Depresyona Sebep Olabilecek 6 Zararlı Alışkanlık
Depresyon, beyin kimyasında belli durumlarda yaşanan uyarılmalar, hormonal dengesizlikler ya da çevresel faktörlerden kaynaklanan değişikliklerin ürettiği duygusal bir bozukluktur. Depresyona sebep olabilecek birçok etken bulunmaktadır.
Üzüntü ve huzursuzluk hislerinin ortaya çıkması ve bazen hayata duyulan ilgi kaybı ile karakterize edilir. Özellikle de ergenlik çağlarında giderek sıklaşan bir sağlık sorunu olduğu için günümüz toplumunda çoğumuz bu konuda endişe duyarız.
Çoğu vakalar hafif ve dağınık olsa da tedavi edilmezlerse, ciddi ve kontrol edilemeyen bir soruna dönüşebilirler. Mesele şu ki, depresyon o kadar yaygın hale geldi ki, insanlar bunun bazı gündelik alışkanlıklardan kaynaklandığından habersizdir.
Bugün, depresyona sebep olabilecek 6 alışkanlığı paylaşmak istiyoruz. Bunların ne olduğunu öğrenin. Böylece zihin ve bedeninizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilirsiniz.
Depresyona Sebep Olabilecek 6 Zararlı Alışkanlık
1. Sağlıksız bir diyet
Yediklerinizin zihinsel sağlığınızda önemli bir rol oynadığını ve sinir sisteminizi doğrudan etkilediğinin farkında olmayabilirsiniz. Fazla miktarda yağ ve rafine şekerler içeren sağlıksız bir diyet, hormonlarınızla ilgili sorunlar yaratır ve depresyon ve strese olan duyarlılığınızı arttırır.
Hormonların aşırı miktarda etkilenmesi kortizol üretiminizi arttırır. Bu, duygusal dengesizliklerle ilişkili kimyasal bir maddedir.
Bunu nasıl düzeltebilirim?
- Sağlıksız gıdaları tüketmeyi azaltın.
- Bunlar yerine, antioksidan, omega 3 yağ asitleri ve protein açısından zengin gıdaları tüketmeyi artırın.
2. Fiziksel hareketsizlik
Hareketsiz kişilerin sadece kronik sağlık sorunları geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda depresyon da yaşayabilir. Egzersiz, iyi fiziksel ve zihinsel sağlık için gereklidir, çünkü mutluluk hormonlarının salgılanmasını tetikler.
Bunu nasıl düzeltebilirim?
- Değişik bir egzersiz rutini seçin ve bunu her gün uygulayın.
- Günde en az 30 dakikanızı, fiziksel aktivite yapmaya ayırın.
3. Az uyumak
Uyku fiziksel ve zihinsel refahınızda çok önemli bir rol oynamaktadır. Biz fark etmesek de, günün geri kalanında gerçekleştirilemeyen belirli süreçler uyku sırasında gerçekleşir. Birkaç gün üst üste uykusuzluğa ya da sürekli bölünen uykuya maruz kalmak, kortizol üretiminizi arttırır, bu da endişeleri arttırır. Sonuç olarak, depresif dönemlere karşı savunmasız kalırsınız ve günlük zorluklarla yüz yüze gelme konusunda daha zayıf hale gelirsiniz.
Bunu nasıl düzeltebilirim?
- Günde 8 saat kesintisiz uyumanız şarttır.
- Uyku sorununuz varsa, size uygun olan rahatlatıcı ve doğal bir çözüm bulmalısınız.
- Yatmadan önce elektronik cihazlarınızı kullanmayın ya da ağır yemekler tüketmeyin.
4. Yalnız başına çok fazla zaman harcamak
Tek başına vakit geçirmek zor durumlarda düşünmenize ve bunları aşmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bunu çok fazla yapmak duygusal sağlığınız için zararlı olabilir.
Şirket hayatı ve diğer sosyal ilişkilere sahip olmak zihninizi aktif tutar ve refahınızı doğrudan etkiler. Kendinizi yalıtmak ve arkadaşlara zaman ayırmama güçlü bir şekilde depresyonla ilişkilidir.
Bunu nasıl düzeltebilirim?
- Arkadaşlarınızla ve ailenizle eğlenmek için vakit ayırın.
