Ertesi Gün Hapı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Ertesi gün hapı günden güne daha da popüler hale gelmeye başlamıştır. Binlerce kişinin güvendiği bu hapın kullanım amacı doğum kontrol yöntemlerinde bir sorun meydana geldiğinde istenmeyen hamileliği önlemektir.
Ertesi gün hapı, kullananlar tarafından “kurtarıcı” olarak tanımlanan bir doğum kontrolü yöntemidir. Hapı kullandıktan sonra pek çok kadın rahat bir nefes alır ve hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam eder.
Vakaların çoğunda, kadınların ertesi gün hapı konusunda sahip olduğu tek bilgi istenmeyen hamileliği önlemesidir. Aslında, sadece hapın işlevinden haberdardırlar.
Bazıları, bu hapı cinsel ilişki sırasında korunmak istemediği için kullanmaktadır. Bu hapı doğru şekilde kullandığınızdan emin olmak için, ertesi gün hapının işlevlerini doğru bilmelisiniz.
Ayrıca bakınız: 35 Yaş Sonrası Hamilelik
Doğum Kontrol Hapının Kilit Noktaları
- Acil durumlarda kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Sadece, kullandığınız doğum kontrol yönteminde bir sorun olduğunda, örneğin doğum kontrol hapınızı almayı unuttuğunuzda ya da ilişki sırasında prezervatifin yırtılması durumda kullanmalısınız.
- Sürekli bir koruma sağlamaz ve uzun vadede kullanılamaz. Ertesi gün hapını diğer doğum kontrol yöntemleri yerine kullanamazsınız. Düzenli kullanımı kadınlarda sağlık sorunlarına neden olabilir.
- Etkisi zamanla azalır. İlişkiden sonraki 24 saat içinde alırsanız, ertesi gün hapının hamileliği önleme oranı % 95’dir. 72 saat sonra bu oran % 60’a düşer.
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları (CYBE) önlemez. Tek işlevi, istenmeyen gebeliği önlemektir.
- Cinsel ilişkiden sonra kullanılmalıdır. Sadece hamilelik riskinin olduğunu fark ettikten sonra, ilişkinin ardından kullanılır. Cinsel ilişkilerden önce alırsanız etkili olmaz.
- Normal doğum kontrol yönteminizi kullanmaya devam edin. Bir sonraki regl döneminden sonra, önceden kullanılan doğum kontrol yöntemine devam edilmelidir. Ertesi gün hapı, doğum kontrol hapınızı kullanmayı bırakmanız gerektiği anlamına gelmez.
Ayrıca bakınız: Doğum Kontrol Hapı Kullanmayı Bırakmalı Mıyım?
Ertesi Gün Hapının İşlevi
Ertesi gün hapı, korunulmamış cinsel temastan sonra, 72 saatlik (3 gün) bir süreyi aşmaksızın,
mümkün olduğunca erken, tercihen ilk 12 saat içinde alınmalıdır.
Hapın işlevi döllenmeyi önlemektir. Eğer kadın, hapı kullandığı sırada adet döneminin ilk döngüsünde ise, ertesi gün hapı ovulasyonu engeller. Eğer yumurtlama süreci geçmişse ve hazırda bir yumurta varsa, ertesi gün hapı yumurta ve spermin birleşmesini önler.
Düşük Yaptırıcı Etkisi Var Mıdır?
Daha önce var olan bir hamilelik durumunda, ertesi gün hapını kullanmak düşük yapmaya neden olmaz. Benzer şekilde, ilaç aldıktan sonra döllenme gerçekleşirse, fetüs bu haptan etkilenmeyecektir. Bebek için herhangi bir gelişim riskine neden olmaz. Bu, ertesi gün hapıyla ilgili yanlış bilinenlerden bir tanesidir.
Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri
Ertesi gün hapının yan etkileri, eskiden kullanılan acil doğum kontrol yöntemlerine göre daha hafiftir. Diğerleri gibi, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Semptomlar birkaç saat içerisinde artarsa derhal doktora başvurmalısınız. Hamileliğin önlenmesini sağlamak için yeni bir doza ihtiyacınız olabilir.
Öte yandan, ciddi karaciğer hastalığı olan kadınlar için ertesi gün hapı kullanımı önerilmez. Ayrıca, kardiyovasküler hastalığı olanların veya kanser hastalarının, bu hap ile hormonlarını değiştirmeleri önerilmemektedir. Acil bir doğum kontrol yöntemi olarak ertesi gün hapının önerilmediği pek az durum vardır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu doğum kontrol yöntemini onaylar ve teşvik eder. Reçetesiz ve doktora danışmadan eczanelerden satın alabilirsiniz. Bu ilacın düzenli kullanımının kalpte hasara neden olabileceğini unutmayın.
Bütün kadınlar hayatlarının herhangi bir noktasında ertesi gün hapına ihtiyaç duyabilir. Tecavüz mağdurları, doğum kontrol yönteminde bir aksaklık yaşayan veya doğum kontrol yöntemi kullanmayan kadınlar ertesi gün hapını kullanabilirler. Ancak sonrasında normal doğum kontrol yöntemine devam etmek oldukça önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Durand, Marta, Larrea, Fernando, & Schiavon, Raffaela. (2009). Mecanismos de acción de la anticoncepción hormonal de emergencia: efectos del levonorgestrel anteriores y posteriores a la fecundación. Salud Pública de México, 51(3), 255-261. Recuperado en 05 de julio de 2020, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0036-36342009000300017&lng=es&tlng=es.
- Toro Merlo, Judith. (2011). Anticoncepción de emergencia. Revista de Obstetricia y Ginecología de Venezuela, 71(3), 149-150. Recuperado en 05 de julio de 2020, de http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0048-77322011000300001&lng=es&tlng=es.
- NorLevo 1,5 mg comprimido. Web de la Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS). ://cima.aemps.es/cima/dochtml/p/67770/P_67770.html.
- ¿las píldoras anticonceptivas incrementan el riesgo de sufrir una enfermedad cardiaca? Fundación Española del Corazón. https://fundaciondelcorazon.com/dudas/cardiologia/1541-ilas-pildoras-anticonceptivas-incrementan-el-riesgo-de-sufrir-una-enfermedad-cardiaca-auri-cartagena.html.