Geceleri Uyanıyorsanız Ne Yapmalısınız?

Aşağıda, olumsuz sonuçlarından uzak durmak adına, eğer geceleri uyanıyorsanız neler yapabileceğiniz hakkında konuşacağız.
Geceleri Uyanıyorsanız Ne Yapmalısınız?

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Sadece uyumaya çalışırken değil her an uykusuzlukla karşılaşabiliriz. Bazen, gece ortasında uyanma ve ardından tekrar uykuya dalmakta sorun yaşayabiliriz.

Günün erken saatlerinde uyanmak ve tekrar uykuya dalmakta başarısız olmak insanı çileden çıkarır. Alarmın çalmasına daha çok var ve biraz daha dinlenmek istiyoruz; biliyoruz ki iyi bir gece uykusu çekmezsek ertesi gün yürüyen ölülere dönüşeceğiz.

Gecenin bir yarısında uyanmak farklı nedenlerin bir sonucu olabilir: dışarıdan gelen yüksek bir ses duymak (örneğin bir itfaiye sireni sesi gibi), kabus görmek, çok üşümek ya da sıcak basması gibi.

Bir kere uyandıktan sonra tekrar uykuya dalmak oldukça zor olabilir. Bazı insanlar yataktaki pozisyonlarını birkaç kez değiştirmeyi tercih eder. Öte yandan, bazıları yataktan kalkıp yarım kalan işlerini bitirmeyi seçer (hatta bazen sıra dışı faaliyetleri).

Fiziksel ve zihinsel sağlığımız için iyi bir gece uykusuna sahip olabilmek şarttır. Kalitesiz uyku, ilgisizliğe, sinirliliğe, hafıza ve dikkat problemlerine, uyuşukluğa ve diğer birçok olumsuz sonuca yol açar.Bu duruma ek olarak, yeterince dinlenmediğimiz zaman iş ve sosyal ilişkilerimiz bozulur.

Çok erken uyanmak adına hangi noktada endişelenmeye başlamalıyız? Haftada üçten fazla olduğunda. Bu durum çok stresli, endişeli ya da gergin olduğumuza dair bir işaret olabilir ve uzun vadede sağlık açısından ciddi etkileri olacaktır.

Uykuya hazırlık için yataktan kalkmak

gece uyanmak

Gece yarısı uyanma durumunda deneyebileceğimiz bir şey yataktan kalkıp, odadan çıkarak, loş bir ışık yakıp 20-30 dakika boyunca dinlendirici bir aktivite yapmaktır.

Bahsedilen sürenin ardından, yatağa geri dönün ve uyumaya çalışın. Elbette, “rahatlatıcı bir aktivite” olarak düşündüğümüz şey, kişinin tercihine bağlıdır. Bazıları meditasyon ya da yoga yaparken diğerleri kart oyunu oynar veya fotoğraflara bakar.

Her halükarda, sinir sistemimize hız kazandırmayan bir etkinlik olmalıdır. Hiçbir sebepten ötürü kahve, alkol ya da tütün kullanmamanız gerekir. Tablet ya da cep telefonu kullanmak istiyorsak, ekranın kontrast ve ışığını minimum seviyeye indirmeli ve melatonin (uykuya izin veren bir hormondur.) üretimini engelleyen beyaz, yeşil ve mavi ışıklardan uzak durmamız gerekir.

Televizyon izlemek istiyorsak, uykuya dalmak için uygun bir program seçmek şarttır. Gösterişli renkler ve ışıklar içeren hareketli videolar ya da şiddet haberleri olmadan daha iyi yaparsınız.

Eğer uyumayı başarır ve ikinci kez tekrar uyanırsanız aynı şeyi yapın; fakat bu süre sabah uyanmayı planladığınız süreden 1 veya 2 saat önceyse, yataktan kalkmak ve güne erken başlamak daha iyi bir fikirdir.

Kesinlikle erken başlangıç yapmamız gereken, yeterli sayıda işimiz vardır (akşam yemeği için hazırlık yapmak, alış veriş listesi yapmak, çamaşır yıkamak, odaları toplamak vb.).

Gece yarısı uyanma durumundan nasıl kurtulunur?

Bir önceki gece ne kadar kötü uyumuş olursak olalım, durumu 3 saatlik bir şekerleme ile telafi etme hatasına düşemeyiz. Ayrıca saatimizi direkt olarak daha geç uyanmaya da ayarlayamayız. Bu fikirler uykusuzluğu sadece daha da kötüleştirerek kronik bir soruna dönüştürür.

Eğer gecenin bir yarısında uyanırsanız ya da uykusuz kalırsanız, yapılacak en iyi şey uyumak için geceyi beklemektir.

Uykusuz bir gece geçirdikten ya da tuhaf bir saatte uyandıktan sonra, bir sonraki güne ait olan yükümlülüklerinizi ve faaliyetlerinizi gerçekleştirebilmeniz için, mümkün olan en kısa sürede iyileşmeyi denemelisiniz. Bu konuda yardımcı olabilecek bazı tavsiyeler şunlardır:

1. B12 vitamininin alımını artırın

B12 vitamini hapı

Eğer yeterince dinlenmezseniz, vücudunuz daha yüksek miktarlarda B grubu vitaminleri (enerji kaynakları) tüketir. Vücudunuzda bu besin ögesi azalırsa bu durum, konsantre olamayacak kadar miskin ve halsiz hissetmenize neden olur. Bu vitamin açığını kapatmak adına aşağıda verilen yiyeceklerden herhangi birini yiyebilirsiniz:
  • Midye, istiridye.
  • Balık, ahtapot, kalamar.
  • Karaciğer.
  • Peynir.
  • Yumurta.

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Okuyun: B12 Vitamini Eksikliğiniz Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız

2. Zencefil çayı için

Bu kök, onu, günlük beslenme planımıza tereddüt etmeden eklememizi gerektiren birçok özelliğe sahiptir. Geceleri tuhaf saatlerde uyandığımız zamanlarda, kortizol hormonu seviyesinde bir artış olur ve bu da vücudumuzu sürekli bir stres halinde bırakır.

Yüksek kortizol seviyeleri de kan basıncını yükseltir, anksiyete oluşumunu tetikler ve bağışıklık tepkilerini azaltır. Bu olumsuz etkilere karşı koymak adına, bir bardak zencefil çayından daha iyi bir seçenek yoktur. Tarifi ise çok basit.

Malzemeler

  • ¼ çay kaşığı rendelenmiş zencefil (2 gram).
  • 1 bardak su (250 ml).
  • 1 çorba kaşığı bal (20 gram).
  • 1 adet siyah çay poşeti.

Hazırlık

  • Suyu biraz ısıtın ve bir bardağa koyun.
  • Çay poşetini suya ekleyin ve 5 dakika bekletin.
  • Torbayı çıkarın ve zencefili ekleyin.
  • Karıştırın ve balla tatlandırın.

3. Şeker ve yağdan uzak durun

küp şeker

Karbonhidrat, yağlar ve şeker açısından zengin olan yiyecekler, enerjinin anında “açığa çıkmasına” neden oldukları için tavsiye edilmez.

Gecenin bir yarısı uyandıktan sonra daha iyi hissetmek için, ihtiyacınız olan şeyin hızlı enerji olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu etki geçicidir. Birkaç dakika sonra, daha önce olduğunuzdan çok daha da yorgun hissedersiniz.

Bunun yerine size daha uzun süreli enerji sunacak proteinleri, lifleri ve doğal yağlar açısından zengin olan sağlıklı yiyecekleri tüketmeyi tercih edin. Gece yarısı aniden uyanma sorununa elveda deyin!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.