Kabızlığı Hafifletmek İçin Ananas Nasıl Kullanılır

Lif içeriği yüksek olan ananas, kabızlığı hafifletmek ve boşaltımın daha düzenli olması için ideal bir yardımcıdır. Ayrıca, ananası sindirimi düzenleyen diğer meyveler ile kombine edebilirsiniz!
Kabızlığı Hafifletmek İçin Ananas Nasıl Kullanılır

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Mevcut diyetimiz vücudumuzun tüm ihtiyaçlarını karşılamıyor olabilir. Aşırı un tüketimi ve yerleşik yaşam biçimleri bağırsaklar için atıkları arıtma işlemini olduğundan daha zor hale getirmektedir. Bu soruna sahipseniz, aşağıdaki makaleyi okumanızı öneririz. İçerisinde kabızlığı hafifletmek için ananasın nasıl kullanılacağını anlatacağız.

Ananasın Mükemmel Özellikleri

kabuklu doğranmış ananas

Ananas, sıcak yaz günleri için mükemmel, lezzetli ve ferahlatıcı bir meyvedir. Ayrıca, vurgulamaya değer birçok özelliği vardır.
  • Birincisi, yağ yakmak için idealdir ve bu nedenle, obezite, fazla kilo ve selülitten muzdarip insanlar için önerilir.
  • Güçlü bir anti-emflamatuvar olarak, artrit veya gut hastaları için çok iyidir.
  • Ananas ayrıca yüksek potasyum içeriği sayesinde idrar söktürücü olarak görev yapar. Şişkinliği ortadan kaldırmanın yanı sıra vücudun arındırılması ve temizlenmesi konusunda yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Ananas demirin emilimini arttırır ve anemiye sahip olan insanlar için kesinlikle önerilir.
  • Pıhtılaşma önleyici etkisi vardır. Kan pıhtılarının oluşumunu ve dolaşım sorunlarını önler.
  • Ananas ayrıca özellikle hipertansiyon sorunu çektiğimiz zaman kan basıncını düzenler, soğuk algınlığına karşı savaşır ve romatizma belirtilerini azaltır.

Kabızlığı Hafifletmek İçin Ananasın Faydaları

Milyonlarca insan diyetleri ya da günlük egzersiz eksikliği nedeniyle tuvalete gitmeyle ilgili sorunlar yaşar. Seyrek görülen bağırsak hareketleri ya da tuvalete çıkma konusunda yaşanan zorluk, beslenme şeklimizi değiştirerek, yerleşik yaşam biçimimizi değiştirerek ve günde 2 litre su içerek rahatlatılabilir.

Bununla birlikte, bunların hepsinde olduğu gibi, kabızlığı hafifletmek için ananasın muhteşem faydalarından da keyif alabiliriz. Yıldız bileşeni olan bromelain sayesinde, sindirimi genel olarak iyileştirir ve bağırsağın sorunsuz çalışmasını sağlar.

Ayrıca sağladığı, bağırsak hareketlerinin düzenli olmasına yardımcı olan diyet lifini de vurgulamalıyız. Tuvalete giderken sorun yaşıyorsanız, her gün bir bardak küp küp doğranmış ananas yemeniz önerilir.

Bu durum sizin için sürekli bir şeyse, kabızlığı hafifletmek için haftada birkaç kez bu meyveden yemek iyi gelecektir. Böylelikle, daha düzenli bağırsak hareketleri sağlayabilirsiniz.

ananas dilimleri

Öte yandan, doğal olduğu sürece ananas suyu içebilirsiniz. Endüstriyel meyve suları ek koruma maddeleri ve şeker içerdikleri için, bunlar fayda sağlamayacaktır.

Bu meyve suyunun bir bardağı (250 ml) 0.5 gram lif sağlar. Bu nedenle, kabızlık akut ise, bir günde 8 bardak (yaklaşık bir buçuk litre) içilmesi önerilir. Ananasın sahip olduğu doğal enzimler kolon işlevinde önemli rol oynamaktadır.

