Erkeklerde Kalp Krizi Farklı mı Gerçekleşir?

Kalp krizi, miyokardiyuma oksijen sağlamaktan sorumlu olan koroner artere verilen kandaki eksiklikten kaynaklanır.
Erkeklerde Kalp Krizi Farklı mı Gerçekleşir?

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bir kalp krizi (miyokard infarktüsü) çoğu insan farkında olmasa da her an olabilir. Gerçekten de, kalp krizi ani ölümün önde gelen nedenlerinden biridir ve herhangi bir zamanda olabilir. Peki, erkeklerde kalp krizi ile kadınlarda kalp krizi ne açıdan farklılık gösterir?

Kalp krizi nedir?

Miyokard infarktüsü olarak da bilinen kalp krizi, kalp kaslarına mahsus bir sorundur. Kısacası, kalp krizi kalbin düzgün çalışmasının durmasına sebep olur ve riskleri de beraberinde getirir, ölüm de dahil olmak üzere. Bu durum, kalbinizi çevreleyen bölge bir tür arteriyel tıkanıklığa bağlı olarak oksijenli kanı yeterince almadığında ortaya çıkar.

Kalp kas dokusuna giden oksijen tükendiğinde, dolaşım eksikliği nedeniyle ölüm yaşanabilir.

Bu yazımızı da ziyaret edin: Öksürmek ani bir kalp krizini durdurabilir mi?

Kadınlarda ve erkeklerde kalp krizi neden olur?

beyaz gömlekli kalp krizi

Yukarıda belirttiğimiz gibi, bir kalp krizinin ana nedeni kalbinizin yakınında olan arteriyel tıkanıklıktır. Bu büyük organın normal işlevinin tamamen dolaşımınıza bağlı olduğunu belirtmek önemlidir. Bu olmadan, kalp krizi de dahil olmak üzere, problemler hızlı bir şekilde ortaya çıkar.

Arteriyel tıkanıklığın çeşitli nedenleri vardır, aşağıdakiler en yaygın olanlardır:

  • Kalp kasının aşırı yorulması
  • Arterlerde kan pıhtıları
  • Koroner tromboz
  • Ateroskleroz
  • Yüksek kolesterol
  • Diyabet
  • Yüksek kan basıncı.

Kalp krizi geçirip geçirmediğinizi nasıl anlarsınız?

Kalp krizi meydana geldiğinde, genellikle aşağıdaki belirtilerle birlikte gelir:

  • Terleme
  • Nefes almada güçlük
  • Göğüs ağrısı
  • Kol ve omuzlarda rahatsızlık (genellikle sol tarafta).

Erkeklerde kalp krizi farklı mı gerçekleşir?

göğsünü tutan kadın

Kalp krizi, dünyadaki herhangi bir kişinin başına gelebilir, fakat cinsiyetler arası farklı bir şekilde yaşanabilir. Mantıklı olmamasına rağmen, herhangi bir yaşta kadınlarda ortaya çıkabilen, kadın kalp krizi olarak bilinen bir şey vardır.

Peki erkeklerde kalp krizi ne açıdan farklıdır? Belirtilerdeki farklılıklara dikkat etmek önemlidir. Haydi başlayalım.

Erkeklerde kalp krizi belirtileri

Görünür bir sebep olmaksızın yorgunluk

Herhangi bir sebep olmaksızın yorgun veya bitkin hissetmek, çeşitli sağlık sorunları ve hastalıklar ile ilişkili olabilir. Bunların en yaygın olanları ise stres ve anksiyetedir. Bununla birlikte, bu semptom kötü kalp fonksiyonu veya zayıf dolaşım ile de ilişkili olabilir.

Kalp krizi geçirdiğinizde, kalbe giden kan akışında bir azalma olur ve bu da çeşitli semptomlara neden olur.

Anksiyete

üzüntülü ağlayan kadın

Bu belirti asla göz ardı edilmemelidir, özellikle de göğsünüzde keskin bir acı hissi buna eşlik ediyorsa. Anksiyetenin veya stresin kalp krizinin işareti olup olmadığını düşünmek en iyisidir.

Boyunda ve kollarda ağrı

Vücudun bu bölgelerindeki ağrı; biriken stres, yorgunluk veya kötü duruş nedeniyle oluşabilir. Bununla birlikte, kardiyovasküler eksiklikleri olan kadınlar da tipik olarak bu semptomu yaşarlar.

Bu yüzden kollardaki veya omuzlardaki acıyı görmezden gelmek kötü bir fikirdir. Yavaş yavaş yaklaşan bir kalp krizi olabilir. Öte yandan, erkekler bu semptomu genellikle kalp krizinden hemen önce yaşarlar ve erkeklerin kalp krizi geçirme olasılıkları daha yüksektir.

Solunum ile ilgili sıkıntılar

baş ağrısı çeken kadın

Solunum sisteminiz ile ilgili olağan dışı bir semptom, özellikle de kadınlarda, kalp problemini işaret ediyor olabilir. Aslında, bir kadın kalp krizi sırasında, nefes almakta yaşanan güçlü sık rastlanan bir durumdur.

Kalıcı bir öksürüğünüz varsa, nefesiniz tükeniyorsa veya bir virüsle veya soğuk algınlığı ile ilişkili olmadan boğazınızda bir kaşıntı hissediyorsanız, bu bir kalp krizi olabilir. Bu semptomlar özellikle kadınlar için daha endişe vericidir, çünkü bunlar kadınlarda daha yaygın olarak görülür.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Reed, G. W., Rossi, J. E., & Cannon, C. P. (2017). Acute myocardial infarction. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30677-8
  • Dutta, P., Courties, G., Wei, Y., Leuschner, F., Gorbatov, R., Robbins, C. S., … Nahrendorf, M. (2012). Myocardial infarction accelerates atherosclerosis. Nature. https://doi.org/10.1038/nature11260
  • Low, L. S., & Kavinsky, C. J. (2015). Myocardial infarction. In Common Surgical Diseases: An Algorithmic Approach to Problem Solving, Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1565-1_19
  • Mehta, L. S., Beckie, T. M., DeVon, H. A., Grines, C. L., Krumholz, H. M., Johnson, M. N., … Wenger, N. K. (2016). Acute Myocardial Infarction in Women : A Scientific Statement from the American Heart Association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000351

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.