İstenmeyen Sonuçlar Yasası: Nedir ve Neden Önemlidir?

İstenmeyen sonuçlar yasası, bazen sonuçların esas niyetlerimizden çok farklı olduğu yasasıdır. Öyleyse ne yapabiliriz? Bu makalede daha fazlasını öğrenin!
İstenmeyen Sonuçlar Yasası: Nedir ve Neden Önemlidir?

Son Güncelleme: 06 Temmuz, 2022

“Bir kelebeğin kanat çırpışı dünyanın başka bir yerinde bir kasırgayı başlatabilir.” İstenmeyen sonuçlar yasasının ne olduğunu bu cümle ile özetleyebiliriz.

Bu teori kaos teorisini örneklendirmek için kullanılsa da psikolojik çağrışımları da vardır. Bunun anlamı, birçok durumda belirli bir eylemin sonuçlarının tahmin edilememesidir. Aynı şey öngörülemeyen olaylar için de geçerlidir.

İstenmeyen sonuçlar yasası nedir?

İstenmeyen sonuçlar yasası, belirli kararlar alındığında, olacağına inandığımız şeylerin dışında bırakıldığını gösterir. Bir senaryonun tamamen öngörülmesine izin vermeyen bu belirsizlik marjıdır. Bu, yaşamın karmaşıklığı nedeniyle değil, aynı zamanda değişen koşullar gibi başka nedenlerle de ortaya çıkar.

Bu yasanın ortaya çıkardığı şeyin önemi, örtük potansiyel fikridir. Bu, herhangi bir kararın veya projenin hayal edebileceğimiz farklı senaryolara sahip olduğu anlamına gelir. Ancak bunlar zaman, toplum veya kişilikler gibi farklı faktörler tarafından değiştirilir.

Bu biraz evrim ve hareketin nasıl çalıştığıdır. Birkaç yıl önce, belli bir gerçeğin keşfinin başkalarına ve daha fazla şeyin doğuşuna yol açabileceğini kimse hayal edemezdi. Örneğin, DNA’nın keşfini düşünün.

Bu anlamda, istenmeyen sonuçlar hem olumlu hem de olumsuz olabilir. İlerleme veya yıkım anlamına gelebilirler.

domino taşları siyah beyaz
İstenmeyen sonuçlar düşünüldüğünde domino etkisi daha karmaşık ve daha az doğrusal olarak kabul edilir.

Bu makaleyi de ilginç bulabileceğinizi düşünüyoruz: Üç Bilge Maymunun İnanılmaz Gerçek Öğretisi

İstenmeyen sonuçların kaynağı

Ünlü bir sosyolog olan Robert Merton, işlevsel analiz yoluyla verilerin yapıları nasıl etkilediği ve belirli sonuçlara neden olduğuyla ilgilendi. Bu şekilde, araçlar-eylemler-amaçlar olarak bildiğimiz şeyleri birleştirmeye ve doğrusallık fikrini ortadan kaldırmaya çalıştı.

A olursa, her zaman B’ye yol açmaz.

Bu şekilde, birçok durumda insanların, sonuçları beklenenden çok uzak olan belirli hedeflere ulaşmaya kararlı olduklarını anlamak mümkündür. Bu şekilde, bozukluğa neden olan gerilimlere ve sosyal işlev bozukluğuna yanıt vermek mümkün oldu.

Örneğin, belirli bir önlemin bir sosyal grup için avantajlı olabileceğini düşünebiliriz. Bununla birlikte, genellikle onu engelleyen değişime karşı bir direnç vardır. Dolayısıyla olumlu bir sonuç almak yerine olumsuz bir toplumsal tepki var.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Bunu da okumak hoşunuza gidebilir: Helenistik Felsefe Nedir?

Günlük yaşam için nelere dikkat edilmelidir?

İstenmeyen sonuçlar yasası küçük, orta ve büyük ölçekte işler. Yani ev ve çalışma ortamında olduğu kadar devlet düzeyinde de kamu politikalarıyla uygulanmaktadır. Bu nedenle, yararı veya tehlikesi daha fazla veya daha az sayıda insanı etkileyebilir.

Her şey öngörülemese de, istenmeyen sonuçlar yasasının etkilerinin gözden kaybolmaması için dikkate alınabilecek işlemlerden bazıları şunlardır:

  • Orta ve uzun vadede düşünün. Değişikliklerin farklı zaman senaryolarında projelendirilmesi önerilir. Örneğin, onları 10 ay ve 10 yıl içinde hayal edin.
  • Farklı insanlarla konuşun. Bu, farklı bakış açılarına izin verecektir. Çoğu zaman, önlemler uygulanır veya kişinin kendi fikrine göre kararlar alınır, ancak başkalarının tepkilerinin gerçekliği bilinmemektedir. Herhangi bir kararda kesişimsellik tarafından yönlendirilmek zorunlu olmalıdır.
  • Yaratıcı düşünceyi kullanın. Bu, senaryoları ve sonuçları, en az beklenenin merceğiyle, beklenenden çok farklı bir şekilde yansıtabilmeyi içerir. Başka bir deyişle, her şey kuralların dışında düşünmekle ilgilidir.
  • En iyi ve en kötü sonuçları hayal edin. Örneğin, belirli bir eylemde bulunmanın potansiyel zararını veya faydasını değerlendirmek için, en iyi ve en kötü durum senaryolarında ne olacağını değerlendirmek ve bu kararın etkisini maksimuma çıkarmak gerekir.
  • Kendinize bir şeyi neden yaptığınızı sorun. Esas niyeti hatırlayın ve üzerinde düşünün. Bazen, bunun fayda sağlamak istediğimiz sosyal sistemle ilgili özgecil amaçlarla değil, bunun yerine kişisel, bencil nedenlerle ilgili olduğunu keşfederiz.
  • Kararın geri çevrilebilirliğini sorun. Bir şey için her adım attığımızda, senaryo değişir. Ancak, sonuç zararlıysa, geri çekilmenin mümkün olup olmadığını bilmeliyiz.
bir yol ayrımında duran insan
Önemli kararlar alırken, her zaman olası tüm senaryoların en kötüsünü ve en iyisini düşünmeliyiz.

Her zaman bir marj vardır

Bu teori aynı zamanda bizi kapalı sistemler olduğumuz fikrine son vermeye davet ediyor. Bu nedenle, tüm koşulların kontrol altında olduğuna inansak bile, insanlar müdahale ettiğinde öngörülemeyen faktörler ortaya çıkar.

Hepimiz farklı koşullardan etkileniriz ve farklı yörüngelere ve deneyimlere sahibiz. Ayrıca hepimiz duygu, düşünce ve hislerden etkileniriz.

Bu yüzden her zaman öngöremediğimiz bir marj vardır. Sınırlarımız her zaman etik ve en geniş anlamda haklara saygı tarafından yönlendirilmelidir: insanlar, ekosistemler, hayvanlar için.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Noguera, J. A. (2003). Robert K. Merton. Papers: revista de sociologia, 161-164.
  • Cataño, Gonzalo (2006). Robert K. Merton. Espacio Abierto, 15(1y2),369-389.[fecha de Consulta 1 de Mayo de 2022]. ISSN: 1315-0006. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=12215219

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.