Göz Kapaklarında Renkli Lekeler: Neden Oluşurlar?

Göz kapaklarındaki tüm renkli lekeler aynı nedene veya aynı özelliklere sahip değildir. Bu nedenle her birinin kendine özgü bir tedavisi vardır. Bunun hakkında daha fazla şey öğrenmek ister misin? Okumaya devam edin.
Göz Kapaklarında Renkli Lekeler: Neden Oluşurlar?

Son Güncelleme: 13 Nisan, 2022

Göz kapaklarındaki renkli lekelerin metabolik patolojilerden alerjik reaksiyonlara kadar birçok nedeni vardır. Aralarında hem boyut hem de renk ve kalınlık açısından belirli farklılıklar vardır. Ayrıca görünüşü birkaç faktöre bağlıdır.

Oluşumlarındaki sebep genel olarak hormonal değişikliklere, ilaç kullanımına, ultraviyole ışınlarına aşırı maruz kalmaya ve diğer faktörler ile ilgilidir. Özellikleri nelerdir? Hangi tedavi yöntemleri mevcuttur?

Göz kapaklarında renkli lekeler

Göz kapaklarındaki tüm renkli lekeler yetersiz uyku ve göz çevresindeki koyu halkalarla ilgili değildir. Bazının sebebinin altında bir hastalık yatmaktadır. Yazımızın devamında bunları size sıralıyoruz.

1. Ksantelazma (Göz kapağında yağ bezesi)

Ksantelazma, lokalize lipid birikimi birikiminin neden olduğu sarımsı papüller ve plaklardır. Sıklıkla göz kapaklarında görülürler ve hastaların yaklaşık %50’sinde plazma lipid bozukluğuna işaret edebilirler.

Önceki nedenlerden ötürü hiperlipideminin varlığını tespit etmek için, altında yatan nedenler değerlendirilmelidir. Kutanöz komplikasyonlarla ilişkili olmadığı için asemptomatik benign lezyon olarak tanımlanır.

Bununla birlikte, kozmetik ürünler yardımıyla tedavi etmeyi tercih edenler de var. Bunlardan deriye cerrahi müdahale yöntemi estetik sonuçları nedeniyle en çok kullanılanlardan biridir.

göz kapağı
Ksantelazma, plazma lipid bozukluğunun bir işareti olabilir. İyi huylu olmasına rağmen, bu soruna sahip olan kişiler bir tedavi yönteminden yardım almayı tercih ederler.

Hamilelikte hormonal değişiklikler

Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişikliklerin cilt seviyesinde meydana gelen değişikliklerle ilişkisi vardır. Özellikle melazma lekesi olarak bilinen yüz, boyun veya birkaç durumda üst uzuvlarda maküler hiperpigmentosyona ve simetrik olarak dağılmış cilt yamalarının oluşmasına neden olur.

Bilinen risk faktörleri arasında ultraviyole (UV) radyasyon, hormonal varyasyonlar, tiroid hastalığı ve doğum kontrol ilaçlarının kullanımı yer alır. Bu duruma bağlı olarak göz kapaklarında lekeler oluşması durumunda tedavi seçenekleri aşağıdaki gibidir:

  • Topikal hipopigmentasyon ilaçlar.
  • Kimyasal peelingler.
  • Lazer tedavisi.
  • Yüzeysel mikrodermabrazyon.

Glokom tedavisi için kullanılan prostaglandin analogları

Latanoprost ve bimatoprost gibi glokom tedavisinde kullanılan prostaglandin analogları, yaklaşık 3 ile 6 aylık kullanımdan sonra koyu göz kapaklarına neden olabilir.

American Journal of Dermatology‘de yayınlanan bir makale, hastalar bimatoprost kullanmayı bıraktığında, koyulaşmanın bir süre sonra tamamen ortadan kalkabileceği sonucuna varmıştır.

Dermal melanositoz

Dermal melanositoz, lekelerin varlığı ile karakterize edilen bir dizi deri lezyonundan ibarettir. Özellikle, bu durumdan mustarip olanların göz kapaklarında gri veya mavi-gri lekeler vardır. Sonradan kazanılmış veya doğuştan edinilen faktörlere bağlı olabilir.

Journal of the American Academy of Dermatology’den gelen raporlar, lekeli cildin güneşe maruz kalmaktan, hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişikliklerden ve kronik atopik dermatitten (egzama) kaynaklı olduğunu belirtmektedir.

