Kronik Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri ve Teşhisi

Kronik böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon, yorgunluk, anemi ve iştahsızlığa neden olur. Semptomların neler olduğunu ve doktorların bunu nasıl teşhis ettiğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Kronik Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri ve Teşhisi

Son Güncelleme: 29 Kasım, 2020

Kronik böbrek yetmezliği, böbreklerin düzgün çalışmayı bıraktığı aşamalı bir süreçtir. Kanı filtrelemek ve idrar yoluyla atık maddeleri dışarı atmaktan sorumlu oldukları için ne kadar gerekli olduklarını zaten biliyor olabilirsiniz.

Bunun yanısıra hormonal, elektrolit ve metabolik işlevleri de yerine getirirler. Bu nedenle, hastalık ilerlediğinde ve işlevi geri döndürülemez bir şekilde kaybolduğunda, hemen tedaviye başlamazsanız durum hayati tehlike içerir.

Bu durum genellikle başlangıçta asemptomatiktir, bu nedenle bir tanıya ulaşmak karmaşık olabilir. Bugünün makalesinde, ortaya çıkabilecek semptomları ve bir doktorun kronik böbrek yetmezliğini nasıl teşhis ettiğini açıklayacağız.

Kronik böbrek yetmezliğinin belirtileri

Kronik böbrek yetmezliği birçok şekilde kendini gösterir ve bunun nedeni, yukarıda belirttiğimiz gibi böbreklerin çok sayıda vücut işlevini yerine getirmesidir.

Anoreksi en yaygın semptomlardan biridir ve sonra mide bulantısı ve kusma olur. Revista de Nefrología’da yayınlanan bir araştırmaya göre, bu belirtilere kandaki artan üre neden olmaktadır. Ne yazık ki, tedaviden sonra bile devam ederek yetersiz beslenme riskini artırabilir.

Yüksek tansiyon, yorgunluk ve uyku problemi diğer yaygın belirtilerdir. Böbrekler çalışmayı bıraktığında genel sıvı tutulumu olur ve nefes darlığına, bacak şişmesine ve göğüs ağrısına yol açar.

Beli ağrıyan kadın
İştahsızlık, anemi ve belde ağrı, olası böbrek yetmezliğinin başlangıç belirtileridir.

Elektrolit bozuklukları

Bu değişiklikler genellikle böbrekler oldukça hasar gördüğünde ortaya çıkar. En sık etkilenen elektrolitler bikarbonat, sodyum ve potasyumdur. Potasyum kanda yükselme eğilimindedir ve kalp ritmi bozukluklarına yol açar.

Bikarbonat, vücuttaki iç asitlik seviyelerini düzenlemek için gereklidir. Metabolik asidoz, ileri derecede kronik böbrek yetmezliği olduğunda ortaya çıkar.

Kronik böbrek yetmezliğinin kardiyovasküler belirtileri

Anales de Cirugía Cardiaca y Vascular’daki bir makale, böbrek yetmezliğinin kardiyovasküler hastalıklarla benzer risk faktörlerine sahip olduğunu belirtiyor: yaşlı olmak, sigara içmek ve dislipidemi.

Kandaki yüksek üre seviyeleri, ateroskleroz sürecinin hızlanmasına neden olur. Bu, kan damarlarında yeterli kan akışını engelleyen kolesterol plaklarının oluşumudur. Bu nedenle, diğer sorunların yanı sıra daha yüksek iskemik kalp hastalığı ve kalp yetmezliği riski vardır.

Ayrıca bakınız: Böbrekleriniz Ne Yapar?

Hematolojik anormallikler

Anemi, bu hastalığın en erken semptomlarından biridir. Aslında bu bozukluk, kronik böbrek yetmezliği ilerledikçe daha da kötüleşir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu uyaran ve böbreklerde sentezlenen bir madde olan eritropoietin eksikliğinden kaynaklanır.

Kronik böbrek yetmezliğine bağlı osteomüsküler bozukluklar

Renal osteodistrofi, böbrek hastalığına bağlı tüm iskelet semptomlarını ifade eder. Parmaklar gibi bazı kemiklerde deformiteler ve daha yüksek kırık vakaları yaygındır. Ek olarak, bu rahatsızlığı olan çoğu hastada kemik dokusu ağrı mevcuttur.

Hormonal değişiklikler

Hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel nitelikte değişiklikler görülür. Clinica de la Universidad de Navarra’ya göre, erkekler erektil disfonksiyona sahipken ve sperm sayısında azalma gösterirken, dişiler menstrüel değişiklikler gösterme eğilimindedir.

