Kronik Depresyon (Distimi) Nedir?

Kronik Depresyon (Distimi) Nedir?

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Hepimiz zor zamanlardan geçmenin ne demek olduğunu biliyoruz. Bu gibi durumlarda hüzün her yanımızı sarar ve negatif düşünceler hayatımızdaki bazı şeyleri yeniden düşünmemize neden olur. Ancak bazen bu durum bir türlü geçmez ve kronik depresyon yaşamamıza neden olabilir.

Kronik depresyon, diğer bir deyişle distimi klasik depresyondan daha farklıdır ve hakkında biraz daha bilgi edinmeye değer bir durumdur. Bu sorunu daha iyi anlamak için aşağıda verdiğimiz bilgileri okumaya devam edin.

Distimi veya kronik depresyon nedir?

elleri ağzında uzaklara bakan kadın

Bu bir tür depresyondur; ama Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı 5 (DSM 5)’te daha önemli duygusal bir nüansla belirtildiği gibi, adı distimik bozukluktur. Bu rahatsızlığın ana özelliklerini açıklayacağız:

  • Bu kronik bir üzüntü veya cesaretsizlik halidir. Daha iyi veya kötü olan dönemler yoktur; ama genelde olumsuz duygusal hisler iki yıldan fazla sürer.
  • Bu tür bir hastalığın dışsal etkilere dayanmadığını bilmekte yarar vardır; çünkü bu tür bir depresyon yaşamak için büyük bir kayıp veya hayal kırıklığı yaşamaya gerek yoktur. Kendiliğinden ortaya çıkar, neredeyse her zaman kalıtsaldır ve genellikle kadınları etkiler.
  • Genelde 21 yaşında ortaya çıkar.
  • Bazı ciddi vakalarda kişi kendine bakamayacak hale gelir ve giyinmek, yemek gibi günlük ihtiyaçlarını karşılamak için yardıma ihtiyaç duyar. Bu durumlar distiminin baskın olduğu örneklerdir.
  • Kalıtsal olmasının yanı sıra, stres depresyonu daha da kötüleştirir ve öyle yoğun bir durum olabilir ki; kişi yukarıda bahsettiğimiz duruma gelir.
  • Kronik depresyona ruh halinde değişiklikler, yorgunluk, uykusuzluk, yeme bozuklukları ve konsantrasyon problemleri eşlik eder.
  • Distimi erken zamanda tedavi edilmezse, majör depresyona dönüşebilir. Bu da daha ciddi bir ruh hastalığıdır ve genelde kızgınlık, hiddet ve hatta intihar teşebbüsleriyle sonuçlanabilir. Majör depreson çok tehlikelidir ve bu problemlerin en erken zamanda tedavi edilmesi gerektiğine işaret eder.

Distimi nasıl tedavi edilir?

mutsuz kadın

Öncelikle distiminin hayat boyu ilgilenilmesi gereken bir durum olduğunu akılda tutmalısınız. Günbegün kaliteli bir hayat yaşayabilir miyiz? Elbette. Bunu aşağıdaki yöntemlerle başarabilirsiniz:

  • Antidepresan ilaçlar
  • Davranışsal ve bilişsel psikoterapi ve hatta grup terapisi
  • Hayatınız boyunca düzenli tıbbi kontrol
  • Çevrenizden sosyal ve kişisel destek

Her şeyden öte, distiminin oluşumunun kalıtsal; dolayısıla organik olduğunu aklımızda tutmalıyız. Distimi neredeyse her zaman serotonin nörotransmiterlerindeki farklılıklardan kaynaklanır.

Bunun anlamı ilaçların kronik depresyona yardımcı olabildiğidir ve şüphesiz ki, psikolojik terapi büyük destek olacaktır. Ancak kişinin bu tedavi yöntemlerini hayat boyu sürdürmesi gerekebilir.

Günlük yaşamınızdan zevk alabilirsiniz, işe gidip hayallerinizi ve hedeflerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bununla beraber, kronik depresyon teşhisi konmuş kişi, probleminin farkında olmalıdır ve ne zaman oluştuğunu anlamak için içsel bir çaba göstermelidir.

Bu hastalık kontrol edilmesi, tedavi edilmesi ve her şeyin ötesinde stres ve anksiyeteden uzak durulmasını gerektiren bir durumdur; çünkü bu gibi duygu durumları daha da ciddi bir kronik depresyon için tetikleyici olabilir.

depresyon

Unutmayın, ailenizden biri bu hastalığı taşıyorsa, sizin de bunu yaşama olasılığınız vardır. Harekete geçin, doktorunuzla konuşun ve tüm önerilerini takip edin. Son olarak, distimi ve normal depresyon arasındaki farkı bilmek de önemlidir:

Depresyon ve Distimi Arasındaki Fark

  • Distimi genelde 21 yaşında ortaya çıkar.
  • Herhangi bir sebebi olmayan veya bir duyguya bağlı olarak kaynaklanmayan istikrarlı bir üzüntü halidir.
  • 6 aydan bir veya iki yıla kadar sürebilir ve erken zamanlarında tedavi edilmezse intihar teşebbüsüyle sonuçlanabilecek ciddi bir depresyona dönüşebilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM-5 (5th ed.). Washington, DC: American Psychiatric Association.
  • Carta, M. G., Paribello, P., Nardi, A. E., & Preti, A. (2019). Current pharmacotherapeutic approaches for dysthymic disorder and persistent depressive disorder. Expert Opinion on Pharmacotherapy, 20(14), 1743–1754. https://doi.org/10.1080/14656566.2019.1637419
  • Chen, K.H., Tam, C. W. C., & Chang, K. (2019). Early Maladaptive Schemas, Depression Severity, and Risk Factors for Persistent Depressive Disorder: a Cross-sectional Study. East Asian Archives of Psychiatry, 29(4), 112–117. https://doi.org/10.12809/eaap1821
  • Cuijpers, P., Sijbrandij, M., Koole, S. L., Andersson, G., Beekman, A. T., & Reynolds, C. F., III. (2013). The efficacy of psychotherapy and pharmacotherapy in treating depressive and anxiety disorders: a meta-analysis of direct comparisons. World Psychiatry, 12(2), 137–148. https://doi.org/10.1002/wps.20038
  • Furukawa, T. A., Efthimiou, O., Weitz, E. S., Cipriani, A., Keller, M. B., Kocsis, J. H. et al. (2018). Cognitive-Behavioral Analysis System of Psychotherapy, Drug, or Their Combination for Persistent Depressive Disorder: Personalizing the Treatment Choice Using Individual Participant Data Network Metaregression. Psychotherapy and Psychosomatics, 87(3), 140–153. https://doi.org/10.1159/000489227
  • Hoepner, C. T., & Zetin, M. (2014). Depression and Dysthymia. In Encyclopedia of the Neurological Sciences (pp. 974–977). https://doi.org/10.1016/b978-0-12-385157-4.01076-9
  • Ishizaki, J., & Mimura, M. (2011). Dysthymia and Apathy: Diagnosis and Treatment. Depression Research and Treatment, 2011, 1–7. https://doi.org/10.1155/2011/893905
  • Orvaschel, H. (2001). Dysthymia. In Handbook of Conceptualization and Treatment of Child Psychopathology (pp. 133–148). https://doi.org/10.1016/b978-008043362-2/50008-1

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.