Doktorlar Neden Rasajilin Yazarlar?

Doktorlar Parkinson hastalığının tedavisi için Rasajilin ilacını yazarlar. Kendi başına da kullanılabilir, Levodopa ile birlikte birleşik terapide de. Bu yazıda, nasıl alındığını ve kontraendikasyonlarını öğrenin. 
Doktorlar Neden Rasajilin Yazarlar?
Fabiola Marín Aguilar

Yazan ve doğrulayan Eczacı Fabiola Marín Aguilar.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Doktorlar Parkinson hastalığının tedavisi için Rasajilin yazarlar. Tipik olarak, Parkinson hastalığında tercihe göre kullanılan bir dopamin öncüsü olan Levodopa ile birlikte birleşik terapide kullanılabilir. Ancak doktorlar Levodopa olmadan tek başına kullanılmak üzere de Rasajilin’i yazabilirler.

Parkinson hastalığı, nöronlar, beyin için aşırı derecede önemli olan ve dopamin olarak bilinen kimyasalı yeterince üretmediğinde oluşan bir tür hareket hastalığıdır. Aşağıda Rasajilin’in nasıl yardımcı olabildiğini açıklayacağız.

Rasajilin’in işlevi nasıldır?

Bu ilaç MAO-B selektif inhibitörüdür. MAO-B’nin baskılanması dopamini, ekstranöronal bozulmadan korur. Böylece beyindeki yoğunluğunu artırır. Başlangıçta doktorlar bu ilacı Levodopa ile birlikte yazdılar. Bugünlerde, doz sonundaki motor düzensizlikli hastalara iki ilacı birden yazıyorlar.

ilaç yazan doktor haplar
Bu ilaç bir MAO-B selektif inhibitörüdür. Bu nedenle dopamini bozulmaktan korur.

Doktorlar nasıl Rasajilin yazarlar: Dozajı ve uygulaması

Kapsamlı şekilde bakılacak olursa yaygın olarak ağızdan, her 24 saatte 1 miligram olacak şekilde, kendi başına veya Levodopa ile birlikte alınır. Hasta yemekle birlikte veya yemek olmadan alabilir. Ayrıca doktorların ileri yaşlı hastalarda dozu değiştirmeleri gerekmez.

Uzmanlar yaşı küçük olan kişiler için Rasajilin’i önermezler. Bunu sebebi ilacın çocuklar ve gençler üzerindeki tesiri ve onlar açısından güvenli olup olmadığı konusunda yeterince veri bulunmamasıdır.

Rasajilinin kontraendikasyonları

Doktorlar, aşağıdaki durumlarda Rasajilin yazmamalıdırlar:

  • Öncelikle, ilacın aktif maddesine veya yardımcı maddelerinden herhangi birine karşı bir hiper duyarlılık varsa.
  • Ayrıca hasta halihazırda monoamin oksidaz (MAO) ile tedavi ediliyorsa. Hasta doktoru tarafından yazılmamış doğal ilaçları veya sarı kantaron gibi doğal ürünleri kullanıyorsa. Bir hastanın rasajilini bıraktıktan sonra MAO inhibitörleriyle veya petidinle tedaviye başlamak için 14 günlük bir ara vermesi gerekir.
  • Son olarak akut veya kronik karaciğer yetmezliği olan hastalar. Ayrıca orta seviyede karaciğer yetmezliği olan hastalar da Rasajilin ile tedaviye başladıklarında özel önlemler almalıdırlar. Ancak karaciğer yetmezliği orta seviyeden akuta ilerlerse tedaviyi bırakmaları gerekir.

Diğer ilaçlarla etkileşimi ve diğer etkileşim şekilleri

Yukarıda belirttiğimiz gibi, Rasajilin’i diğer MAO inhibitörleriyle veya antidepresanlarla birlikte almak kontraendikasyonlara yol açabilir. Bu duruma yol açabilecek maddelerden bazıları şöyledir: 

  • Sarı kantaron gibi doğal antidepresanlar
  • SSRI’ler- selektif seretonin geri alım inhibitörleri
  • SNRI’ler- serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri
  • Trisiklik ve tetrasiklik antidepresanlar

Ayrıca uzmanlar burun ve ağız dekonjestanlarında veya ya da efedrin veya psödoefedrin içeren soğuk algınlığı ilaçlarında bulunan sempatomimetik ilaçlarla birlikte alınmamasını da tavsiye ederler.

ilaçlar uzanan kadın doktorlar
Rasajilin, diğer MAO inhibitörleriyle veya antidepresanlarla kontraendike olur.

Bu açıdan enzim sitokrom P450 (CYP450) pek çok ilacın metabolizmasında rol oynar. Hatta vitro metabolizma çalışmaları sitokromun izoenzimini olan P450 1A2 (CYP1A2)’nin rasajilinin metabolizmasından sorumlu temel enzim olduğunu gösterir.

Bu nedenle Rasajilin ve bir CYP1A2 inhibitörü olan Ciprofloxacin’in birlikte uygulanması, Rasajilin’in plazma konsantrasyonlarını etkileyebilir. Bu nedenle hastalar tedbirli bir şekilde kullanmalıdır. 

Ayrıca, metabolize olan CYP1A2 enziminin indüklenmesi nedeniyle, sigara içen hastaların Rasajilin plazma seviyelerinin azaltılması riski vardır.

Olası yan etkiler

Kapsamlı şekilde bakılacak olursa, bu ilacın en yaygın görülen yan etkileri şöyle sıralanabilir:

  • Grip veya influenza virüsünün yol açtığı enfeksiyonlar
  • Cilt karsinoması
  • Lökopeni
  • Alerji, rinit veya konjunktivit
  • İştahta azalma
  • Depresyon ve halüsinasyonlar
  • Baş ağrısı
  • Vertigo
  • Angina pektoris
  • Dermatit
  • Gaz
  • Acil idrara çıkma
  • Ateş veya halsizlik
  • Muskuloskeletal ağrı, servikal ağrı ve artrit

Doktorlar hamile kadınlara Rasajilin yazabilirler mi?

Henüz hamilelik döneminde Rasajilin’e maruz kalınmasıyla ilgili klinik veri yoktur. Ancak hayvanlarda yapılan çalışmalar hamilelikte doğrudan ya da dolaylı zararlı etkileri olduğunu göstermemiştir. Bu, embiriyo fetal gelişimi, doğumu ve doğumdan sonraki gelişimi de kapsar.

Ancak yine de bu ilacı alan hamileler dikkatli olmalıdır. Ayrıca Rasajilin emzirmeye de müdahele edebilir. Deneysel verilere göre, bu ilaç, prolaktin salgılanmasını baskılar. Ancak Rasajilin’in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle medikal profesyoneller bu ilacı emziren annelere yazarken önlemler almalıdırlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Agencia Española del Medicamento (2019). Centro de información del medicamento. Ficha técnica. Rasagilina. Disponible en: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/80346/FT_80346.html
  • Jiang DQ, Wang HK, Wang Y, et al (2019). Rasagiline combined with levodopa therapy versus levodopa monotherapy for patients with Parkinson’s disease: a systematic review. Neurol Sci. doi: 10.1007/s10072-019-04050-8. [Epub ahead of print]. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3144657

  • Rang HP, Dale MM (2012). Farmacología 7ª edición. Enfermedades neurodegenerativas, 39: 488

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.