Atopik Dermatit Nedir?

Atopik dermatit son yıllarda daha yaygın hale gelmiş olan bir cilt hastalığıdır. Dünyadaki tüm çocukların beşte biri şu an bu hastalıktan muzdariptir. Genellikle çocukları etkilese de herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.
Atopik Dermatit Nedir?
Leonardo Biolatto

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Leonardo Biolatto.

Tarafından yazılmıştır Edith Sánchez

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Egzama da olarak bilinen atopik dermatit kızarıklık ve kaşıntıya neden olan bir cilt bozukluğudur. Çocuklarda daha sık görülür. Ancak herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Genellikle kroniktir ancak belirli süreler boyunca yok olup sonrasında tekrar oluşabilir.

Günümüzde uzmanlar bu hastalığın dünya genelindeki çocukların yaklaşık %20’sini etkilemekte olduğuna inanmaktadır. Kuzey yarım kürede bulunan gelişmiş ülkelerde daha yaygın bir şekilde görülmek ile beraber dünyanın her yerinde gerçekleşmektedir. Atopik dermatit hastası olan çocukların %3 ila %5 arasındaki kısmı bu hastalığı yetişkinliklerine kadar yaşamaya devam edecektir.

Ayrıca bu hastalığın görülme sıklığı artıştadır. Bunun nedeni çevre kirliliği ve sağlıksız alışkanlıkların yol açtığı etkidir. Örneğin, sürekli stres ve kalitesiz uyku bu durumu daha kötü hale getirebilir. Uzmanlar henüz bu hastalık için bir tedavi keşfetmemiş olsalar da devam etmekte olan birkaç araştırma bulunmaktadır.

Atopik Dermatit Nedir?

Boynunu kaşıyan bir kadın.
Atopik dermatit cildin farklı alanlarında kızarıklık ve kaşıntıya neden olan bir cilt hastalığıdır. Dahası, aşırı kuruluğun sık görülen bir sonucu olarak da ortaya çıkar.

Atopik dermatit kendisini kızarıklık ve kaşıntı ile birlikte gösteren bir hastalıktır. Atopik cildin karakteristiklerinden biri de kuruluğudur. Bu döküntü ve tahrişe yol açar ve rahatsız edici kaşıntılar gibi semptomlara neden olur. Bazen ise küçük aköz yumruların ortaya çıkmasına neden olur.

İspanyol Pediatri Derneğine göre atopik dermatit üç gruba ayrılabilir:

  • Bebek ya da küçük çocuk. Bu durum bebek beş aylıkken ortaya çıkmaya başlar. Genelde ağız, burun ve göz etrafındaki alan dışarıda kalmak üzere yüzde görülür. Zaman zaman kafa derisinde, kulaklarda ve ellerin arkasında da görülebilir. Sürekli kaşıntıya sebep olur.
  • Çocukluk. Bu atopik dermatit tipi yaklaşık iki yaşında başlar ve yedi yaşına ya da ergenliğe kadar devam eder. Çoğunlukla dirseklerde ve dizlerde ortaya çıksa da vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir.
  • Yetişkinlik. Bu atopik dermatit tipi ergenlikten sonra ortaya çıkar ve ciltteki plaklar ile karakterize edilir, genelde abrasyonlar da bu plaklara eşlik eder. Ayrıca genellikle ellerin arkasını, bileklerin büküldüğü alandaki cildi, bacakları ve ayakları etkiler.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Atopik Dermatiti Rahatlatmanın Yolları

Nedenleri

Bilim henüz bu hastalığın nedenlerini tam olarak saptayamamıştır. Bununla birlikte başlangıcını ya da şiddetlenmesini tetikleyebilecek birkaç faktör olduğunu biliyoruz. Bu faktörler:

  • Genetik. Uzmanlar şimdilik atopik dermatitin ana nedeninin genetik yatkınlık olduğuna inanırlar. Bu hastalıktan muzdarip olan ebeveynlerin çocukları bu hastalığı geliştirmeye dair daha yüksek bir olasılığa sahiptir.
  • Annenin yaşı. Doğum sırasında anne ne kadar yaşlıysa çocuğun atopik dermatit yaşama riski o kadar fazladır.
  • Çevre. Bu hastalık en sık şekilde havası soğuk ve kirli olan şehirlerde görülür. Ayrıca insanların sigara içtiği tozlu yerlerde de daha sık görülür.