Eğer kabızlık hafifse; örneğin tatile gidersek ya da diyetimizi değiştirirsek olabilir, aç karna her gün bir bardak ananas suyu ve ardından bir bardak su (200 ml) içebiliriz. Çocuklar için yarım bardak ananas suyunun yarım bardak su ile inceltilmesi önerilir.

Evde bir meyve sıkacağı olması her zaman iyi bir fikirdir; böylece hemen hazırlayabilir ve derhal içebilirsiniz. Ananas besleyici ve faydalı fakat bazı karşıt endikasyonları da var:

  • Örneğin, dehidrasyona neden olabilir; bu yüzden daima su ile birlikte tüketilmelidir.
  • Ayrıca, gastroözofageal reflüden muzdarip insanlar için, ananas suyu, semptomları daha da kötüleştirebilir.

Kabızlığı Hafifletmek için Diğer Meyveler

Böylelikle her zaman ananas yemekten sıkılmayız ya da eğer tadını sevmiyorsak veya marketlerde bulamıyorsak, etkili olan diğer alternatifler de vardır. Bir tatlı, atıştırmalık ya da kahvaltı parçası olarak diyetimize dahil edebiliriz.

1. Dutsu meyveler

  • Dutsu meyveler harika bir lif kaynağıdır, bir bardak çilek (150 g) 2.9 gram lif sağlar ve bir bardak kızılcık 3.6 gram lif sağlar.
  • Böğürtlen ve ahududu lif açısından en zengindir ve bardak başına 8 gram lif sağlar.
  • Sağlıklı bir bağırsak fonksiyonunu sürdürmek için günde 20 ila 30 gram arası lif tüketilmesi önerilir. Bu nedenle güne bu meyveleri içeren bir porsiyonla başlamak, bu miktara ulaşmak açısından çok yardımcı olur.
  • Ayrıca kalorileri azdır, nemlendirme sağlar ve vücudu serbest radikallerden korurlar.

2. Erik

Kabızlıkla başa çıkmak için, annelerimiz ve büyükannelerimiz taze ya da kurutulmuş bu lezzetli meyveleri yememizi sağladı. Erik bağırsak hareketlerini geliştirir ve lif açısından çok miktarda katkıda bulunur. Öğle ya da akşam yemeğinden sonra tatlı olarak yiyebilir veya suyunu içebilirsiniz.

kabızlık erik

3. Elma

Elma, mevcut olan en sağlıklı meyvelerden biridir; çünkü iyi bir dozda besin sağlar. Elmalar genel olarak sindirim sistemini iyileştirmekte ve içinde bulundukları pektin sayesinde kabızlığı hafifletmektedir. Dışkının hacmini artırır, iltihapla mücadele eder ve iştahı keser.

4. Kivi

Kivi, lif ile dolu, lezzetli bir meyvedir. Ayrıca bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran ve gaz oluşumunu önleyen aktinidin adı verilen bir enzim içerir.

  • Sabahları aç karna taze bir kivi yemeniz önerilir.
  • Hafif asitli tadını sevmiyorsanız, diğer meyvelerle birlikte bir smoothie hazırlayabilirsiniz.

5. Armut

Genellikle kabızlık karşıtı tarif kitaplarında armut içeren tarifler bulabilirsiniz. Pektin içeriği sayesinde bu sorunun çözülmesine yardımcı olmanın yanı sıra, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kan basıncını düzenlerler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bautista-Casasnovas, A. L. (2011). Estreñimiento. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(11)70030-0
  • Daza, W., Mora, D., & Dadán, S. (2013). Estreñimiento crónico. Gastroenterología Pediátrica. https://doi.org/10.1114/1.1408926
  • Montiglioni, V. S., & Soledad, V. (2014). Ananás cumusus: algo más que un fruto delicioso. Instname:Universidad FASTA.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.