Amenore (Adet Görememe) ile Gebelik Mümkün mü?

Adet görme, yumurtlama aşamasının bittiğinin bir göstergesidir, bu nedenle yokluğu birçok kadını alarma geçirir. Amenore hakkında bir şeyler duydunuz mu? Bu durumdaki kadınlarda gebeliğin mümkün olup olmadığını hiç merak ettiniz mi? Okumaya devam edin.
Amenore (Adet Görememe) ile Gebelik Mümkün mü?

Son Güncelleme: 03 Aralık, 2020

Amenore olarak da bilinen adet görememe, birçok kadın için endişe kaynağıdır. Bu, kısırlıkla olan ilişkisinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, birçok kişi amenore ile hamileliğin mümkün olup olmadığını merak etmektedir. Öyleyse öğrenmek için okumaya devam edin.

Muhtemelen zaten bildiğiniz gibi, kadınlar her ay bir yumurtlama döneminden geçer. Korunmasız seks yapıyorlarsa bu süre zarfında döllenme meydana gelebilir. Bu sürenin sonu, endometriyumun yüzeysel katmanlarının atılması olan menstruasyon ile belirlenir.

Amenore nedir?

Amenoreyi tanımlamanın basit bir yolu adetin olmamasıdır. Bununla birlikte, kadınların bir jinekoloğa başvurmasının ana nedenlerinden biri budur ve bundan muzdarip olanlar için bir endişe kaynağıdır.

Çoğu durumda amenore varlığı, o ay içinde yumurtlamanın meydana gelmediğinin bir göstergesidir. Bu nedenle insanlar onu kısırlıkla ilişkilendirir. Yine de bu her zaman böyle değildir.

Adet görememe, çocukluk çağı, hamilelik, emzirme, perimenopoz ve menopoz gibi belirli fizyolojik durumlarda ortaya çıkabilir.

Adet dönemindeki genç kız ve annesi
Ergenlik döneminde adet başlama döngüleri düzensizdir.

Amenore türleri ve ana nedenleri

Kadınlar hayatlarının uzunca bir döneminde adet gördüklerinden, uzmanlar amenoreyi iki türe ayırmışlardır. Yaşa bağlıdır veya farklı nedenleri vardır.

Birincil amenore

Bu durum, 16 yaşında, normal gelişim ve ikincil cinsel özellikteki genç kadınlarda ilk adetin olmamasını kapsamaktadır. Bununla birlikte, 13 yaşına kadar kasık kılları çıkmamışssa, muhtemelen amenore vardır.

Genç ergenlerle uğraşırken, birincil amenorenin nedenlerinin çoğu, konjenital malformasyonların veya genetik değişikliklerin varlığından kaynaklanır. Bu açıdan en yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:

İkincil amenore

İkincil amenore, daha önce adet döngüsü düzenli olan kadınların en az 3 aydır adet görmemesidir. Bundan etkilenenlerin çoğu 25 ila 35 yaşları arasındadır.

Bu semptomun ana nedeni hamileliktir çünkü hamile kadınlar tüm gebelik boyunca yumurtlamaz. Bununla birlikte, emzirme, menopoz ve doğum kontrol haplarının kullanımından da kaynaklanıyor olabilir. Ek olarak, obezite, stres, anksiyete ve yoğun egzersiz gibi belirli hazırlayıcı faktörler vardır.

Amenorenin nedeni fizyolojik olmadığında, edinilmiş bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle, ikinci varyantın nedeni aşağıdaki patolojilerden herhangi biri olabilir:

  • Polikistik over sendromu
  • Tiroid patolojileri (hipotiroidizm ve hipertiroidizm)
  • Prolaktin salgılayan hipofiz veya hipotalamik tümör
  • Şizofreni veya psikoz tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Prematüre yumurtalık yetmezliği

Öyleyse amenore ile hamilelik mümkün müdür?

Artık amenorenin ne olduğunu, türleri ve nedenlerini bildiğinize göre, bu soruyu yanıtlamanın zamanı geldi. Elbette cevap yine de bozukluğun türüne ve nedenine bağlıdır.