Aynı şekilde, uzmanlar stres ve insomnianın bu hastalığı tetikleyebileceğini de bilmektedir. Ayrıca ter ve naylon ya da yünlü giysilerin kullanımı da bu hastalığı etkiliyormuş gibi görünmektedir. Bu hastalık gıda alerjisi ya da diğer tiplerde alerjisi olan insanlarda sık görülür.

Bu yazımızı da okumalısınız: Atopik ve Seboreik Dermatit Arasındaki Farklar

Semptomları ve Tanısı

Atopik dermatit yaşamakta olan bir kadın.
Atopik dermatitin belirtileri arasında kırmızı ve kabuklu bir görüntüye sahip olan cilt lezyonları bulunur. Bu semptomların şiddeti hastadan hastaya değişiklik gösterir.

Atopik dermatitin ana semptomu cilt lezyonlarıdır. Bu lezyonlar kırmızı ve kabuk gibi bir görüntüye sahiptir. Bu lezyonlara yoğun ve uzun süren kaşıntılar da eşlik eder. Bu durum, kaşıntının rahatsızlık veren bir şey olması dolayısıyla genellikle duygusal problemlere de yol açar.

Bebeklerde lezyonlar veziküler ve eksüdatiftir. Çocuklarda lezyonlar kuru, kayış gibi ve kalın görünür. Yetişkinlerde de lezyonlar kayış gibidir ve ayrıca hiper ya da hipopigmentedir. Diğer bir deyişle ya çok az ya da çok fazla renkleri vardır.

Bu hastalıktan uzun bir süre boyunca muzdarip olmuş kişilerin 20 ila 30 yaşları arasında katarakt geliştirme riskleri daha fazladır. Uzmanlar bunun nedenini hala bilmemektedir. Ayrıca bu kişiler eğer herpes simpleks virüsüne yakalanırlarsa egzama herpetikum geliştirme olasılıkları da daha yüksektir.

Tıbbi bir profesyonel genellikle bu hastalığı basitçe hastanın cildine bakarak teşhis edebilir. Bir deri muayenesi ve tıbbi geçmişin bir analizi teşhis için genellikle yeterli olacaktır. Zaman zaman tıbbi profesyoneller derinin bazı alanlarında testler yapar. Ancak laboratuvar testleri nadiren gerekli olur.

Bu durumun semptomlarını mı deneyimliyorsunuz? Eğer durumunuz bu ise en kısa zamanda güvendiğiniz bir dermatoloğa gitmelisiniz. Bu profesyonel size doğru bir şekilde teşhis koyup sizi tedavi etmekten sorumlu olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Garnacho-Saucedo, G., Salido-Vallejo, R., & Moreno-Giménez, J. C. (2013). Actualización en dermatitis atópica. Propuesta de algoritmo de actuación. Actas Dermo-Sifiliográficas, 104(1), 4-16.
  • Al-Shobaili HA, Ahmed AA, Alnomair N, Alobead ZA, Rasheed Z. Molecular Genetic of Atopic dermatitis: An Update. Int J Health Sci (Qassim). 2016;10(1):96–120.
  • Barnes KC. An update on the genetics of atopic dermatitis: scratching the surface in 2009. J Allergy Clin Immunol. 2010;125(1):16–31. doi:10.1016/j.jaci.2009.11.008
  • Thomsen SF. Atopic dermatitis: natural history, diagnosis, and treatment. ISRN Allergy. 2014;2014:354250. Published 2014 Apr 2. doi:10.1155/2014/354250
  • Kolb L, Ferrer-Bruker SJ. Atopic Dermatitis. [Updated 2019 Feb 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448071/
  • Kapur S, Watson W, Carr S. Atopic dermatitis. Allergy Asthma Clin Immunol. 2018;14(Suppl 2):52. Published 2018 Sep 12. doi:10.1186/s13223-018-0281-6
  • Wen, H.-J., Chen, P.-C., Chiang, T.-L., Lin, S.-J., Chuang, Y.-L., y Guo, Y.-L. (2009) Predecir el riesgo de dermatitis atópica infantil temprana por factores hereditarios y ambientales. British Journal of Dermatology, 161 (5), 1166-1172. https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2009.09412.x.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.