilere sebep olur.

Ancak cilt tahrişinden farklı olarak, kalıcıdır ve her geçen gün daha da kötüleşir.

6. Hassasiyet ve ağrı

Cilt kanseri ile beraber diğer durumlar da, hassasiyetin değişmesine sebep olur. Kaşıntı, dokunulduğunda ağrı ve tahriş gibi sürekli yaşanan anormal hücre davranışları bir doktor tarafından  muayene etmelidir.

Yukarıda bahsettiğimiz belirtilerden herhangi biri ile karşılaştıysanız, cilt kanseriyle bağlantılı olup olmadığını anlamak için derhal doktorunuza başvurmalısınız. Unutmayın, erken teşhis cilt kanseriyle mücadele etmede önemli bir rol oynar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.