Ergenlerde Alkolizm: Bilmeniz Gereken Her Şey

Ergenlerde alkol tüketimi giderek daha sık hale geliyor, ancak ciddi sonuçları olabilir. Çocuklarınızda sorunlu tüketimi nasıl önleyeceğinizi anlatacağız.
Ergenlerde Alkolizm: Bilmeniz Gereken Her Şey
Elena Sanz

Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz.

Son Güncelleme: 25 Şubat, 2023

Alkol tüketimi toplumumuzda oldukça normal karşılanmakta, hatta arzu edilen bir aktivite olarak algılanmaktadır. Alkollü içecekler pek çok farklı seçenekte bulunur ve birçok kutlamada ve aile ve arkadaşlarla yapılan toplantılarda olmazsa olmazlardandır. Alkol yetişkinler için risk oluşturuyorsa, ergenlerde alkolizmin ne kadar ciddi olabileceğini bir düşünün.

Ergenlerin %76’sından fazlasının hayatlarının bir döneminde alkol tükettiği ve yaklaşık %28’inin son bir ay içinde sarhoş olduğu tahmin edilmektedir. Alkollü içki tüketimi adölesan nüfus arasında oldukça yaygındır ve ilk tüketim giderek daha genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır.

Bu veriler doğrultusunda, ebeveynlerin çocuklarının kısa ve uzun vadeli sonuçlara maruz kalmamasını sağlamak için önleyici tedbirler almaları zorunludur. Sorunu çözmeye nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız, bilmeniz gereken her şey burada.

Ergenlerde alkolizmin nedenleri nelerdir?

Önlemenin etkili olabilmesi için, gençleri alkol tüketmeye iten sebepleri anlamak önemlidir. Her şeyden önce, tüketimin normalleşmesi ve erişimin kolay olması şüphesiz kilit noktalardır.

Bu sayede gençler riskleri hafife almakla kalmıyor, aynı zamanda alkollü içkilere de kolaylıkla kavuşabiliyor. Öte yandan, ergenliğin doğası çeşitli nedenlerle tüketime katkıda bulunabilir:

  • Genç, ebeveyn değerlerinden uzaklaşmaya çalışır ve meydan okuyan tutumlar sık görülür. Bu nedenle, alkol tüketimi bir isyan eylemi olarak kabul edilebilir.
  • Akranları tarafından kabul edilme ve grubun bir parçası olma ihtiyacı artar. Bu nedenle, sosyal baskı büyük bir etkiye sahiptir.
  • Ergenlik, genç insanı bunaltabilecek büyük bir değişim zamanıdır. Alkol, korkuları ve sınırlamaları aşmanın yanı sıra acı çekmeyi denemenin ve unutmanın bir yolu olabilir.
  • Yenilmezlik duygusu ortaya çıkar ve bu da gencin alkolün hiçbir sonucundan etkilenmeyeceğini düşünmesine yol açar.

Ancak buna ek olarak, alkolizmin devam etmesine ve kronikleşmesine neden olan bazı fenomenler vardır. Gençlerin alkolün sakinleştirici ve caydırıcı etkilerine karşı çok daha az duyarlı oldukları bulunmuştur. Öte yandan, pekiştirici etkileri yetişkinlerden daha fazla yaşarlar.

Aynı nedenle, yetişkinlerin ne kadar tüketeceğini sınırlayabilecek bariyerlere sahip değiller. Onlar için kısa vadede avantajlar dezavantajlardan daha ağır basar.

Ergenlerde alkolizm.
Alkol toplumda normalleştirilmiştir, bu nedenle sahip olduğu kabul nedeniyle tüketimi daha sıktır.

Ergenlerde alkolizmin riskleri ve sağlık sonuçları

Aşırı alkol tüketiminin vücuda verdiği zararlar malum. Bununla birlikte, ergenlerden bahsettiğimizde, hala gelişip büyüdükleri için sonuçlar çok daha ciddi olabilir.

Her şeyden önce, alkol ergenliğin hormonal etkisini değiştirir ve büyümeyi etkiler. Ancak, ana sonuçlar psikososyal düzeyde ortaya çıkar.

Ergenlik döneminde beyin gelişimi tamamlanmaz, bu nedenle ergenlerde alkolizm bilişsel yeteneklerini etkiler. Prefrontal korteks (muhakeme, planlama ve karar vermekten sorumlu) birkaç yıl daha olgunlaşmaya devam ediyor.