Vitiligo

Vitiligo, melanositlerin seçici olarak yok edilmesi ile karakterizedir. Sonuç olarak, deride depigmentasyon lekeleri ortaya çıkar. Kaşlar, göz kapakları ve genital vitiligo, özellikle çocuklarda görülen terapötik bir ikilemdir.

Journal of the Indian Medical Association tarafından yapılan araştırmalara göre vitiligo hastalarında görülen göz bozukluğunun hastalıkla ilişkisi vardır. Bu durumlarda pimekrolimus ilacı tedaviniz için uygun bir seçenek olabilir.

vitiligo
Vitiligo, göz kapaklarındaki renkli lekelerin nedenlerinden biridir. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, bazı tedavi yöntemleri görünümünüzü iyileştirmeye yardımcı olur.

Postinflamatuar hiperpigmentasyon

Kronik egzama ve alerjik göz iltihabı, hiperpigmentasyona ve koyu göz kapaklarına sebep olabilir. Bazı insanlar bu bölgedeki cildi ovuşturarak ve kaşıyarak tahriş olmasına neden olurlar. Alerjilere bağlı olarak sıvı toplamasının bir sonucu olabilir.

Amiloid birikmesi sonucu purpurik lezyon

Amiloidoz, “amiloid” adı verilen bir proteinin organlarda yoğunlaşması sonucu nadir ortaya çıkan bir durumdur. Tedavisi olmayan bir hastalıktır. Buna rağmen, semptomlarınızı kontrol etmeye ve amiloid üretimini sınırlamaya yardımcı olan tedaviler vardır.

Yüzde, özellikle göz kapaklarında ve boyunda görülen travmatik morlukların ortaya çıkması, amiloidoz şüphesini artırmalıdır. Doğru tanıyı koymak için bir doktora danışmanız gerekmektedir.

Turuncu palpebral noktalar (OPS)

Turuncu göz kapağı lekeleri, ksantelazmadan farklı olarak üst göz kapaklarının iç kısmında meydana gelen değişikliklerdir. Nedeni tam olarak net olmamakla beraber lipofuscin birikintileri tarafından oluşturulduğuna inanılmaktadır.

Yüzdeki görünümünü iyileştirmek için göz kapaklarındaki renkli noktaları tedavi edin

Göz kapaklarındaki renkli lekeler sık rastlanılan bir durumdur ve genellikle ciddi bir sorunu temsil etmezler. Ancak, bu soruna sahip olanlar bu lekelerin estetik açısından kötü göründüğünü düşündüklerinde genellikle tedavi seçenekleri ararlar.

Günümüzde cildin lekeli görünümünü iyileştirmek için lekeleri en aza indirmeye izin veren birkaç kozmetik krem ​​ve prosedür olduğu için oldukça şanslıyız. Hangi yöntemin kendinize uygun olduğunu anlamak için bir dermatoloğa başvurmanızda fayda vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hori Y, Kawashima M, Oohara K, Kukita A. Acquired, bilateral nevus of Ota-like macules. J Am Acad Dermatol. 1984;10(6):961-964. doi:10.1016/s0190-9622(84)80313-8
  • Sodhi PK, Verma L, Ratan SK. Increased periocular pigmentation with ocular hypotensive lipid use in African Americans. Am J Ophthalmol. 2004;137(4):783. doi:10.1016/j.ajo.2003.11.073
  • Ing EB, Buncic JR, Weiser BA, de Nanassy J, Boxall L. Periorbital hyperpigmentation and erythema dyschromicum perstans. Can J Ophthalmol. 1992;27(7):353-355.
  • Cho S, Lee SJ, Chung WS, Kang JM, Kim YK, Cho SB. Acquired bilateral nevus of Ota-like macules mimicking dark circles under the eyes. J Cosmet Laser Ther. 2010;12(3):143-144. doi:10.3109/14764172.2010.487912
  • Lee HY, Jin US, Minn KW, Park YO. Outcomes of surgical management of xanthelasma palpebrarum. Arch Plast Surg. 2013;40(4):380-386. doi:10.5999/aps.2013.40.4.380
  • Biswas G, Barbhuiya JN, Biswas MC, Islam MN, Dutta S. Clinical pattern of ocular manifestations in vitiligo. J Indian Med Assoc. 2003;101(8):478-480.
  • Assouly P, Cavelier-Balloy B, Dupré T. Orange palpebral spots. Dermatology. 2008;216(2):166-170. doi:10.1159/000111516

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.