Doğum Kontrolünün Yan Etkileri

Hormonal kontraseptiflerin bazı kadınlarda ciddi yan etkileri olabilir. Aşağıda en yaygın dokuz yan etkiyi bulabilirsiniz.
Doğum Kontrolünün Yan Etkileri

Son Güncelleme: 17 Ocak, 2021

Pek çok insan hormonal kontraseptifleri düşündüğünde, onları hamileliği önlemenin bir yolu olarak görürler. Bununla birlikte, hala birer ilaçtırlar. Bilimdeki gelişmeler sayesinde, kadınların kendilerine en uygun olanı seçebilmesi için farklı doğum kontrol yöntemleri geliştirildi. Yine de doğum kontrolüne başlarken bazı yan etkiler beklemelisiniz.

Kontraseptiflerin çoğu hormonları kan dolaşımına salmaktadır. Bu nedenle birçok kadın, kişiden kişiye değişebilen yan etkiler yaşar. Bu makalede, doğum kontrolünün en yaygın dokuz yan etkisinin nedenini açıklayacağız.

Doğum kontrol hapları neden olumsuz reaksiyonlara neden olur?

Şu anda hormonal kontraseptifler en etkili gebelik önleme yöntemidir. Dahası, prezervatifle birlikte kadınlar arasında en yaygın kullanılan doğum kontrol şeklidir. Bu kategoriye girenler:

  • Doğum kontrol hapları
  • Vajinal halka
  • Hormonal RİA: Bakır RİA aynı zamanda etkili bir doğum kontrol yöntemidir (ancak hormon içermez ve bu nedenle farklı yan etkileri vardır)
  • Doğum kontrol bantları
  • Deri altı kontraseptif implant
  • Ertesi gün hapı

Harici hormonların verilmesi, kontraseptiflerin yan etkilerinin ortaya çıkmasının sebebidir. Genel olarak, adet döngüsü dahil kadın doğurganlığıyla ilgili her şey, östrojen ve progesteron hormonları tarafından düzenlenir.

Harici hormonlar vücuda girdiğinde doğal hormonal sentezi bozarlar. Bu şekilde adet döngüsü ve yumurtlama normal seyrini takiben durarak hamileliği engeller.

Sorun şu ki, bu hormonlar sadece üreme sistemini etkilemiyor. Göğüsler ve yağ dokusu gibi vücudun diğer kısımlarını da değiştirirler. Bu nedenle hormonal kontraseptifler, doğurganlığa müdahale etmekten fazlasını yapar; etkileri başka bölgelerde hissedilebilir.

Deri altı implantı yerlşetirilen kadın
Deri altı implant, yavaş yavaş hormon salgılayan bir doğum kontrol yöntemidir.

1. Ara kanama

Periyotlar arasında lekelenme veya kanama, iki adet dönemi arasında beklenmedik hafif veya orta derecede olabilen bir yan etkidir. Araştırmalara göre, bu ikincil reaksiyon vücudun tepkisinin bir sonucudur ve büyük olasılıkla hapı almaya başladıktan kısa bir süre sonra ortaya çıkacaktır.

Vücudunuz hormonal değişikliklere alıştıktan sonra kanama durmalıdır. Bununla birlikte, kanama ağırlaşırsa veya beş günden fazla sürerse, diğer olası nedenleri ortadan kaldırmak için doktorunuzla konuşmalısınız.

2. Baş dönmesi, bulantı ve kusma

Birçok kadın doğum kontrolüne başlarken baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma yaşadıklarını bildiriyor. Yine de, bu semptomlar kontraseptifle ilgisi olmayan nedenlerle de ortaya çıkabilir.

Oral kontraseptif kullanırken kusmanın doğum kontrolünün düzgün çalışmasını engelleyebileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle, başka bir hap almanız gerektiğinde ne yapmanız gerektiğini anlamanız gerekir. Genel bir kural olarak, hapınızı aldıktan sonraki on iki saat içinde kusarsanız, bir tane daha almalısınız.

3. Göğüs hassasiyeti

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, doğum kontrol haplarında bulunan aktif hormonlar meme dokusunu etkileyebilir ve memelerin şişkin veya hassas hissetmesine neden olabilir. Ek olarak, Meksika Jinekoloji ve Kadın Hastalıkları Dergisi’nde açıklandığı gibi, birçok kadın dokunurken acı hissettiğini anlatıyor.

4. Baş ağrısı ve migren

Kadınlar, doğum kontrolünün en yaygın yan etkilerinden biri olarak baş ağrılarını bildiriyor. Sürekli migren atakları yaşıyorsanız, doktorunuz muhtemelen hormonal kontraseptiflerden kaçınmanızı önerecek ve ikisini birbirine bağlayan bazı kanıtlar olduğu için başka alternatifler önerecektir.

Mayo Clinic’e göre bunun nedeni, dalgalanan östrojen seviyelerinin bu semptomla ilişkili bazı kimyasalları değiştirebiliyor olmasıdır. Bu nedenle, adet döngünüzün bazı aşamalarında baş ağrıları için ilaç almanız gerekebilir veya çok ağrılıysa, hormonal kontraseptiflerden tamamen kaçınmanız en iyisi olabilir.

5. Kilo alımı

Kilo alımı, hormonal doğum kontrolünün en tartışmalı yan etkilerinden biridir, ancak vücut kütlesinde gerçek bir artış olmadığı görülmektedir. Başka bir deyişle, kesinlikle yağ kazanmıyorsunuz.

Bunun yerine, büyük olasılıkla sıvı tutuyorsunuz. Bu özellikle hormonal kontraseptif kullanımının başlangıcında geçerlidir, bu nedenle ilk kontraseptiflerin olumsuz bir etkisi olarak kabul edilir. Zamanla, dahili elektrolit dengesi stabilize olur ve vücudunuzun artık sıvı tutmaması gerekir.

