Her Şeyi Daha Hızlı Öğrenmek İçin Bilime Dayalı 9 İpucu

Öğrenme, stratejiler gerektiren spontan zihinsel bir süreçtir. Bazı konularda zorlanıyorsanız, her şeyi daha hızlı öğrenmeniz için bu 9 ipucuyla size yardımcı olabiliriz.
Her Şeyi Daha Hızlı Öğrenmek İçin Bilime Dayalı 9 İpucu

Tarafından yazılmıştır Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Son Güncelleme: 25 Kasım, 2022

Yeni şeyleri daha hızlı öğrenmeyi seven insanlardan biriyseniz, işte bilimden her şeyi öğrenmek için 10 ipucu. Bilgileri anlarken, ezberlerken ve saklarken daha çevik olmanıza yardımcı olacaklardır. Ek olarak, tüm bilgileri saklayabileceksiniz.

Her insanın öğrenme için farklı ve karmaşık bilişsel süreçleri vardır. Ancak bunu daha hızlı ve daha kolay hale getirecek bazı yöntemleri bilir ve uygularsanız, beyniniz bilgileri etkili bir şekilde hatırlar ve amacınıza ulaşırsınız.

O halde aşağıda, bilimin bize daha hızlı öğrenmemiz için verdiği ipuçlarından bazılarını sunuyoruz. Onları kaçırmayın.

1. Görsel teknikler

Bir araştırma,  yenilikçi bir öğrenme yöntemi ve alternatifi olarak görsel teknikleri kullanmanın önemine işaret ediyor. Tarihsel gerçekleri, önemli tarihleri, verileri, teorileri ve kavramları öğrenmek için görseller, zihin haritaları ve infografikler gibi kaynakların kullanımının çok faydalı olduğuna dikkat çekiyor.

Bilgi beyinde dinamik ve didaktik bir şekilde depolanır. Ayrıca kronolojik ve anlamlı bir şekilde işlendiğinde bu bilgileri öğrenmemiz ve kullanmamız gerektiğinde hatırlamamız daha kolay oluyor.

2. Takım çalışması

Escuela Superior Politécnica de Chimborazo öğrencileri tarafından en çok kullanılan öğrenme stratejilerini belirlemeyi amaçlayan bir araştırma, bu popülasyonda en baskın olanın takım çalışmasıyla ilgili olduğunu gösterdi.

Bu çalışma, öğrencilerin bir takımda çalışma olanağına sahip olduklarında daha hızlı öğrendiklerini ortaya koydu. Bu, aktif deneme yanılma biçimleri dahil edilirse gelişir. Aynı şekilde bu öğrenme mekanizması da edinilen bilgilerin daha uzun süre kalıcı olmasını sağlar.

Bunun nedeni, bu ekip çalışmasında okuma, yazma, görsel formlar gibi daha sonra sosyalleşme veya akranlar arasında paylaşma gibi farklı tekniklerin kullanılmasıdır.

çalışırken uyuyakalan adam
Takım çalışması, bazı gençlerin muzdarip olduğu can sıkıntısına ve isteksizliğe karşı koyabilir.

3. Konsantrasyon

Daha hızlı öğrenmek istediğinizde yapabileceğiniz en iyi şey hemen çalışmaya başlamaktır. Bu, dikkat dağıtıcı veya başka yükümlülükler olmadığı anlamına gelir. Kendinizi çoklu görev moduna sokarsanız, istediğiniz bilgileri saklamak daha zor olacaktır.

Ayrıca, dikkatiniz her dağıldığında yeniden konsantre olmanız 20 dakikanızı alacaktır. Konsantrasyon o kadar önemlidir ki, akademik performans üzerine yapılan araştırmalar, okul öğrencilerinde konsantrasyon eksikliğinin bilginin gelişimini sınırladığını göstermektedir.

Bunu da okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz: Hafızanızı Geliştirmek İçin İpuçları

4. Ne öğrendiğinizi yazın

Çalışıyorsanız ve zaten yeni bir şey öğrendiyseniz, bir kağıt ve bir kalem alıp onu yazmalısınız. İşlem sırasında not alıyorsanız da aynı şekilde çalışır, çünkü okuduğunuzda öğrenirsiniz, ancak yazdığınızda bilgilerin kodlanmasını pekiştirirsiniz.

Aslında, bir öğrenme yöntemi olarak yazmanın etkisi üzerine yapılan çalışmalar, yazmanın bir beceriden daha fazlası olduğuna işaret etmiştir. Bilgiyi depolama ve dünyanın tasavvur edilme biçimini iyileştirmeye yardım etme yöntemidir.

5. Alıştırma

Herhangi bir şeyi daha hızlı öğrenmek için bilimin bir başka tavsiyesi de öğrendiklerinizi uygulamaktır. Birçok çalışma, bilginin veya teorik içeriğin her zaman uygulamanın yanında olması gerektiğine işaret etmiştir.

Bir kez pratik yaptığınızda, beyniniz o anı kodlayacak ve bir dahaki sefere yapmanız gerektiğinde, takviye alacaksınız ve bunu gittikçe daha iyi yapacaksınız.

6. Öğretmek

Bilginizi başkalarına öğretmek için kullandığınızda, halihazırda hakim olduğunuz bir şeyin teorisini açıklamak için kendi kelimelerinizi kullanıyorsunuz demektir. Yani, zaten beyninizde kodladığınız bilgilere erişiyorsunuz ve onu her söze döktüğünüzde pekiştiriyorsunuz.

Öte yandan, ne zaman bir konuyu öğretmek zorunda kalsanız, o konuda ustalaşmış olsanız bile, olası şüpheleri ortadan kaldırmak ve zaten öğrendiklerinizi pekiştirmek için çalışmak normaldir. Böylece, yavaş yavaş uzman olursunuz.