Benzer şekilde, dikkat, hafıza ve öğrenme ciddi şekilde bozulabilir ve genç kişi ne kadar sık ve uzun süre alkol tüketirse, sonuçları o kadar büyük olur. Ayrıca bazı psikolojik  rahatsızlıklar (anksiyete, depresyon ve düşük benlik saygısı) bu durumlarda daha fazla görünebilir.

Bu da yetmezmiş gibi, alkol tüketilen yaşın sorunlu tüketim veya bağımlılık geliştirme riski ile önemli ölçüde ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle, içme ne kadar erken başlarsa, bağımlılık riski o kadar artar.

Alkol tüketiminin tetikleyebileceği diğer sorunlar

Alkol tüketimi, ergenlerin fiziksel ve zihinsel sağlığı üzerindeki doğrudan etkilerine ek olarak, dürtüleri kontrol edememesinden kaynaklanan bir dizi dolaylı sorunu tetikleyebilir.

  • Riskli cinsel davranış ve bunun sonucunda hastalık bulaşma (STD) veya istenmeyen gebelik olasılığında artış.
  • Aile üyelerine, partnerlere veya romantik partnerlere karşı artan saldırganlık ve şiddet içeren davranışlar.
  • Araba veya diğer kaza riskinde artış.
  • Uyuşturucu gibi diğer maddeleri tüketme ve bunlara bağımlılık geliştirme olasılığının artması.
elinde şarap şişesi parkta oturan bir genç
Erken yaşta başlayan ergenlerde problemli alkol tüketimi daha olasıdır.

Sizin için ilginç bir yazı daha: Alkolün Vücuda Etkileri Nelerdir?

Ergenlerde alkol tüketimine ilişkin veriler

Dünya çapında, tüm gençlerin %25’inden fazlası alkollü içki tüketiyor 2018 Alkol ve Sağlık Küresel Durum Raporu’na göre bu, 155 milyon ergen olacaktır. Avrupa, %43,8 ile gençler arasında en yüksek alkol tüketim oranlarına sahiptir. Bunu %38,2 ile Amerika ve %37,9 ile Batı Pasifik takip ediyor.

Alkol tüketimi 15 yaşından önce başlar ve kızlar ve erkekler arasında neredeyse eşit oranda yaygındır ve %50 ile %70 arasında değişmektedir.

Toplam nüfusa bakıldığında 15-19 yaş arası gençlerde aşırı alkol tüketimi daha az ama endişe verici bir şekilde 20-24 yaş arası nüfusun en çok alkollü içecek tüketen kesimi. Doğu Akdeniz Bölgesi dışında bir bütün olarak dünyada, 15-24 yaş grubundaki kişilerde dönemsel olarak aşırı içme, toplam nüfusa göre daha yüksektir.

Kadınlara gelince, Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik dışında birçok bölgede bu sayı düşüyor. Bununla birlikte, içki içen kadınların mutlak sayısı artmaktadır.

Ocak-Şubat 2021 tarihli Gaceta Sanitaria’da yayınlanan bir makalede, İspanya’daki okul çağındaki ergenler arasında alkol tüketimindeki eğilimler (İspanyolca makale, İngilizce özet), 2010 ile 2018 arasında genel bir düşüş göstererek sonuçlar daha cesaret verici. Ancak 2014-2018 yılları arasında 15-16 yaş arası erkek çocuklar dışında tüm gruplarda benzer sıklıkta alkol tüketiminin devam ettiği unutulmamalıdır.

Ergenlerde alkol tüketiminin uyarı işaretleri

Ergenlik, değişim ve gelişimin karakterize olduğu bir dönemdir. Bu nedenle, bir gencin davranışında bazı değişiklikler bir dereceye kadar beklenebilir.

Bununla birlikte, normal gelişim sürecine uymayan ve alkolle ilgili sorunlara işaret edebilecek davranış veya eylemler olabilir. Bu nedenle, ebeveynler, bakıcılar ve öğretmenler, reşit olmayan alkol tüketimini gösterebilecek uyarı işaretlerinin farkında olmalıdır.

