Ağrılı Yumurtlama Dönemi İçin Ne Yapabilirsiniz?

Yumurtlama dönemindeki ağrıyı önlemek için, bazı doğal yöntemler deneyerek işe yarayıp yaramayacağını test edebilir ya da jinekoloğunuza danışabilirsiniz.
Ağrılı Yumurtlama Dönemi İçin Ne Yapabilirsiniz?

Son Güncelleme: 30 Ekim, 2018

Ağrılı yumurtlama dönemi, doğurgan kadınların en sık şikayetçi olduğu durumdur. Ağrı karında kramplar şeklinde ortaya çıkar. Ağrılı yumurtlama dönemi, neredeyse her kadın için sıkıntı yaratabilir.

Çünkü ağrı oldukça şiddetli ve akut olabilir. Bazı kadınlar kasık veya uyluk bölgelerinde ağrı hissedebilir ve bu durum, en basit şeyleri yapmalarına engel olabilir.

Ağrılı yumurtlama dönemi çok yaygın bir sorundur. Bununla birlikte, bu ağrılara diğer belirtiler de eşlik ediyorsa bunu görmezden gelmemelisiniz.

Olağan dışı bir şey fark ederseniz mutlaka doktorunuza danışın. Bugünkü yazımızda çeşitli nedenlerden kaynaklanabilecek ağrılı yumurtlama dönemi etkilerini azaltmanıza yardımcı olacağız.

Yumurtlama Nedir?

Yumurtlama, yumurtalıklarınızın döllenme için hazır olan olgun bir yumurtayı üretip bıraktığı süreçtir. Bu işlem genellikle adet döngüsünün ikinci ve üçüncü haftaları arasında gerçekleşir.

Bununla birlikte, bu süreç hormonal seviyelere bağlı olarak kadından kadına değişebilir.  Ovülasyon adı da verilen yumurtlama üç aşamada gerçekleşir:

  • Folikül: Bu süreç adet döneminizin ilk gününde başlar. Küçük bir çantaya benzeyen ve yumurtanın içinde bulunduğu keseler ortaya çıkmaya başlar. Bu kese, büyüdükten sonra sonra östrojen üretimini teşvik eder.
  • Ovülasyon: Bu, ilk aşamadan sonraki 36 saat içerisinde ortaya çıkar. Östrojen seviyeleri arttıkça ve enzim salgılandıkça, yumurta olgunlaşır ve serbest bırakılır. Bu aşamada, hissettiğiniz ağrıya neden olan rahim kasılmaları başlar.
  • Ovülasyon sonrası: Yumurtlamanın ardından progesteron hormonu salgılayan korpus luteum gelişir. Eğer yumurta döllenmezse, korpus luteum parçalanır ve kan damarlarının yırtılmasına neden olur. Bununla, birlikte bir sonraki adet döneminiz başlar.

Bedeninizi Tanıyın

Adet döngünüzü bilmeniz çok önemlidir. Kulağa kolay gelse de, pek çok kadın adetinin düzenli olup olmadığına dikkat etmez. Adet döngüsü her ay, herhangi bir belirti göstermeden iki üç gün önce ya da sonra başlayabilir. Bununla birlikte, adet döngünüzde önemli değişiklikler meydana geliyorsa en iyisi bir doktora danışmak olacaktır.

Semptomları Takip Edin

  • Çok şiddetli ağrı ya da üç günden daha fazla süren bir ağrı
  • İdrar yaparken yanma veya ağrı
  • Ateş ya da aşırı terleme
  • Kusma ya da mide bulantısı

Bu belirtilerin hepsi, bir yerlerde bir yanlışlık olduğunun göstergesidir. Bu nedenle, herhangi bir hastalığı önlemek için en kısa zamanda bir doktora görünmelisiniz.

Ağrılı Yumurtlama Dönemi için Tavsiyeler

Aşağıda yumurtlama ağrılarını azaltmak için birkaç tavsiye vereceğiz:

Rahatlamaya çalışın

sıcak su torbası tutan kadın

Eğer yumurtlama döneminden kaynaklanan kramplara bir de kas gerginliği eklerseniz, ağrınızı daha da kötü bir duruma getirebileceğinizi unutmayın.

