Cilt Kanseri Uyarı İşaretleri Nelerdir?

Görünümü değişen benler cilt kanserinin ilk uyarılarından biri olduğundan, cildinizde bu benlerden olup olmadığını kontrol etmek oldukça önemlidir.
Cilt Kanseri Uyarı İşaretleri Nelerdir?

Son Güncelleme: 24 Kasım, 2018

Cilt kanseri modern dünyanın en büyük tehditlerinden biri haline gelmiştir. Çevre kirliliği, morötesi ışınlara maruz kalma ve hatta beslenme dahi deride kanserli hücrelerin büyümesine sebep olabilecek risk faktörleridir.

En yaygın deri kanseri çeşidi melanom dışıdır; çünkü bu kanserli tümör grubunun içinde derinin melanositlerinde çıkan kötü huylu malinom haricinde, tüm cilt kanser çeşitlerini içine alır.

Cilt Kanserinin Sebepleri

  • Cilt kanserinin temel sebeplerinden biri güneş ışığında bulunan morötesi ışınlara sürekli olarak maruz kalmaktır. Uzun süre boyunca yoğun güneş ışığına maruz kalanlarda cilt kanseri görülme riski artar. Risk seviyesi güneş ışığının yoğunluğu, maruz kalınan zaman ve cildin korunup korunmadığına bağlı olarak belirlenir.
  • Güneş lambaları ya da solaryum kullanımı da cilt kanserine yol açabilen diğer bir risk faktörüdür. Solaryum morötesi bir ışın kaynağıdır ve melanom dışı cilt kanserine sebep olduğu kanıtlanmıştır.
  • Arsenik, endüstriyel katran, kömür, parafin ve belli petrol çeşitleri gibi zehirli kimyasal elementlere temas etme veya maruz kalmak
  • Radoterapiden alınan radyasyon
  • Ciddi derecede yanık, kemik iltihabının üzerindeki deri veya iltihaplı hastalıklarla hasar gören deri gibi ciddi deri iltihapları veya yaralanmalar
  • Genetik risk faktörleri

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Bu Bitkiler Cilt Kanserini Önleyebilir

Cilt Kanseri Uyarı İşaretleri

cilt kanseri belirtileri

Ciltte leke, iz, kızarıklık, acı veya normal olmayan her türlü değişim melanom dışı cilt kanserine ve en kötü ihtimalle melanoma işaret edebilir.

Bazal hücreli karsinoma ise deride kırmızı, pullu ve düz bir görüntüyle fark edilen bir tür yavaş gelişen bir kanserdir. Ayrıca kolayca kanayan küçük, mumsu alanlar olarak da görülebilir. Bazen de koyu mavi, kahverengi veya siyah bölgeler ya da deri altında görülen düzensiz kan damarları olarak kendini gösterir.

Skuamöz hücreli karsinoma ise tüm deri kanserlerinin %20’sini temsil eder ve epidermisin üst katmanlarında ortaya çıkar. Genelde pürüzlü bir yüzeye sahip oluşumlarla tespit edilir.

Ancak boyutları yavaşça artan kırmızı ve düz oluşumlar da ortaya çıkabilir. Bu kanser türü ise genelde suratta ve ellerin arkasında bulunur. Kaposi sarkomu dermiste başlar; ancak iç organlarda da görülebilir. Genelde bir çürük olarak ortaya çıkabilir, ancak tümöre döner.

Melanomun İşaretleri ve Belirtileri

melanom işaretleri

Cilt kanserinin yaygın görülen bir özelliği de, deride yeni bir benin ortaya çıkması ya da var olan bir benin rengi veya şeklinde değişiklik görülmesidir.

Diğer bir uyarı da deride bulunan diğer benlerden farklı görünen bir bendir. Her durumda en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız. Melanomu tespit etmenin diğer basit bir yolu da ABCDE kuralıdır:

  • Asimetri (Asymmetry): benin bir yarısı diğer bir yarısına benzemez.
  • Sınır (Border): belli belirsiz, düzgün olmayan anormal kenarlı.
  • Renk (Color): Kahverengi veya siyahın tonları dahil birbiriyle aynı olmayan renkler. Kırmızı, mavi, beyaz veya pembe lekeler de ortaya çıkabilir.
  • Çap (Diameter): Çapı 6 mm’den uzundur.
  • Değişim (Evolution): Boyut, şekli ve rengi değişir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.