Yumurtlama (Ovulasyon) Döneminizde Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Ne zaman yumurtladığınızı bilmek hem hamilelikten kaçınmanıza hem de hamileliği planlamanıza yardımcı olabilir. Adet döngüsünün hangi gününde yumurtladığınızı biliyor musunuz? Bu yazıda size bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.
Yumurtlama (Ovulasyon) Döneminizde Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?
Karina Valeria Atchian

Yazan ve doğrulayan doktor Karina Valeria Atchian.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

İster hamile kalmaya çalışıyor olun ister bundan kaçınmayı umuyor olun, adet döngünüzün nasıl çalıştığını bilmek önemlidir. Yumurtlama döneminizde olduğunuzu biliyorsanız, gebe kalma şansınızı artırabilir veya ek koruma kullanabilirsiniz, çünkü bunlar, vücudun döllenmenin gerçekleşmesi için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olduğu verimli günlerdir.

Yumurtlamanın belirtileri nelerdir? Adet döngüsünün hangi noktasında olur?

Bu makalede, size ilk olarak normal bir adet döngüsünün özelliklerine kısa bir genel bakış vereceğiz. Ardından yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğini ve olup olmadığını nasıl anlayacağımızı göreceğiz.

Normal adet döngüsü

Adet takvimi tutan kadın
Adet döngüsü 28 ila 35 gün sürebilir ve kadından kadına değişebilir.

Normal adet döngüsü, doğurganlık çağındaki kadınlarda her ay meydana gelen ve onları bir hamilelik olasılığına hazırlayan bir dizi değişikliği içerir. Bu değişiklikler, kanda artan veya azalan farklı kadınlık hormonlarının döngü sırasında meydana gelen farklı anları belirlemesinden kaynaklanmaktadır.

Adet döngüsünün özellikleri

Beyin (hipotalamus ve hipofiz bezi) ve yumurtalıklar bu hormonları üretir. Çoğu durumda adet döngüsü aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • 28 ila 35 gün sürer.
  • Foliküler faz ve luteal faz olmak üzere 2 ana aşamadan oluşur.
  • 1. gün, adetin ilk günü ve foliküler evrenin başladığı zamandır.
  • Foliküler faz ilk dönemdir, 14 ile 21 gün arası sürer. Menstrüasyonu kapsar ve yumurtlamayla sonlanır.
  • Luteal faz ikinci dönemdir. Yaklaşık 14 gün sürer.
  • Yumurtlama her ay gerçekleşir.
  • Normal adet döngüsü sırasında bir kadının vücudunda değişiklikler meydana gelecektir. Bunlardan bazıları vücut ısısındaki değişiklikler, vajinal akıntı, adet kanaması vb.

Yumurtlama, yumurtalıklardan bir veya daha fazla yumurtanın salınmasıdır ve her ay meydana gelir. Söz konusu yumurta kısa bir süre sperm tarafından döllenmeyi bekler.

Adet döngüleri kadından kadına ve aydan aya değişir. Bu varyasyon, her şeyden önce foliküler faz olan ilk aşamada meydana gelir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu, yumurtlamayı içeren aşamadır. Bu nedenle yumurtlamayı hesaplamak zor olabilir. Daha sonra yumurtlayıp yumurtlamadığınızı nasıl anlayacağımızı göreceğiz.

Ayrıca her kadının içinde bulunduğu yaşam evresine göre de farklılıklar vardır. Çocuk doğurma çağının ilk birkaç yılında, döngüler daha uzun olacak ve daha sonra kısalacaktır.

En yüksek hamilelik olasılığının yumurtlama günü dahil yumurtlama gününden üç ila beş gün önce gerçekleştiğini biliyoruz. Bu nedenle, doğurgan dönem olarak adlandıracağımız bu dönemi izlerseniz, gebe kalma şansınızı en üst düzeye çıkarırsınız.

Yumurtladığınızı nasıl anlarsınız?

Yumurtanın sperm ile döllenmesi
Gebe kalma olasılığı yumurtlamadan üç ila beş gün önce başlar.

Söyleyeceğimiz ilk şey, yumurtlama gününü tahmin etmek için güvenilir ev yöntemlerinin olmadığıdır. Bu nedenle, bu dönemde meydana gelen hormonal değişiklikleri tanımlayamadığınız sürece, doğurganlık dönemini tahmin etmek tam olarak kesin olmayacaktır.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, aydan aya değiştiği için, bir takvim tutmanın ve doğurgan dönemi belirlemek için günleri saymanın güvenilir bir yöntem olmadığını netleştirmeliyiz.

Öte yandan bazal vücut ısısı yöntemi de güvenilir değildir. Vücut ısısını kontrol eden yeni cep telefonu uygulamaları var, ancak bunlar da %100 güvenilir değil.

Araştırmacıların doğurgan dönem için daha öngörücü olduğunu gösterdiği bir yöntem, yumurtlama öncesinde ve sırasında vajinal akıntının belirlenmesidir. Vajinal akıntının miktarı arttığında, daha hafif, daha elastik ve kaygan hale geldiğinde, doğurgan dönemin (yumurtlama gününü de içerir) bir göstergesi olduğunu biliyoruz.

Hamileliği saptamak için kullanılana benzer bir kit ile idrardaki kadın hormonlarını da ölçebilirsiniz. Yumurtlama kiti olarak adlandırılır ve doğurganlık döneminin habercisi olarak hizmet eder. Fiyat açısından oldukça uygunlar. Ancak yanlış pozitif sonuçlar verebilirler.

Jinekoloğunuza danışmanız önemlidir

Evde vücut ısısı ve vajinal akıntı yöntemleri, ne zaman yumurtladığınızı söylemek için birlikte çalışabilir, ancak bunlar tamamen güvenilir değildir. Yumurtlama kitleri her iki yöntemden daha güvenilirdir, ancak yanlış pozitif sonuçlar alabileceğinizi unutmamalısınız. Şüphe duyduğunuzda, mevcut farklı olasılıkları değerlendirmek için her zaman en iyisi doktorunuza veya jinekoloğunuza danışmaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Holesh JE, Lord M. Physiology, Ovulation. [Updated 2020 Mar 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441996/
  • Wilcox, A. J., Dunson, D., Baird, D. D. (2000). La oportunidad del “período fértil” en el ciclo menstrual: estimaciones específicas por día desde un estudio prospectiv. British Medical Journal, 321(7271):1259-1262.
  • Su HW, Yi YC, Wei TY, Chang TC, Cheng CM. Detection of ovulation, a review of currently available methods. Bioeng Transl Med. 2017;2(3):238‐246. Published 2017 May 16. doi:10.1002/btm2.10058
  • Vigil P, Lyon C, Flores B, Rioseco H, Serrano F. Ovulation, a sign of health. Linacre Q. 2017;84(4):343‐355. doi:10.1080/00243639.2017.1394053

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.