Dermatit Neglecta - Duş Almadığınızda

Duş almadığınızda vücudunuzda olan şeyler en çok derinizi etkileyen bir dizi değişikliktir. Bu komplikasyonun en yaygın klinik formu dermatit neglecta'dır. Bu yazımızda size bu konudaki her şeyi anlatacağız.
Dermatit Neglecta - Duş Almadığınızda

Son Güncelleme: 06 Temmuz, 2020

Duş almadığınızda vücudunuzda olan şeyler son derece tuhaftır. Hijyen eksikliği sonucunda ortaya çıkan kötü kokular ve cilt enfeksiyonları doğrudur. Hatta, bilim bu etkiler üzerine çalışmış ve hatta dermatit neglecta olarak bilinen bir patolojiyi tanımlamıştır.

Bunu bilmiyor olabilirsiniz, ancak cildimiz sürekli olarak mikroorganizmalar tarafından kolonize edilir. Epidermiste bulunan bu mikrobiyota bakteriler ve mantarlardan oluşur. Bu bakterilerin çeşitli türleri vardır ve iklim ve kişinin yaşına bağlı olarak farklılık gösterirler.

Cilt mikrobiyotası farklı fonksiyonları karşılar ve vücut temizliği de bu mikrobiyotayı koruma sürecinde büyük bir rol oynar. Duş almadığımızda, vücudumuzdaki bakteri ve mantarların büyümesine pozitif bir etkide bulunmayı bırakırız. Bu şekilde bu mikroorganizmalara kontrol edilemez bir şekilde üremeleri için fırsat veririz.

Duş ve banyo eksikliği bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırır ve vücut, artık vücutta sağlıklı fonksiyonları doldurmayan patojenik mikroorganizmaları asimile etmeye başlar. Kısaca, dışarıdaki bakteri ve mantarlara daha duyarlı hale geliriz.

Dermatit Neglecta Duş Almadığımızda Ortaya Çıkar

Birkaç gün yıkanmadığımızda vücudumuz değişir. Bu değişikliklerin bazıları, metabolizmada bir değişim gibi, içsel olsa da, çoğu dışarıda gerçekleşir. Cildin üzerine odaklıdırlar. Bu değişikliklerin arasında şunlar bulunur:

  • Yavaş metabolizma. Duş ve banyolar içsel, hücresel süreçleri uyarır. Bu şekilde hijyen ile birlikte metabolik hız artar, çünkü enerji üretmek için bir uyarı alır. Bunun aksine, uygun hijyen olmadığında enerji üretimi süreçleri geriler.
  • Ölü hücre birikimi. Yıkamak, epidermisteki ölü hücreleri yok eder, ki yeni hücreler bunların yerini alabilir. Bu ayrıca sebum üretimini de azaltır, bundan dolayı özellikle de akne yaşayan insanları etkiler.
  • Dermal enfeksiyonlar. Hayal edebileceğiniz üzere, duş almadığımızda vücudumuzdaki patojenik mikroorganizmaların implantasyonu teşvik edilir. Dermatit neglecta bunun daha sonra gözden geçireceğimiz klinik bir formudur.
  • Kötü kokular. Düzenli olarak yıkanmadığımızda cildimiz kötü kokmaya başlar. Ve, bu rahatsız edici kokunun nedeni genellikle ter sanılsa da ter bunun gerçek kaynağı değildir. Duş almamak normal cilt mikrobiyotasının bir parçası olmayan bakterilerin implantasyonuna neden olur. Bundan dolayı bakteriler birikir ve cilt, çürümekte olan ölü hücre kalıntılarını biriktirir. Koku da buradan gelir.
Burnunu kapatan bir kadın.

Dermatit Neglecta

Nispeten yakın bir zamanda, 1987’de, araştırmacılar bu patolojiyi tanımlamıştır. Yani bu yeni bir hastalık değildir ve araştırmacılar bu durum üzerinde çalışmalar yapmaya devam etmektedir.

Dermatit neglecta vücudumuzda sık sık duş almadığımızda gerçekleşir. Kendisini pul pul hale gelmiş deri olarak gösterir. Bu deri bir dokuya ve yüksek bir sebum konsantrasyonuna sahiptir. Bunun ana nedeni hijyen eksikliğidir.

Hijyen eksikliği her zaman tembellik ya da kişinin görünüşüne karşı ilgisiz olması ile ilgili olmak zorunda değildir. Örneğin, akıl hastası olan insanlar söz konusu olduğunda, bu insanlar zihinsel durumlarının bir sonucu olarak kendilerine dikkat etmezler. Ayrıca bu durumun bölgesel formları da vardır, genellikle bu acı verici olacağı için sterilize edilmemiş cerrahi yaraların etrafında gerçekleşirler.

İnsanların sık sık dermatit neglecta ile karıştırdığı bir diğer klinik durum terra firma-forme dermatitis‘tir. Ana farklılık başlangıç yaşıdır, çünkü ikinci durumdan ergenler daha fazla etkilenirler. Bunlar, hayatlarının bu aşaması için tipik olan davranışsal değişiklikler dolayısıyla hijyenlerini ihmal eden ergenlerdir. Elbette buna da tipik eksik hijyen alışkanlıkları dahildir.

Pullu deri dermatit neglecta’nın tek semptomudur. Kötü koku, hücresel döküntülerin birikmesi ve burada çoğalan bakteriler dolayısıyla gerçekleşen yaralanmalara eşlik eder. Tek tedavisi yıkanmaktır ve bu durum antibiyotik kullanımı gerektirmez.

Kol altı kötü kokan bir kadın.

Çok Sık Yıkanmak Da Sağlıklı Değildir

Duş almadığımızda vücudumuzda gerçekleşen şeyler zararlıdır, ancak aşırı yıkanmak da ters tepebilir. En iyi tedbir dengedir.

Bunun nedeni, aşırı duş almanın dermatite neden olmasıdır. Aşırı soyulma gerçekleşebilir ve bu da epidermisin korunması için önemli olan hücrelerin kaybına neden olabilir.

Ayrıca, duş aldığımızda genellikle sabun, jel ve şampuan gibi kimyasal kullanırız ve bu da bazı sonuçlara neden olur. Cildiniz bu tip bileşenlere de reaksiyon gösterebilir ve bu negatif yan etkilere neden olabilir.

Daha fazlasını öğrenin: Koltuk Altı Kokusunu Gidermenin Yolları

Sonuç Olarak

Duş almadığımızda vücudumuzda bir dizi cilt reaksiyonu gerçekleşir. Üç günden fazla duş almamak mikrobiyotadaki değişimler dolayısıyla zararlı olabilir ve bu da kötü bir kokunun oluşmasına neden olabilir.

Benzer şekilde, takıntı yapıp aşırı bir seviyede yıkanmamanız da gerekir. Vücudunuzun hijyenini uygun seviyelerde tutmanıza olanak tanıyan bir denge noktası olmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Saritha M, Karthikeyan K. Dermatitis neglecta-to be remembered, not neglected! Indian Dermatol Online J 2015; 6(2): 138-9.
  • Poskitt, L., et al. “‘Dermatitis neglecta’: unwashed dermatosis.” British Journal of Dermatology 132.5 (1995): 827-829.
  • González-Consuegra, Renata Virginia, Diana Carolina Pérez-Valderrama, and Luisa Fernanda Valbuena-Flor. “Prevención de lesiones de piel: educación en el equipo de salud y familiares de personas hospitalizadas.” Revista de la Facultad de Medicina 64.2 (2016): 229-238.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.