Cilt problemleri

Kronik böbrek yetmezliği de cilt değişikliklerine neden olur. Aslında bu semptomlar hemodiyaliz tedavisinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Örneğin saçta kaşıntı, kuruluk, değişiklikler olabilir. Ayrıca anemi soluk cilde neden olur.

Hemodiyalize giren hasta
Hemodiyaliz komplikasyonlara yol açabilir; bu nedenle birçok semptom terapiden kaynaklanır.

Kronik böbrek yetmezliği teşhisi

Hastalık zaten ilerlemiş olduğunda semptomlar ortaya çıkar. Bu nedenle, böbrek yetmezliğinin erken belirtilerini teşhis etmek için bir dizi test yapmak önemlidir.

İlk olarak, doktorlar kreatinin ve üre seviyelerini gösteren bir kan testi yapabilirler. Bunun nedeni, bunların böbrek fonksiyonunun iki göstergesi olmasıdır. Ayrıca, tam bir gün içinde atılan hacmi ölçmek için idrar tahlili de yapabilirler.

Ultrason veya MRI gibi görüntüleme testleri de bir tanıyı tamamlayabilir. Böbrekler, atılan idrar miktarı gibi boyut olarak küçülme eğilimindedir. Bir doktor bunu görüntüleme yoluyla kaydedebilir.

Karmaşık bir hastalık

Kronik böbrek yetmezliği, mevcut kaynaklara bağlı olarak mümkün olduğunca verimli bir şekilde tedavi etmeniz gereken karmaşık bir hastalıktır. Genellikle hemodiyaliz tercih edilen tekniktir, ancak vücudunuzun birçok yönünü etkilediğini aklınızda bulundurmalısınız.

Benzer şekilde, sigara içmek bu hastalığın neden olduğu riski ve ayrıca hem kardiyovasküler hem de böbrek komplikasyonları olasılığınızı artırır. Bu nedenle hesaba katılması çok önemlidir.

Nefroloğun bakım ve tedavi yaklaşımıyla ilgili tavsiyelerine uymalısınız. Bunun nedeni, yaşam kalitenizin bu belirtilere ve ayrıca belirli bir diyete ve yaşam tarzınızdaki değişikliklere uymanıza bağlı olmasıdır.

Umarız bu makaleyi beğenmişsinizdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Insuficiencia renal crónica: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. CUN. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/insuficiencia-renal-cronica
  • Insuficiencia renal crónica. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=s1018-130×2003000100001&script=sci_arttext
  • Cabo, H., Donatti, L., Allevatto, M., Ferro, M., Ledesma, C., Pastorale, P., … Woscoff, A. (1996). Manifestaciones cutáneas en pacientes dializados por insuficiencia renal crónica. Dermatol. Argent, 2(4), 307–311.
  • Puigvert Barcelona, F., -, C., & -e, H. H. (2004). Enrique Andrés Ribes Servicio de Nefrología. Anales de Cirugía Cardíaca y Vascular (Vol. 10).
  • La anorexia urémica. | Nefrología. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from https://www.revistanefrologia.com/es-la-anorexia-uremica–articulo-X0211699598010631
  • González, Verónica Benítez. “Enfermedad renal oculta en adultos con hipertensión arterial.” Revista Virtual de la Sociedad Paraguaya de Medicina Interna (2018): 36-41.
  • Cohen-Solal, M., and P. Ureña-Torres. “Fragilidad ósea e insuficiencia renal.” EMC-Aparato Locomotor 53.1 (2020): 1-9.
  • Vernaza Guerra, Cristina Paola. Variabilidad biológica intra-individual e inter-individual de calcio total, urea y creatinina en pacientes adultos con insuficiencia renal crónica pre-diálisis y post-diálisis. Quito-Ecuador. BS thesis. Quito: UCE, 2018.
  • de Mier, MV Pendón Ruiz, et al. “Protocolo diagnóstico de la insuficiencia renal crónica.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.79 (2019): 4702-4704.
  • Mojena-Roblejo, Maricelis, et al. “Complicaciones más frecuentes en pacientes con insuficiencia renal crónica terminal sometidos a hemodiálisis.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 43.3 (2018).
  • De Rosa, Graciela, Roberto Ocariz, and Florencia von Stecher. “Tabaquismo y glomeruloesclerosis.” Revista de Nefrología, Diálisis y Trasplante 36.4 (2016): 241-245.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.