Bunun yerine kaslarınızı esnetmek, her zaman vücudunuzdaki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca krampları azaltmanıza yardımcı olacak birkaç yoga duruşu da deneyebilirsiniz.

Sıcak çaylar için

Yoga yapmaya ek olarak, papatya ve balın anti-inflamatuar ve rahatlatıcı özellikleri mükemmel sonuçlar verebilir.

Malzemeler

  • 1 bardak su (250 ml)
  • 1 poşet sallama papatya çayı ya da 1 çay kaşığı papatya (10 gr)
  • 1 çay kaşığı bal (7.5 gr)

Nasıl hazırlanır?

  • İlk olarak papatyaları kaynar suyun içine bir çay kaşığı bal ile birlikte ekleyin.
  • Daha sonra, beş dakika demlenmesini bekleyin ve yavaş yavaş için.

Sıcak kompres uygulayın

Sıcaklık kaslarınızı rahatlatmaya ve karın bölgenizdeki dolaşımı hızlandırmaya yardımcı olur.

Sıcak bir duş alın

duş alan kadın

Bunun yanı sıra sıcak su, vücudunuzdaki sinir uçlarını rahatlatır; çünkü sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Ayrıca sıcaklık, ağrının hafifletilmesine yardımcı bir nörotransmitter olan endorfin salgılanmasına da yardımcı olur.

Kafeinden uzak durun

Kafeinin kan damarlarını sıkıştırdığı ve ağrıya duyarlılığı artırdığı bilinmektedir.

Ağrı kesici ilaçlar alın

ağrı kesici ilaçlar

İbuprofen veya parasetamol gibi ağrı kesicileri deneyin. Bunlar, rahim kasılmalarına ve ağrıya neden olan bir madde olan prostaglandinin üretimini azaltmaya yardımcı olur.

Evde uyguladığınız tedaviler ve ağrı kesiciler ağrınızı gidermek için yeterli olmuyorsa, menstrual döngünüz için doktor kontrolünde doğum kontrol ilaçlarına başlayabilirsiniz. Bu ilaçların ağrılı yumurtlama tedavisinde çok etkili oldukları bilinmektedir.

Ağrının Sizi Yıldırmasına İzin Vermeyin!

Oldukça sinir bozucu bir durum olmasına rağmen, kadınlar her ay yumurtlama süreci semptomlarına ve ağrılarına maruz kalır. Bunun yanı sıra, bazı kadınlar adet döngüleri boyunca hiçbir şey hissetmezler.

Normal olmadığını düşündüğünüz her türlü semptoma karşı dikkatli olun. Bir şeyi önceden tespit edip önlemek her zaman büyük problemlerden kaçınmanın en iyi yoludur. Bunu unutmayın.

Ayrıca, düzenli olarak jinekoloğa gitmeniz gerekmektedir; çünkü söz konusu sağlık olduğunda, belirli aralıklarla kontroller yaptırmak oldukça önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Navarro, H., & Morera, J. (1997). Los anticonceptivos orales: criterios de selección, utilización y manejo. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud21, 1–10.
  • O’Herlihy, C., Robinson, H.P., and de Crespigny, L.J.C. (1980). Mittelschmerz is a preovulatory symptom. British Medical Journal 280, 986.
  • Monterrosa, A. (2001). Dismenorrea primaria: visión actual. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologia52(4), 1–13.
  • Larroy, C., Crespo, M., and Meseguer, C. (2001). Dismenorrea funcional en la Comunidad Autónoma de Madrid: Estudio de la prevalencia en función de la edad. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor 8, 11–22.
  • Lete, I., Dueñas, J.L., Serrano, I., Doval, J.L., Pérez-Campos, E., Martínez-Salmeán, J., and Coll, C. (2009). Efectos beneficiosos no anticonceptivos de la píldora anticonceptiva. Semergen 35, 505–510.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.