Göğüs Ağrısı veya Kaşıntının Olası Sebepleri

Göğüslerde herhangi bir kaşıntının sebebini bilmek oldukça önemlidir; bu rahatsızlık kullandığımız sutyen tipi gibi önemsiz bir sebepten olabileceği gibi bazen daha ciddi durumlardan da kaynaklanabilir.
Göğüs Ağrısı veya Kaşıntının Olası Sebepleri
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Göğüsler son derece hassastır ve fark ettiğimiz herhangi bir anormalliğe karşı her zaman dikkatli olmalıyız. Göğüs ağrısı veya kaşıntısı farklı sebeplere bağlı olarak sık görülen belirtilerdir.

Ancak göğüs ağrısı veya kaşıntısının olası sebebi ne olursa olsun, doğru bir teşhis için doktorunuza danışmak büyük önem taşır.

Göğüs ağrısı ve göğüste kaşıntı endişelenmeyi gerektirmeyen bir şey olabilir. Ancak tam tersi olarak, ciddi bir soruna da işaret edebilir. Bu sebeple bu sorunun olası sebeplerini öğrenmek, düzenli olarak göğüsleri kontrol etmek ve bir şeylerin ters gittiği zaman doktora gitmek çok önemlidir.

Göğüs ağrısının olası sebepleri

Göğüs ağrısı, adet döngüsü esnasında üretilen hormonal değişikliklere cevap olarak bu döngüden önce meydana gelebilir. Böyle bir durumda, gece sefası, hayıt, melekotu veya adaçayı gibi yağlar kullanarak göğüsleri bir masaj ile rahatlatabilirsiniz.

Göğüslerde ağrı veya kaşıntıya aynı zamanda genelde emzirme sırasında yaşanan bir enfeksiyon olan mastit sebep olabilir. Bu problem genelde ateş ve yorgunluk gibi diğer belirtileri de beraberinde getiren bir göğüs dokusu iltihabından kaynaklanır.

Bu gibi durumlarda normal tedavi bazı antibiyotikler ile yapılır. Ancak bu enfeksiyon, doğrudan meme ucunun üzerine uygulanması gereken kekik çayı kullanarak, doğal yollarla da tedavi edilebilir.

göğüs ağrısı

Son olarak, görmezden gelmememiz gereken bir diğer olası sebep de enflamatuar meme kanseridir. Bu tip bir kanser yaygın değildir.

Ancak söz konusu olduğunda genelde göğsün lenf sıvısıyla dolması sebebiyle bölgede ağrı, kızarıklık, şişkinlik ve kaşıntı gibi belirtiler gözlenir. Durum buysa, doğru teşhis yalnızca bir uzman tarafından konulabilir.

Göğüslerde kaşıntının olası sebepleri

Göğüslerde kaşıntı deterjan, parfüm veya kimyasal maddeler gibi ürünlerde bulunan bileşenlere karşı alerjik reaksiyon sonucu görülür. Bu sebeple, ne çeşit ürünlerin derinizle temas edeceği konusunda çok dikkatli olmalısınız. Aksi takdirde alerjik bir reaksiyon geçirebilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir:

Göğüste Ağrı Saplanması: Ne Kadar Ciddi?

Göğüs derisinin susuz ve nemsiz kalması da kaşıntıya sebep olabilir. Bu bölgedeki deriyi de örneğin, bitkisel yağlar, nemlendiriciler veya Shea yağı ile nemlendirmelisiniz.

göğüste kaşıntı

Göğüste kaşıntı hamileliğin ilk işaretlerinden biridir. Bu belirti beraberinde özellikle meme uçları olmak üzere bölgeye kan dolaşımının artması sebebiyle hafif bir ağrı da getirir. Bu belirti, vücut duruma alıştıkça giderek hafifler. Bekleme süresinde, kadifeçiçeği çayı ile hazırladığınız kompres uygulayarak belirtileri tedavi edebilirsiniz.

Kaşıntı yalnızca göğsün belli bir yerindeyse, sebebi göğsün bağ dokuları veya meme bezinde olabilir. Ağrı, tümör ve nodüller, göğsün şeklinde değişiklikler veya meme ucundan sıvı salgılanması gibi diğer belirtilere karşı da dikkatli olunmalıdır. Bunların hepsi göğüste olası bir enfeksiyona, fibroadenomaya, iyi huylu kistlere veya göğüs tümörüne işaret edebilir.

Son olarak, göğüslerde kaşıntıya çok dar olan ya da cildinizde alerjik bir reaksiyona sebep olan bir kumaştan yapılmış sütyen de yol açabilir. Göğüsleriniz sürekli kaşınıyorsa ve yukarıda saydığımız olası sebepleri elediyseniz, sebebin sütyen tipinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol etmelisiniz.

Göğüs ağrısı ve kaşıntı tedavisi

Göğüslerde kaşıntı ve ağrıya yönelik tedavi, olası sebeplere bağlı olarak uygulanmalıdır. Problem ciltten kaynaklanıyorsa, belirtileri azaltmak için o bölgedeki cildi nemlendirmek yeterli olabilir.

Belirtiler bir enfeksiyona veya daha ciddi bir soruna bağlıysa, bu noktada doktorunuza danışmalısınız.  Bu durumda muhtemelen bir ilaç tedavisi ve profesyonel tıbbi uygulamalara ihtiyaç duyacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Powell RW. Breast Pain. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 169. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK277/
  • Breast pain. (2020). National Health Service. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/breast-pain/
  • Wright, P. (2022). The Johns Hopkins University. Available from:https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breast-pain-10-reasons-your-breasts-may-hurt#:~:text=Hormones%20are%20making%20your%20breasts,progesterone%20right%20before%20your%20period.
  • Knaysi G, Smith AR, Wilson JM, Wisniewski JA. The Skin as a Route of Allergen Exposure: Part II. Allergens and Role of the Microbiome and Environmental Exposures. Curr Allergy Asthma Rep. 2017 Jan;17(1):7. doi: 10.1007/s11882-017-0675-4. PMID: 28210979; PMCID: PMC6028931.
  • Kent JC, Ashton E, Hardwick CM, Rowan MK, Chia ES, Fairclough KA, Menon LL, Scott C, Mather-McCaw G, Navarro K, Geddes DT. Nipple Pain in Breastfeeding Mothers: Incidence, Causes and Treatments. Int J Environ Res Public Health. 2015 Sep 29;12(10):12247-63. doi: 10.3390/ijerph121012247. PMID: 26426034; PMCID: PMC4626966.
  • Jiménez E, Arroyo R, Cárdenas N, Marín M, Serrano P, Fernández L, Rodríguez JM. Mammary candidiasis: A medical condition without scientific evidence? PLoS One. 2017 Jul 13;12(7):e0181071. doi: 10.1371/journal.pone.0181071. PMID: 28704470; PMCID: PMC5509296.
  • Larson VA, Tang O, Ständer S, Kang S, Kwatra SG. Association between itch and cancer in 16,925 patients with pruritus: Experience at a tertiary care center. J Am Acad Dermatol. 2019 Apr;80(4):931-937. doi: 10.1016/j.jaad.2018.08.044. Epub 2018 Sep 11. PMID: 30217520; PMCID: PMC6907086.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.