Bir kadın, doğuştan bir malformasyon veya deliksiz kızlık zarı nedeniyle birincil amenore yaşıyorsa hamile kalabilir. Yumurtlama normal bir şekilde gerçekleşiyor ancak kan atılmıyor demektir. Dahası, çözüm genellikle cerrahidir.

Bununla birlikte, birincil amenore Turner sendromu gibi gonadal disgenezlere bağlı olduğunda doğal olarak hamile kalmak imkansızdır. Ancak yumurta bağışı ile suni döllenme imkanı vardır.

ilaçlardan veya başka bir yatkınlık faktöründen kaynaklanan ikincil amenorede adet döngülerini düzenlemek için sadece neden ortadan kaldırıldığında hamile kalınabilir. Öte yandan, polikistik over sendromu veya tiroid patolojilerinden kaynaklanıyorsa hamile kalmak çok daha zordur.

Yine de imkansız değil. Bu problemi olan bir kadın, altta yatan patolojiyi tedavi etmek için esas olarak sürekli tıbbi gözetim gerektirecektir.

Son olarak, amenore prolaktin üreten bir tümörün ürünü olduğunda birkaç faktörü göz önünde bulundurmalısınız. Bunun nedeni, hamileliğin ancak mikroadenom veya küçük bir tümör durumunda mümkün olmasıdır. Ek olarak, kontrol altına almak için tıbbi tedaviye başlanmalıdır.

Jinekolog ve hastası
Amenore, nedeni çözmek için özel konsültasyon gerektirir.

Amenore her zaman hamileliği engellemez

Amenore varlığı her zaman kısırlığın bir göstergesi değildir. Gebe kalmak biraz daha zor olacaktır, ancak amenore nedenini ortadan kaldırmak ve bunu başarmak için adet döngülerini düzenlemek yeterlidir. Çoğu durumda, kadının sadece uygun tedaviyi başlatması ve periyodik sağlık kontrollerini yaptırması gerekecektir.

Ek olarak, Turner sendromu gibi doğal gebeliğin mümkün olmadığı amenore vakalarında her zaman suni döllenme yapma seçeneği vardır. Şu anda, tıbbi gelişmeler ve cerrahi seçenekler, daha önce yenilemeyen patolojilerin prognozunu iyileştirmeyi mümkün kılmaktadır.

Okuduğunuz için teşekkürler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sepúlveda Agudelo J, Alarcón Nivia M, Jaimes Carvajal H. Amenorrea Primaria. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2009;60(1):57-67.
  • Young J. Amenorrea. EMC – Ginecología-Obstetricia. 2018;54(1):1-15.
  • Hernández Valencia M, Zárate A. Amenorrea y trastornos de la menstruación. Acta Médica Grupo Ángeles. 2006;4(3):197-201.
  • Sir-Petermann T, Ladrón de Guevara A, Villarroel A, Preisler J, Echiburú B, Recabarren S. Síndrome de ovario poliquístico y embarazo. Revista Médica de Chile. 2012;140( 7 ):919-925.
  • Tejerizo-López L, Sánchez-Sánchez M, García-Robles R, Tejerizo-García A, Leiva A, Morán E et al. Prolactinoma y embarazo. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2001;28(8):317-331.
  • Enciso, Francisco Berumen, Lázaro Pavía Crespo, and José Castillo Acuña. “Classification and nomenclature of menstrual alterations.” Ginecologia y obstetricia de Mexico 75.10 (2007): 641-651.
  • Ross, Juana Himilce Baral, Nélida Orozco Hechavarría, and Eliecer Prades Hung. “Síndrome de Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser o agenesia de útero y vagina en una paciente joven.” MediSan 22.07 (2018): 552-558.
  • Vilanova Fernández, S., et al. “Himen imperforado: una revisión de diez años.” Revista Pediatría de Atención Primaria 5.20 (2003): 563-570.
  • de Bernal, Matilde. “Prolactina.” Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes & Metabolismo 12.1 (2018): 38-45.
  • Campi, Josué Joel Baldospin, et al. “Manejo multidisciplinario en el diagnóstico de los microadenoma hipofisiarios.” RECIMUNDO 3.2 (2019): 1110-1129.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.