En yaygın olanları:

  • Sık sinirlilik ile birlikte ruh halindeki değişiklikler
  • İsyan ve itaatsizlik
  • Düşük enerji seviyeleri
  • Görünüş için daha az bakım
  • Genç birey alkol tükettiğinde, genellikle nefeste alkol kokusu, koordinasyon sorunları ve geveleyerek konuşma fark edebilirsiniz.
  • Genç bireyin eşyalarında alkol bulunması
  • Arkadaş gruplarının da alkol tüketiyor olması

Ergenlerde alkolizm nasıl önlenir?

Ergenlerde alkolizmi önlemek için evde bazı önlemlerin alınması şarttır. Medyada veya okullarda önleme kampanyalarının varlığına rağmen, ebeveynlere aşağıdaki noktaları içeren bir sorumluluk düşmektedir:

  • Kendi değerlerine dayalı kararlar alabilmeleri için gençlerin ilk yıllardan itibaren benlik saygısını ve güvenliğini artırmak.
  • Sosyal beceriler ve iddialı iletişim üzerinde çalışmak, böylece alkolün bir disinhibisyon ve sosyalleşme aracı olarak gerekli olmaması.
  • Ergen ile alkol içmenin sağlık riskleri hakkında konuşmak. Yasaklamak ve kötülemek yerine, en azından vücutları ve beyinleri gelişene kadar tüketimi ertelemenin neden önemli olduğunu onlara açıklayın.
  • Sağlıklı boş zaman alternatifleri sunmak ve aynı değerleri paylaşan diğer yaşıtlarla arkadaşlığı teşvik etmek. Spor veya sanat, boş zamanlarını değerlendirmek için çok uygun aktivitelerdir.
  • Kendi davranışlarınızla örnek olmak. Ebeveynleri alkolü her gün veya aşırıya kaçmadan tüketen bir gence alkolün ciddi risklerini açıklamak tutarsızdır.

Alkol tüketiminde ebeveynlerin rolü

Ebeveynler ve bakıcılar genellikle alkol tüketimine ilişkin tutumların şekillenmesinde çok önemli bir rol oynarlar. Bu nedenle, ebeveynlerin ve bakıcıların önemli bir rol oynaması önemlidir:

  • Rol model olmak. Bu nedenle, çocuk veya ergenin bunu normal bulmaması için alkol tüketiminizde sorumlu olmaya çalışın.
  • Alkolün reşit olmayanlar için kolayca erişilebilir olmasını önlemek.
  • Alkol tüketiminden kaçınmak için toplantıları ve partileri denetlemek.
  • Reşit olmayanları alkol içermeyen sağlıklı ve eğlenceli aktivitelere katılmaya teşvik etmek.

Nihayetinde, gençlerin içki içmesi son derece zararlı olabilir ve uzun vadeli ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, ergenliğe girmek üzere olan çocuklarınız varsa, onlarla konuşmaya başlamak için her türlü fırsatı değerlendirin. Doğru bilgilere sahip olmak, daha iyi kararlar almalarına yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ahumada-Cortez, J. G., Gámez-Medina, M. E., & Valdez-Montero, C. (2017). El consumo de alcohol como problema de salud pública. Ra Ximhai13(2), 13-24.
  • Gómez, O. G., Vázquez, Y. E. G., Ojeda, M. A. R., Guerrero, J. L. P., González, E. H., & Carralero, W. J. R. (2019). Comportamiento del alcoholismo en adolescentes. Acta medica del centro, 13(3), 315-327. https://www.medigraphic.com/pdfs/medicadelcentro/mec-2019/mec193d.pdf
  • Leal-López, E., Sánchez-Queija, I., Rivera, F., & Moreno, C. (2021). Tendencias en el consumo de alcohol en adolescentes escolarizados en España (2010-2018). Gaceta Sanitaria, 35, 35-41. https://www.gacetasanitaria.org/es-pdf-S0213911119302237
  • Organización Panamericana de la Salud 2019 Informe sobre la situación mundial del alcohol y la salud 2018. Resumen OPS/NMH/19-012 https://iris.paho.org/bitstream/handle/10665.2/51352/OPSNMH19012_spa.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Sánchez, L. (2002). Consumo de alcohol en la población juvenil. Adicciones, 14 (Supl. 1), 99-114.
  • Pautassi, R. M. (2013). Consumo de alcohol durante la adolescencia y el desarrollo temprano, causas y consecuencias.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.