Üç Bilge Maymunun İnanılmaz Gerçek Öğretisi

Muhtemelen üç bilge maymunun ünlü görüntüsünü biliyorsunuz. Ama bunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz?
Üç Bilge Maymunun İnanılmaz Gerçek Öğretisi

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Toshogu türbesindeki üç bilge maymun klasik hikayesi ile basit, zamansız bir ders taşır: söylediklerimiz, duyduklarımız ve gördüklerimiz hakkında dikkatli olmalıyız. Bu ünlü tapınak Japonya’da. Maymunların oyma parçaları – bir tanesi ağzını, diğeri gözleri ve sonuncusu kulaklarını kaparken – 1636 yılına kadar uzanır.

Çok az imge ülkelerin sınırları aştı ve bu kadar yıl gündemde kaldı. Günümüzde, üç bilge maymun bir simgedir. Bununla birlikte, bu imgenin anlamı zamanla yavaş yavaş kayboldu.

Örneğin, Japonlar, temkinli davranışlar için felsefi bir koda atıfta bulunur:

“Kötülük görmeyin, kötülük duymayın, kötülük etmeyin.”

Bu Konfüçyüs’ün yazılarından alınan bir ders. Çoğu kimse için bir “teslimiyet” duygusu yaratır. Bununla birlikte, tarihçiler üç bilge maymun imgesi ile Sokrates’in üçlü filtreleri arasında bir paralellik görüyorlar.

Böylece, bu ikonik imgenin modern hayatımız için çok daha faydalı bir mesaj olduğunu kanıtlayabilirler. Bu imgenin, adaletsizliği görmeden ya da duymadan uygulanan eski Doğu itaatkarlığıyla hiçbir ilgisi yoktur.

Sizleri, bu öğretiler üzerine düşünmeye davet ediyoruz.

Sokrates’in üçlü filtre testi

Üç akıllı maymun ve Sokrates’in üç filtresi arasındaki benzerliği anlamak için, önce bir hikayeyi ve bir dersi anlamak gerekir:

Bir öğrencisi Sokrates’e gelir ve birinin onu eleştirdiğini söyler. Sinirli öğrencisi ağzını bile açmadan önce, Sokrates ona şu üç soruyu sordu. Bunlar, öğrencinin Sokrates’e hitap etmeden önce düşünmek zorunda kaldığı üç filtredir. Bunlar:

  • Gerçeklik filtresi: Söylemek üzere olduğunuz şey gerçekten doğru mu? Bana söylemek üzere olduğun her şeyi beceri, dikkat ve kısıtlama ile kontrol ettiniz mi?
  • İyilik filtresi: Bana söylemek üzere olduğun şey iyi ve nazik bir şey mi?
  • Gereklilik filtresi: Bana söylemek üzere olduğun şey gerekli mi? Bana söyleyeceğin kadar yararlı ya da önemli mi?
  • Bu üç filtre, söylediğimiz her şey hakkında daha ihtiyatlı, temkinli ve eleştirel olmamıza yardımcı olacak bir kılavuz gibi hareket ediyor.

Birçok kişi, Sokrates’in bu dersi ile Toshogu tapınağındaki üç bilge maymun arasında bir ilişki görüyor.

3 bilge maymun dersi

Şimdi bu ünlü imgeye daha yakından göz atalım.

üç maymun

Maymun ağzını kapatıyor: Iwazaru

Iwazaru, soldaki gördüğünüz küçük maymun. Japon filozofu için bu figür, kötülüğün yayılmaması gerektiğini ifade eder. Hatta kendi memnuniyetsizliğinizi ya da olumsuz duygularınızı ifade etmeme tavsiyesi de verir.

Aynı zamanda kendi duygusal dünyanızı çok fazla göstermeye izin vermemek de bu ihtiyatlılığın bir parçasıdır. Bu, oluşturmak ve sınırlamak hakkındadır.

Sokrates’in üç süzgeciyle nasıl uyuştuğuna gelince, dedikodu yapmama gerekliliği ile bağlantısı vardır. Çünkü söylentiler her zaman doğru değildir. İyi de değildir ve onları her zaman yüksek sesle söylemeye gerek yoktur.

Maymun kulaklarını örter: Kikazaru

üç maymun yapan kadınlar

Kikazaru ortadaki maymun. Japonya’da söylenti, eleştiri ya da kötü haberler yayan insanlara çok olumsuz bir gözle bakılır. Böylece, Japonlar, dengelerini korumak için kulaklarını bazı bilgi türlerine kapamanın daha iyi olduğuna inanıyorlar.

Bu geleneksel fikir, Batı dünyasında biraz şok yaratabilir. Sonuçta, kötü haberler, dedikodu ve eleştiriler sürekli olarak her yere uçuyor.Bununla birlikte, eğer Sokrates’in üç filtresini uygularsak, farklı anlam tonları görebiliriz:

Bazen, sadece yararlı olduğu için olumsuz bilgiler duymamız gerekebilir. Örneğin, patronunuza müşterilerin mutlu ve memnun olmadığını ve onları tutmak için çalışması gerektiğini söylediniz. Ancak, bu bilgi yararlı değilse ve aynı zamanda zarar verecekse, şimdi maymun Kikazaru’nun dersini takip etme zamanı: ağzınızı kapayın.

Maymun gözlerini kapıyor: Mizaru

maymun simgeleri

Felsefe ve ahlak yasası santai’ye göre adaletsizliği görmemek, duymamak ya da konuşmamak daha iyidir. Bildiğimiz gibi, bu fikir gerçek hayatta tutmaz. Ancak, üçüncü maymunu Sokrates’in filtreleri ile incelersek, bir şeyler fark ederiz. Bu, yararlı ya da iyi olmayan şeylere gözlerinizi kapatmak için doğrudan bir davettir.

Gözlerinizi karanlığa kapatır bakışınızı daha parlak, daha umutlu ve daha anlamlı bir yöne verin.

Genel olarak, bu üç maymun bize kendi ihtiyaçlarımız hakkında bilgi verir ve özellikle de zararlı ya da olumsuz düşünceler söz konusu olduğunda temkinli ve tedbirli davranmamızı söyler.

“Sözlerine dikkat et. Kulaklarını, kullanışlı ya da yardımcı olmayan herhangi bir şeye kapa ve gözlerini zararlı ve mutsuzluk veren her şeye kapayın.”


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.