Kahveye Eklenen Zararlı İçerikler

Kahvenize değişik aromalar eklemek ve yanında farklı tatlar tüketmek kahvenin doğal aromasını değiştirmenin ötesinde; düşündüğünüzden çok daha zararlı olabilir ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kahveye Eklenen Zararlı İçerikler

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kahve içmenin hafızayı güçlendirdiği, kendinizi iyi hissetmenizi sağladığı, kalp sağlığına iyi geldiği ve diyabet riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Ancak yapay şeker gibi, kahveye eklenen zararlı içerikler kahvenin en kötü düşmanınız haline gelmesine sebep olabilir.

1. Kahveye Eklenen Zararlı İçerikler: Aromalar

İçinde vanilya, fındık veya karamel gibi aromalar bulunan kahvelerin içinde yüksek oranda şeker ve yapay renklendirici bulunur. Eğer biraz aroma eklemek istiyorsanız, birkaç damla vanilya, nane ve kuru meyve özlerini deneyebilirsiniz.

bir fincan kahve uzatan barista

Kahveye eklenen zararlı içerikler listesinde bir numarada olan aromalar ekstra şeker içermez; fakat, bu tatların kanınızdaki glikoz seviyesini değiştirebileceğini unutmayın. En ideali kahveye hiçbir şey eklememektir ve gerçek kahve tadının şekerli olmadığını düşünerek her türlü tatlandırıcıdan uzak durmaktır.

2. Sakkarin ve tatlandırıcılar

Sıfır kalorili tatlandırıcılar şeker dolu bir kahve içmenizi engelleyebilir. Peki problem nedir? Bunlar şeker türevleridir ve metabolizmanızda değişikliklere yol açabilirler. Şeker olmadığı için doyduğunuzu hissetmezsiniz ve sonuç olarak daha fazla yemek yersiniz.

Bu maddeler bağırsak bakterilerinin gelişimine zarar verebilir ve diyabet ihtimalini dahi artırabilir. Şeker otu (stevia) yaprağı özü kahveyi tatlandırmak için en iyi seçenektir. Sağlıklı olduğu söylenen; ancak sağlıklı bir madde olmayan sakkaroz içermez.

3. Şeker

kahveye şeker atmak

Gün içerisinde tüketilen az miktarda şekerin hiçbir zararı yoktur; ancak günde birkaç bardak kahve içiyorsanız aldığınız bu boş kalorilerin kilo almanıza neden olacağını bilmeniz gerekir. Üç fincan kahvenin her birini iki çay kaşığı şeker eklediğinizde 50 gram şeker yapar.

Günde 2000 kalorilik bir diyet uygulayan kişinin en fazla 90 gram şeker tüketmesi gerektiği düşünüldüğünde kahveye eklediğiniz şeker çok fazladır. Fakat bunun için birkaç bardak kahve içmeyi kesmeniz gerekmez. Kahvenin sert ve acı aromasını tatlandırmak için başka alternatifler bulabilirsiniz.

Tavsiye edilen şeker tüketim miktarını aşmadığınız sürece daha az şeker kullanmak için uğraşabilirsiniz. Eğer mümkünse daha sağlıklı olan esmer şekeri veya tarçın gibi doğal baharatları tercih edin. Bu baharat kan şekerinin yükselmesini engeller ve yemek yeme isteğini azaltır.

4. Yağsız süt

Yağsız sütün zararlı olduğu söylenemez; ancak tam yağlı süt ürünlerinin daha iyi olduğu kanıtlanmıştır. Bu bilgi, tam yağlı süt ürünlerini düzenli olarak tüketen kişilerin yıllar içerisinde daha az karbonhidrat tükettiği anlamına gelir.

Yağsız süt ürünlerini tüketen kişilerin vücuduna çok daha fazla karbonhidrat girer ve bu da genellikle kilo alınmasına yol açar. Üstelik hepsi bu kadar değildir. Tam yağlı süt ürünleri tüketen kişilerin tip 2 diyabete yakalanma ihtimali daha düşüktür.

Bu özellik tam yağlı süt ürünlerin içerisinde bulunan yağ asitlerinden kaynaklanıyor olabilir ve bu da onları kahvenize eklemek için harika bir alternatif haline getirir.

Bu makaleye de mutlaka göz atın: Günde Ne Kadar Kahve İçmelisiniz?

5. Toz kahve kremaları

Şüphesiz ki, kahveye eklenen zararlı içerikler arasından en kötüsü budur. Yaptığı tek şey kahvenin rengini değiştirmek ve diğer süt bazlı kremaların yapısını taklit etmektir. Bu tip laktozsuz ürünler şeker ve boş kalori anlamına gelen mısır şurubu ve sebze yağları içerir.

Bunların kalp rahatsızlıklarına ve diyabete yol açan damar tıkanıklarını tetikleyen yapay trans yağların şık hali olduğu söylenebilir. Bir seyahate çıktığınız zaman uçaklarda veya kafelerde gördüğünüz bu ürünleri kullanmayın.

6. Alkol

Kahveyle yapılabilecek en kötü kombinasyonlardan biri de onu herhangi bir damıtılmış içecekle karıştırmaktır. Böyle bir içeceğin sağlıklı içecekler satan bir yere girmesinin imkanı yoktur. Alkollü içkilerin enerji vermek dışında hiçbir besleyici değeri olmadığını unutmayın.

kahve ve içki

Alkol tüketimi zihinsel ve davranışsal bozukluk gibi birçok hastalığın ve sağlık probleminin temel faktörüdür. Aşırı alkol tüketiminin alkol bağımlılığına, siroza, kalp rahatsızlıklarına ve çeşitli kanser türlerine yol açtığı gibi; aynı zamanda şiddet ve trafik kazası gibi ikincil problemlerin de sorumlusu olduğunu unutmayın.

Yukarıdaki listemizden kahvenizi mümkün olduğunca sade içmenizi tavsiye ettiğimizi fark etmişsinizdir. Eğer bir şey kullanmanız gerekirse de doğal tatlandırıcıları tercih edin. İşte en iyi seçenekler:

  • Tarçın
  • Vanilya özü
  • Nane özü
  • Soya sütü
  • Badem yağı

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Holmberg S, Thelin A. High dairy fat intake related to less central obesity: a male cohort study with 12 years’ follow-up. (2013).
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320900

  • Mohammad Y. Yakoob, Peilin Shi, Walter C. Willett, Kathryn M. Rexrode, Hannia Campos, E. John Orav, Frank B. Hu, Dariush Mozaffarian. Circulating Biomarkers of Dairy Fat and Risk of Incident Diabetes Mellitus Among Men and Women in the United States in Two Large Prospective Cohorts. (2016).

  • ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.115.018410

    • Holly Strawbridge. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Artificial sweeteners: sugar-free, but at what cost?. (2012).
  • health.harvard.edu/blog/artificial-sweeteners-sugar-free-but-at-what-cost-201207165030


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.