6. Değişken ruh hali

Oral kontraseptif ilaç kullanım talimatlarında anlatıldığı gibi, bazı kadınlarda ruh hali değişiklikleri olabilir. Başka bir deyişle, bu kadınlar duygusal olarak dengesiz olduklarını hissedebilirler ve aslında daha yüksek bir depresyon veya diğer duygudurum bozuklukları riski altında olabilirler.

Bununla birlikte, araştırmacılar hala doğum kontrolü ve depresyon arasındaki ilişkiyi inceliyorlar. Kaynak olarak kullandığımız çalışmalar, etkinin asgari düzeyde olduğu ve doğrulanabildiğinde, hapı aldıktan 10 veya daha fazla yıl sonra ortaya çıktığı konusunda hemfikir.

Daha fazlasını keşfedin: Doğum Kontrol İmplantları Nedir?

7. Amenore (Adet görememe)

Amenore, menstrüasyonun gerçekleşmesini beklediğinizde olmaması anlamına gelir. Bu, tıpkı lekelenme gibi, hormonal doğum kontrolünün yaygın bir yan etkisidir ve hormonal dengesizlikle ilgilidir.

Gerçek şu ki, sadece haplar değil, birçok faktör regl döneminizi etkileyebilir. Stres, diyet ve fiziksel egzersiz de belirleyici faktörlerdir. Ancak, adet döneminiz olması gerektiği zaman gelmiyorsa, emin olmak için hamilelik testi yaptırmanız önemlidir.

8. Libido kaybı

Çeşitli koşullar kişinin cinsel dürtüsünü değiştirebilir. Hormonal kontraseptifler libidoda düşüşe neden olabilir, ancak elbette tek faktör bunlar değildir.

Obstetrics and Gynecology’de yayınlanan bir makaleye göre, diğer hormonal doğum kontrol yöntemlerine göre doğum kontrol bandı ve deri altı implantında cinsel dürtüde azalma daha sık görülmektedir. Bununla birlikte, cinsel dürtüde düşüşe neden olabilecek diğer değişkenleri ayırmak son derece zordur.

Doğum kontrol hapı içen kadın
Hormonal kontraseptiflerin yan etkileri kadından kadına değişir. Bazı kadınlar hiçbir yan etki yaşamayabilir.

9.Vajinal akıntı

Hormonal kontraseptiflerin diğer bir yaygın yan etkisi vajinal akıntıdaki değişikliktir. Bu sıvı, iç hormonal değişikliklere ve vajinal floranın yapısına yanıt verir.

Bu değişiklik nadiren bir hastalık belirtisidir. Nitekim kadınlar yeni bir doğum kontrol yöntemine başlarken ve kullanımının tamamı boyunca vajinal akıntının değişmesini beklemelidir. Hatta değişikliğin hap veya enjektabl kullanımı sırasında devam etmesi bile bekleniyor.

Yan etkilere rağmen doğum kontrolü güvenlidir

Hormonal kontraseptifler, gebeliği önlemenin güvenli ve etkili bir yoludur. Ancak bu, istenmeyen yan etkilerin olmadığı anlamına gelmez.

Bu nedenle, kontraseptif kullanımı ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa daima doktorunuzla konuşmalısınız. Tıp uzmanları, sizin ve durumunuz için doğru doğum kontrol yöntemini seçmenize yardımcı olacaktır. Her kadın, en düşük komplikasyon riski ile yaşam tarzı için en iyi olanı seçme hakkına sahiptir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dolores de cabeza y hormonas: ¿Cuál es la relación? – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/chronic-daily-headaches/in-depth/headaches/art-20046729
  • PROSPECTO LEVONORGESTREL/ETINILESTRADIOL DURBAN 0,1 MG/0,02 MG COMPRIMIDOS RECUBIERTOS EFG. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/dochtml/p/82942/P_82942.html
  • Barrera Coello, Laura, et al. “Causas de desapego a los métodos anticonceptivos.” Ginecología y obstetricia de México, 2019, vol. 87, num. Suppl 1, p. S128-S135 (2019).
  • Consideraciones sobre planificación familiar: métodos anticonceptivos. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000400010
  • Caba, Alejandro A. Paradas, et al. “Preferencia de uso del método anticonceptivo hormonal combinado de autoadministración, previa y posterior a la consejería estructurada (Estudio PIENSA).” Revista de la Federación Centroamericana de Obstetricia y Ginecología 2014.19 (2018).
  • Carbajal-Ugarte, José Antonio, et al. “Eficacia y efectos adversos de anticonceptivos hormonales. Estudio comparativo.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 46.1 (2008): 83-87.
  • Pauta Barros, Paula Cristina, and Diana Nohely Suárez Condo. Efectos adversos y posibles causales de abandono del método anticonceptivo hormonal combinado Mesigyna en pacientes de la Clínica Humanitaria Fundación Pablo Jaramillo en la ciudad de Cuenca, en el periodo Abril–Agosto del 2017. BS thesis. Universidad del Azuay, 2018.
  • Palacios, Santiago, and Mariella Lilue. “Función sexual femenina y anticoncepción hormonal.” Ginecologia y Obstetricia de Mexico 88 (2020).
  • Ferllini Montealegre, Stephanie María, María Fernanda Miranda Muñoz, and Allan David Picado Álvarez. “Depresión: relación con la terapia anticonceptiva hormonal.” Revista Médica Sinergia 5.01 (2020): 233.
  • Amado, J. A., and J. Flórez. “Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.” Farmacologia humana (2003): 887-911.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.