- Zor bir zamandan geçtiğiniz zaman güvendiğiniz kişilerle ve yakınlarınızla konuşun.
Okumayı öneririz: Sürekli Suçlu ve Kötü hissetmek (Gizli Depresyon)
5. Olumsuz düşünmek
Negatif düşünceler, depresyona sebep olabilecek nedenlerden biridir. Bunlar bilinçli düşünceler olmamasına rağmen, onları tutmak, hüzün ve acı içinde yaşamak demektir. Her durumun kötü yanlarını görmek, her şey size karşı imiş gibi hissetmek ya da korku yüzünden konforlu alanlarınıza kapanmak, duygusal durumunuz üzerinde büyük etkisi olan şeylerdir.
Bunu nasıl düzeltebilirim?
- Daha iyi bir insan olabilmek için her şeyi bir fırsat olarak görmeyi öğrenin. Bu tür bir yaklaşım olumlu düşünmeyi başarmak için harika bir yoldur.
- Toksik insanları tanıyın ve onlardan uzak durun. Bu, içinde olduğunuz durumu aşmak için anahtar değerindedir.
- Riskler ya da sonuçlar ne olursa olsun önünüze çıkan zorluklarla yüzleşmeye istekli olun.
- Günlük hayatınızda karşılaştığınız olumlu olayları ya da olumsuz deneyimlerinizin olumlu sonuçlarını bir yere not edin, listeleyin.
- Stresi hafifletmeye ve huzuru arttırmaya yardımcı olan alışkanlıkları öğrenin.
Ayrıca bakınız: Doğal Depresyon Tedavisi için 6 Ev Yapımı Reçete
6. Stresli bir çalışma ortamında olmak
Stresli çalışma ortamlarında kalmak ile depresyon arasında büyük bir bağlantı vardır. Çok fazla çalışmak, ofiste zorbalığa maruz kalmak ve iş arkadaşlarıyla yaşanan sıkıntılar psikolojik düzeyde sorunlara neden olabilir, üzüntü ve motivasyon kaybına yol açabilir.
Bunu nasıl düzeltebilirim?
- Çok fazla çalışmayı bırakmak ve ara sıra birkaç dakika dinlenme molası vermek için elinizden geleni yapın.
- Aranızın iyi olmadığı insanlarla temastan kaçının.
- Huzurlu bir arka plan müziği, rahatlatıcı bir hava spreyi ve temiz bir alanla bulunduğunuz ortamı sakin tutun.
Gündelik hayatınızda bu alışkanlıkları fark ediyor musunuz? Eğer durum buysa, bu konuda bir şeyler yapmak için çaba gösterin. Böylece depresyon durumunuzdan faydalanamaz. Aldığınız önlemler ve yaptığınız değişikliklerden sonra durum değişmiyorsa, bir uzmandan yardım istemekten çekinmeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Marina Marcus, M. Taghi Yasamy, Mark van Ommeren, and Dan Chisholm, S. S. (2012). Depression: A Global Crisis. DEPRESSION: A Global Public Health Concern. https://doi.org/10.1021/jf102875b
- Kiecolt-Glaser, J. K., Derry, H. M., & Fagundes, C. P. (2015). Inflammation: Depression fans the flames and feasts on the heat. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2015.15020152
- Jacka, F. N., Pasco, J. A., Mykletun, A., Williams, L. J., Hodge, A. M., O’Reilly, S. L., … Berk, M. (2010). Association of western and traditional diets with depression and anxiety in women. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2009.09060881
- Tremblay, M. S., Colley, R. C., Saunders, T. J., Healy, G. N., & Owen, N. (2010). Physiological and health implications of a sedentary lifestyle. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. https://doi.org/10.1139/H10-079
- Sarris, J., O’Neil, A., Coulson, C. E., Schweitzer, I., & Berk, M. (2014). Lifestyle medicine for depression. BMC Psychiatry. https://doi.org/10.1186/1471-244X-14-107
- Tsuno, N., Besset, A., & Ritchie, K. (2005). Sleep and depression. Journal of Clinical Psychiatry. https://doi.org/10.4088/JCP.v66n1008
- Benca, R. M., & Peterson, M. J. (2008). Insomnia and depression. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/S1389-9457(08)70010-8