7. Deneyin ve başarısız olun

Hata yapmak yanlış değildir; bu doğal. Hatalar, işleri nasıl yaptığımızı ve bir dahaki sefere onları iyileştirmek için neler yapabileceğimizi içselleştirmemize yardımcı olur.

Aslında motor öğrenme üzerine yapılan araştırmalar insanların sık sık pratik yapması, hata yapması ve düzeltmesi gerektiğini gösteriyor.

Bunun amacı, öğrenme sürecini iyileştirmek ve daha az hata yapma hedefine ulaşmak ve görev veya konuya harcanan çabayı azaltmaktır.

8. Yavaş yavaş öğrenin

Becerileri azar azar öğrendiğinizde ustalaşmak daha kolaydır. Çalışmanız gereken her şeyi küçük, somut bölümlere ayırırsanız, bunları teker teker öğrenmeye konsantre olursunuz. Kapasiteniz dolmadan aradığınız tüm bilgilere hakim olmak için kendinize yer açacaksınız.

Bir önceki noktada bahsedildiği gibi, bu şekilde hata yapabilir, çözebilir ve yeni bir konuyla devam edebilerek, bilginizi güçlendirebilirsiniz. Sabırlı olursanız, her şeyi öğrenip bilgi topladığınızda, nasıl üstün bir yetenek elde edeceğinizi göreceksiniz.

çalışırken yorulmuş kadın
Üst üste aralıksız çalışmak fayda sağlamaz. Aksine, performansı artırmak için seanslar arasında dinlenmeniz önerilir.

9. Çalışma seansları arasında uyuyun

Birçok üniversite öğrencisi dinlenmeden ders çalışma ve uykuyu ihmal etme eğilimindedir. Uyku ve öğrenme arasındaki ilişki üzerine yapılan bir araştırma, uykunun bilgiyi uzun vadede tutmaya yardımcı olduğuna işaret ettiği ortaya çıktı. Bu araştırmaya göre, bunun nedeni hafıza süreçlerinin yeniden etkinleştirilmesidir.

Ek olarak, uyku ile birlikte öğrenme seansları, ihtiyaç duyulan uygulama miktarını %50 azaltır. Ayrıca bilgiler çok daha iyi ve daha uzun süre saklanır. Yani fikir, neye ihtiyacınız olduğunu çalışmak, uyumak ve seansınıza geri dönmektir.

Bu yazıyı yazan uzmanlar, ideal olanın 30 ila 50 dakikalık bir çalışma seansı yapmak, 1 saat uyumak ve 30 veya 50 dakikalık başka bir seansla devam etmek olduğuna dikkat çekiyor.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Şunu da okuyabilirsiniz: Albert Camus’nün Hayatın Anlamı Hakkında Ne Söylediğini Öğrenin

Herhangi bir şeyi daha hızlı öğrenmek için bu bilim ipuçlarını uygulayın!

Bahsettiğimiz gibi, daha hızlı öğrenmek için bu bilimsel ipuçlarını uygulamaya koymak, öğrenme sürecinize birçok avantaj sağlayabilir. Çok basit ve uygulaması kolaydır, ancak metodolojinizde bir fark yaratacaktır.

Amacınız buysa, sadece bir ipucu ile yetinmeyin. En az iki ipucunu uygulamaya koyun ve sizin için nasıl işe yaradıklarını görün. Biri yararlı görünmüyorsa, başka birini deneyebilir veya işe yarayanları pekiştirebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pinargote-Valencia, K. E. (2021). Visual Thinking una alternativa innovadora en los procesos de enseñanza–aprendizaje de Estudios Sociales. Dominio de las Ciencias, 7(1), 3-15.
  • Huamaní, O. G., & Esquivel, D. A. (2021). El proceso enseñanza–aprendizaje–evaluación (PEAE) una didáctica universitaria. Horizonte de la Ciencia, 11(20), 243-254.
  • Santillán-Castillo, J. R., Tapia-Bonifaz, A. G., & Yumi-Guacho, L. M. (2021). Determinación del perfil de aprendizaje para la implementación de entornos virtuales de aprendizaje centrados en el estudiante. Dominio de las Ciencias, 7(1), 355-371.
  • Alejo Huamán, Y. L., Papuico Patricio, C. A., & Tapia Perez, J. K. (2021). Estrategias de aprendizaje en estudiantes universitarios de educación.
  • Ingvarson, L., & Kleinhenz, E. (2006). Estándares profesionales de práctica y su importancia para la enseñanza. Revista de educación, 340, 265-295.
  • López Torres Carmen A., Pérez Velarde Lady P. La concentración y su incidencia en el rendimiento académico de los estudiantes de la unidad básica N.-22 “Paulino Millán Herrera” del Cantón Milgrado. Universidad Estatal de Milgrado, 2011.
  • Giraldo Giraldo, C. (2016). La escritura en el aula como instrumento de aprendizaje. Estudio en universidades. ÁNFORA, 22(38), 39-60. https://doi.org/10.30854/anf.v22.n38.2015.25
  • Calvo, Gloria (1996). “Nuevas formas de enseñar y aprender”. Santiago: UPN, 42 pp. Disponible en: https://www.uv.mx/dgdaie/files/2012/11/CPP-DC-Calvo-Nuevas-Formas.pdf
  • 1. Mazza S, Gerbier E, Gustin M-P, et al. Relearn Faster and Retain Longer: Along With Practice, Sleep Makes Perfect. Psychological Science. 2016;27(10):1321-1330. doi:10.1177/0956797616659930

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.