Cilt Kanseri ve Göz Ardı Etmemeniz Gereken Belirtileri

Cilt kanserini erken evrelerde yakalayabilmek için benleriniz ya da çillerinizdeki her türlü değişime ya da yenilerinin oluşup oluşmadığına dikkat etmelisiniz. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini bu yazıda öğrenin.
Cilt Kanseri ve Göz Ardı Etmemeniz Gereken Belirtileri

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Birçok kişi cildi cilt kanseri ve güneş ışınlarından korumak söz konusu olduğunda gerekli önlemleri almaz.

Cilt kanserini önlemek için dikkat etmeniz gereken şeylerin arasında en önemlisi, ultraviyole (UV) ışınlara maruz kalmayı kontrol altında tutmanızdır.

Bu ışınlar, cildinize sadece kırışıklık ve yaşlanma lekelerinden çok daha ciddi hasarlar verebilir. Bu yazımızda, bu hastalık hakkında biraz daha fazla bilgi vermek ve bunu önlemeye nasıl yardımcı olabileceğinizi anlatmak istiyoruz.

Cilt kanseri çeşitleri

Cilt kanserinin göz ardı etmemeniz gereken işaretlerinden bahsetmeden önce, iki tür cilt kanseri olduğunu bilmelisiniz: melanom ve melanom dışı.

  • Melanom en agresif cilt kanseridir, ancak aynı zamanda en nadir olanıdır. Riskli olmasının nedeni, cildinizin en derin katmanlarında başlama eğiliminde olmasıdır. Bu kanser türü ortaya çıktığında, diğer bölgelere ya da organlara yayılabilir.
  • Melanom dışı cilt kanserlerine gelince, bunlar hücresel seviyede değişiklikler meydana getirir ve en yaygın ve en az agresif olanıdır. Bunlar genellikle cildin orta ve üst katmanlarında ortaya çıkar ve bu sayede leke oluşumu daha kolaydır.
  • Melanom dışı kanser genellikle tüm anormal hücreleri ortadan kaldıran küçük bir işlemle tedavi edilir, bu nedenle tedavisi kolaydır.

Melanom belirtileri

hasta ve doktor

Hepimizde çiller ve benler vardır, bu yüzden onlarla ilgili endişelenmenize gerek yoktur. Çiller ve benler, cilt rengini sentezleyen hücreler tarafından oluşturulan iyi huylu cilt lezyonları olarak kabul edilir.

Bununla birlikte, aniden bir sürü ben ya da çil oluştuğunu ya da her zaman olan bir tanesinin değişmeye başladığını fark ederseniz, bir dermatoloğa görünmek iyi bir fikirdir. Dikkat etmeniz gereken değişiklikler; A, B, C, D ve E harfleri ile eşleştirilmiştir.

A: Asimetri (Asymmetry)

Bir benin asimetrik olup olmadığını görmek biraz zor olabilir, ancak onu bir bantla bölmeyi deneyebilirsiniz. İki parçaya bölüp tarafları karşılaştırın. Eşit değillerse, cilt kanseri belirtisi olabilir.

B: Düzensiz Sınırlar (Border)

Normal bir ben ya da çil, pürüzsüz ve düzenli kenarlara sahiptir. Düzensiz, sivri ya da bulanıksa, diğer belirtileri de aramalısınız. Bu belirtiyi görmezden gelmemek çok önemlidir.

C: Renk (Color)

cilt lekesi

Benler ve çiller birçok renkte olabilir: kırmızı, beyaz, kahverengi ve siyah. Eğer bir bene doğuştan beri sahip iseniz, renk çok önemli değildir. Fakat benin ya da çilinizin bir parçası ya da hepsi renk değiştirirse, bu normal değildir; doktorunuzun görmesi gerekir.

D: Çap (Diameter)

Benleriniz ya da çilleriniz 0.6 santimden büyük ise, bir dermatoloğun onu daha yakından incelemesi iyi bir fikirdir. Melanom genellikle bundan daha büyüktür.

E: Evrim (Evolution)

Mevcut bir bende meydana gelen herhangi bir değişiklik dikkatle incelenmelidir.

Buna, boyut, şekil, renkte herhangi bir değişim ya da ortada olmayan bir nedenden ötürü kanamaya başlamak da dahildir. Beniniz kaybolmaya bile başlayabilir.

Değişim oranı çok göreceli olduğundan, cildinizin normalde nasıl göründüğünü bilmek önemlidir, böylece erken belirtileri algılayabilirsiniz.

Melanom dışı cilt kanseri belirtileri

cilt lekeleri

Yukarıda, melanomun cilt kanserinin en tehlikeli türü olduğunu söyledik. Öte yandan, melanom dışı cilt kanseri asla göz ardı etmemelidir. Sağlığınız söz konusu olduğunda, daha büyük bir sorun haline gelmeden önce her bir belirtinin üzerinde durmalısınız.

Dikkat etmeniz gereken melanom dışı cilt kanseri belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Görünür kan hücrelerinin bulunduğu küçük, soluk noktalar.
  • Göğüs ve sırtınızda kırmızı ya da tahriş olmuş alanlar ya da izler.
  • Kanayan ya da kabuk tutmuş açık ülserler.
  • Hiçbir belirgin sebep yokken ortaya çıkan, yara izlerine benzeyen beyaz lezyonlar.
  • Ortasında hafif bir çentik olan kırmızı bir oluşum.
  • Kaşımamanıza rağmen üstü kabuk tutmuş siğiller.
  • Kırmızı, yanan bölgeler.

Cilt kanseri nasıl önlenir?

Kendimizi tüm hastalıklardan koruyamayacağımızı biliyoruz, özellikle bu hastalıklar iklim ya da güneş gibi dış etkenlerle ilişkili ise. Neyse ki, sorunların gittikçe kötüleşmesini önlemek için atabileceğiniz birkaç adım var.

Cilt kanserine gelince, bunları yapmalısınız:

Güneşe aşırı maruz kalmaktan kaçının

İdeal olarak, güneşe iki saatten fazla maruz kalmamalısınız. Dışarıda uzun süre kalacaksanız, gölgeli bir alan arayın ya da koruyucu giysiler giyin.

Daima güneş kremi kullanın

güneş kremi süren kadın

Günümüzde, her bütçeye ve tercihe göre birçok çeşitli güneş kremi vardır. Bu harika bir şey, çünkü evden her zaman güneş kremi sürerek çıkmanız önerilir.

Her iki saatte bir uygulamayı ve tercihen en az 45 faktör olanı kullanmayı unutmayın.

Herhangi bir değişikliğe karşı cildinizi izleyin

En önemli önlem her zaman değişiklikleri gözlemektir. Vücudunuzu tanıyın ve düzenli olarak inceleyin. Yukarıdaki değişikliklerden birini görürseniz, mümkün olan en kısa sürede bir dermatoloğa görünün.

Artık bu cilt kanseri belirtilerini bildiğinize göre, cildinizdeki olası değişiklikler için dikkat göstermelisiniz. Cilt kanseri korkutucu bir hastalık olabilir, ancak onu önlemek mümkündür.

 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.