Doğal Antidepresan Olarak Humus

Humus içerdiği faydalar sebebiyle harika bir yemektir. Vitamin ve antioksidan açısından zengin olmasının yanı sıra, doğal bir antidepresandır, sindirimi iyileştirir ve iştahı kontrol etmeye yardımcı olur.
Doğal Antidepresan Olarak Humus
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 03 Aralık, 2018

Daha önce hiç humus ismini duydunuz mu? Peki hiç denediniz mi? Humus, fazla bilinmese de, yavaş yavaş sofralardaki yerini sağlamlaştırmaya başlamaktadır. Doğal antidepresan olarak humus tüketebileceğinizi biliyor muydunuz?

Eğer nohut yemeyi seviyorsanız, humusa bayılacaksınız demektir. Bu lezzetli ezme limon suyu, zeytinyağı, sarımsak, paprika, susam, zeytin ve ana madde olarak nohuttan yapılmaktadır.

Tarifi ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir, fakat malzemeleri oldukça sağlıklıdır. Gerçek şudur ki, aşağıda bahsedeceğimiz birçok araştırma, bu yemeği süper besin olarak tanımlar. Ayrıca doğal antidepresan olarak etkili bir yiyecek olarak gösterir. Humus hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz?

Doğal antidepresan humusun inanılmaz faydaları

Humus, Orta Doğu mutfağının önemli bir yemeğidir. Ülkemizde olduğu kadar Lübnan, Suriye ve hatta Kıbrıs ve Yunanistan’da da bu sağlıklı yemek oldukça popülerdir.

Humusu neredeyse her markette bulabilseniz de, birçok kişi taze ve kaliteli malzemelerle kendi evinde yapmayı tercih etmektedir. Taze limon suyu, yumuşak nohut ve kendi damak zevkinize uygun baharatlarla leziz bir humus yapmanız garantidir. Peki bu mezenin bize sunduğu faydalar nelerdir? Gelin bir göz atalım:

Doğal antidepresan olarak harikadır

humus ve pide

2007 yılında Tel Aviv Üniversitesi’nde (İsrail) yapılan bir araştırma şu sonuçları ortaya koymuştur:

  • Humus, depresyona karşı, söz konusu rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ilaçlarla benzer etkiyi gösteren bir doğal antidepresandır.
  • Humus serotonin salgılanmasını arttırarak kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar. Bu, paprika ve zeytinyağı gibi iki sağlıklı malzemenin karıştırılmasıyla açıklanmaktadır. İkisi de bu hormonun salgılanmasını sağlayan bir aminoasidi içermektedir.
  • Humus iştahı keser, rahatlatır ve uyumaya yardımcı olur.

Humus harika bir doğal antidepresandır, ayrıca Sinirleri Yatıştıran ve Endişeyi Azaltan 9 Şifalı Bitkiye de göz atın.

Sebze proteini açısından zengindir

Biz birçok tarifte ana madde olarak kullanılan ve en zengin protein kaynaklarından biri olan nohuttan bahsediyoruz. Nohutun, sağladığı enerji sebebiyle birçok atlet tarafından diyetlerine dahil edildiğini bilmek oldukça ilginçtir.

Zeytinyağı ve limon suyu sayesinde, sindirimi kolaylaştıran antioksidanlar açısından da zengindir. İlave olarak, doyurucudur ve kan şekeri seviyesini düzenler.

Tüm aile için kapsamlı bir yiyecektir

Humusun sebze proteinleri açısından zengin olduğunu zaten biliyoruz; fakat bir de besin değerlerine göz atın. Tüm aile bireylerinin rahatlıkla tüketebileceği, pek çok faydası olan bir yiyecektir:

  • Demir
  • Potasyum
  • Kalsiyum
  • B kompleks vitaminleri
  • Magnezyum
  • Folik asit (Hamile kadınlar ve büyüme çağındaki çocuklar için mükemmeldir.)
  • Kasları ve sinir sistemini güçlendiren iki vitamin olan B1 ve B2 vitaminleri açısından zengindir.
  • Humus ayrıca retinol içerir, bu madde dokuyu gençleştirir ve elastik olmasını sağlar.
  • Humus, yüksek antioksidan içeriği sayesinde hipertansiyonu kontrol altına alma ve kalp sağlığını geliştirme açısından mükemmeldir.
  • Diüretik özellikleri sayesinde ürik asitten kurtulmak için oldukça faydalı bir yiyecektir.

Sindirimi artırır

nohutlu toz biberli humus

Kabızlık mı çekiyorsunuz? Bağırsaklarınızı ve genel olarak vücudunuzu mu arındırmanız gerekiyor? O halde humusu beslenme düzeninizin sürekli bir parçası olarak hayatınıza ekleyin.

Sağlıklı karbonhidratlar yavaşça emilir, devamlı enerji sağlar ve kan şekeri seviyesini düzenler. Nohuttaki lifler limon suyu, sarımsak, zeytinyağı ve sağlıklı baharatlar yardımıyla bağırsak geçişini artırır ve kolondan toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.

Düşük miktarda yağ içerir

Yukarıda bahsettiğimiz gibi humus içerisinde kullanılan malzemeler sağlıklı, linoleik asit, oleik asit ve Omega 3 yağ asidi gibi önemli yağ asitleri açısından zengindir.

Humus, çavdar ekmeği ile harika bir tat sunar. Eğer çiğ havuç ve kereviz sapı ile beraber yerseniz, hem sağlıklı hem de lezzetli bir atıştırmalık elde etmiş olursunuz.

Kanser karşıtı özelliklere sahiptir

doğal antidepresan humus

Doğal bir antibiyotik olan sarımsak sayesinde tümöre dönüşebilecek birçok zararlı hücre ile mücadele edebiliriz. Genetik hücrelerin zarar görmesi ile kansere karşı oldukça faydalı olan folik asit ve saponinleri göz ardı etmemeliyiz. Doğal antidepresan olan biraz humusa kim hayır diyebilir ki? Afiyet olsun!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jukanti, A. K., Gaur, P. M., Gowda, C. L. L., & Chibbar, R. N. (2012). Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): A review. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114512000797
  • Giron-Calle, J., Vioque, J., del Mar Yust, M., Pedroche, J., Alaiz, M., & Millan, F. (2004). Effect of chickpea aqueous extracts, organic extracts, and protein concentrates on cell proliferation. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/1096620041224175
  • Magee, P. J., Owusu-Apenten, R., McCann, M. J., Gill, C. I., & Rowland, I. R. (2012). Chickpea (Cicer arietinum) and other plant-derived protease inhibitor concentrates inhibit breast and prostate cancer cell proliferation in vitro. Nutrition and Cancer. https://doi.org/10.1080/01635581.2012.688914
  • Gupta, N., Bisen, P. S., & Bhagyawant, S. S. (2018). Chickpea Lectin Inhibits Human Breast Cancer Cell Proliferation and Induces Apoptosis Through Cell Cycle Arrest. Protein & Peptide Letters. https://doi.org/10.2174/0929866525666180406142900
  • Thomson, M., & Ali, M. (2003). Garlic [Allium sativum]: A Review of its Potential Use as an Anti-Cancer Agent. Current Cancer Drug Targets. https://doi.org/10.1177/21.3.279

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.