Diyabet Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Şey
Diyabet, kontrolsüz kan şekeri seviyesi nedeniyle oluşan metabolik bir patolojidir. Bu kan şekeri seviyesi, insülin direncine bağlı olarak ya da vücudunuz doğru miktarda hormon üretmediğinden dolayı artabilir. Diyabet hakkında bilmeniz gerekenler için yazının devamını okuyun.
Diyabetin başlangıcında belirgin semptomlar bulunmadığı için bazıları bu hastalığın son derece tehlikeli olduğunu düşünür ve hatta diyabet “sessiz katil” olarak sınıflandırır.
Bununla birlikte, en önemlisi diğer vücut sistemlerine de müdahale etmesidir. Ne yazık ki, bu hastalık kardiyovasküler, böbrek ve nörolojik hastalıkların kapısını açmaktadır.
Bu nedenle sağlık uzmanları, diyabet hakkında bilgi sahibi olmanızı tavsiye etmektedir. Birçok kişi diyabetten endişe duyuyor. Bu yazıda, diyabet hakkında bilmeniz gereken 6 önemli şey hakkında konuşmak istiyoruz.
1. Diyabet hakkında bilmeniz gerekenler: Ne sebep olur?
Temel olarak pankreasınız yeterli miktarda insülin üretmediğinde ya da vücudunuz ürettiği şeyleri etkin bir şekilde kullanmadığında ortaya çıkar. Bu durumlar, genetik ya da karbonhidratlar ve rafine şeker bakımından zengin bir diyet gibi çevresel faktörler olabilir.
2. Bu hastalığın türleri nelerdir?
Tip 2 diyabet en yaygın olmakla birlikte, üç diyabet türü vardır:
Tip 1
Tip 1 diyabet, insülin üretiminin yetersiz olması ya da hiç var olmamasıdır. Bu durumda günlük enjeksiyonların yapılması gereklidir. Bu türe ayrıca insüline bağımlı diyabet denir ve çok karmaşıktır. Tam sebebi bilinmemektedir.
Tip 2
Bu tip diyabet, dünyada en yaygın olanıdır. Genellikle aşırı kilolu olma gibi diğer metabolik koşullarla ilişkilidir. Bu tipte, vücudunuzun ürettiği insülini kullanmada sorunlar vardır. Buna karşılık, bu durum şeker metabolize etme sürecini etkiler.
Gebelik
Gebelik diyabeti, hamileyken kandaki glikoz miktarının artması nedeniyle ortaya çıkar. Neyse ki, Tip 2 diyabetten daha kolay kontrol edilir.
3. Belirtiler nelerdir?
Başlangıç aşamasında bariz belirtiler görülmemesine rağmen, vücudunuzdaki dengesizliklere karşı sizi uyarabilecek bazı semptomları vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Sık idrara çıkma ihtiyacı
- Sürekli açlık ve susuzluk
- Aşırı yorgunluk
- Cilt yaralarının iyileşmemesi
- Bulanık görüş
- Baş dönmesi
- Ani kilo kaybı
- Ruh hali değişiklikleri
- Mide sorunları
- Sık enfeksiyonlar
- Eklemlerinizde karıncalanma
- Diş problemleri
4. Olası komplikasyonlar nelerdir?
Ne yazık ki, glikoz vücudunuzdaki birçok işlem için önemlidir. Doğal olarak, kontrolden çıktığında sağlık problemlerine yol açar. İlk başta sessizdir ve bedeninize çok fazla zarar veriyormuş gibi görünmez.
Ancak daha ciddi hale geldiğinde kalıcı karaciğer hasarlarına ve kardiyovasküler hasara neden olabilir. Bu hastalığın başlıca komplikasyonlarından bazıları şunlardır:
- Tam böbrek yetmezliği
- Sinir sistemi sorunları
- Diyabetik ayak
- Kardiyovasküler problemler
- Beyin kanaması
- Kanın pıhtılaşması
- Enflamasyon
5. Nasıl teşhis edilir?
Normal sağlık kontrollerinizde diyabet tanısı alabilirsiniz. Ne olursa olsun, şüpheli belirtiler görürseniz muayene ettirdiğinizden emin olun. Açken yapılan ve açlık kan şekeri testi olarak bilinen bir test ile test edilir.
Buna ek olarak, oral glikoz tolerans testi yoluyla başka bir şekilde teşhis edilebilir. Bu, 75 gram şeker alıp iki saat sonra kan şekeri davranışınızı izleyerek yapılır. Başlarken sonuçlar 100 mg/dL’nin altında olmalıdır. İki saat sonra 140 mg dL’den yüksek olmamalıdır.
Tavsiye ederiz: Kan Şekerini Düzenlemek için 5 Doğal İçecek
6. Nasıl tedavi edilir?
Temel diyabet tedavisi vücuduna kendisinin üretemediği şeyleri vermekten oluşur: İnsülin. Günlük insülin enjeksiyonları, Tip 1 diyabetli herhangi birinin tedavi planında gereklidir. Hatta bu hastalar insülin olmadan yaşayamaz.
Tip 2 diyabet için alternatif gıdalar ve kan şekeri seviyelerini kontrol eden ilaçlar vardır. Son olarak, sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesinin öneminden bahsetmeden bitiremeyiz. Sonuçta, diyetiniz ve fiziksel aktiviteniz şeker hastalığını idare etmenin anahtarıdır.
Diyabetin sizi yenmediğinden emin olmak için düzenli sağlık kontrolü yaptırın, kilonuza dikkat edin ve tedavinize aktif olarak katılın. Diyabetten şüpheleniyorsanız bir doktora görünün ve ona sağlıklı bir yaşam için en iyi tedavileri sorun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- DiMeglio, L. A., Evans-Molina, C., & Oram, R. A. (2018). Type 1 diabetes. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31320-5
- Chatterjee, S., Khunti, K., & Davies, M. J. (2017). Type 2 diabetes. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)30058-2