Lekeli Porselen Tabaklar Nasıl Temizlenir

Lekeli porselen tabakları temizlemek ve tüm parlaklıklarını geri kazanmak için ev yapımı yöntemler içeren bir dizi ipucunu bu yazımızda keşfedin.
Lekeli Porselen Tabaklar Nasıl Temizlenir

Tarafından yazılmıştır Jonatan Menguez

Son Güncelleme: 24 Nisan, 2023

Porselen sofra takımına sahip olmak, bir sofrayı süslemenin en zarif yollarından biridir. Farklı kalite ve dayanıklılıkta sayısız seçenek var. Bununla birlikte, hepsinin temizlenmesi ve her şeyden önce kullanımdan sonra lekelerin çıkarılması zor olabilir. Porselen tabakların yeni oldukları zamanki parlaklığına sahip olmaları için nasıl temizleneceğini keşfedin.

Özel temizlik aksesuarlarına sahip olmanıza gerek yoktur. Kabartma tozu, beyaz sirke ve mikrofiber bezler gibi bazı temel malzemelerin olması yeterlidir. Bununla birlikte, bu kırılgan malzemeye zarar verebileceklerinden çamaşır suyu ve kaynar su kullanımı gibi bazı sorunlardan kaçınmak önemlidir.

Lekeli porselen tabakları temizlemek için ne gereklidir?

Porselen, üretimi ısının kil üzerindeki etkisine dayanan Çin menşeli bir malzemedir. Daha büyük veya daha az kalınlığa, yarı saydamlığa ve dirence sahip farklı porselen türleri vardır. Ancak tüm sunumlarında belirli bir kırılganlık vardır, bu nedenle sanitasyonu için özel önlemler alınmalıdır.

Görsel güzelliği sayesinde bu tür seramikler genellikle dekoratif amaçlı kullanılır: süs eşyaları, vazolar ve porselen yemek takımları yaygındır. Fakat en yaygın kullanımlarından biri de evlerde en güzel tabak ve bardaklar gibi sofra takımlarındadır.

Büyük bir dezavantajları olsa da: lekelenmeleri, aşınmaları ve renklerini kaybetmeleri yaygın bir durumdur. Bu nedenle, malzemenin hassas koşullarını dikkate alarak kiri çıkarmak için uygulanan özel yöntemler vardır. Genellikle her evde bulunan temel temizlik unsurlarını uygulamanız yeterlidir.

Kullanılacak öğeler

Porseleni temizlemenin ve ağartmanın farklı yolları vardır. Bu amaç için özel olarak üretilmiş ticari ürünler olsa da bunların kullanılması şart değildir.

Kendi başınıza etkili bir şekilde yapmak için evde aşağıdaki malzemeleri bulabilirsiniz:

  • Bir sünger
  • Ilık su
  • Beyaz sirke
  • Mikrofiber bez
  • Karbonat
  • Yumuşak kıllı bir fırça
Porselenleri temizlemek için karbonat.
Karbonat ev temizliğinde özellikle ağartmada faydalı bir üründür.

Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Bulaşık Yıkarken Yapılan En Yaygın 8 Hata

Koruyucu yöntemler

Ticari temizlik ürünleri kullanılacaksa, üreticinin talimatlarına uyulması önemlidir. Ayrıca bu elementler havada biriken kimyasallar içerdiğinden havalandırmalı bir ortamda yapılması tavsiye edilir. Herhangi biri uygulandığında cildi korumak için lastik eldiven giyilmelidir.

Porselen tabakları temizlerken nelere dikkat edilmeli?

Porselen temizliği yapılırken bazı temel şeyler kullanılmamalıdır. Bir yandan ağartıcı, ağartma aşaması hariç.

Ayrıca, bu malzemeyi işlemek için hiçbir sert veya aşındırıcı temizlik ürünü iyi değildir. Öte yandan çok sıcak su ve ani sıcaklık değişimleri çanak çömleklere ve dekorasyonlara zarar verebileceğinden kaçınılmalıdır.

Ilık su uygulaması her zaman önerilir.

Ayrıca kullanılacak temizleme yönteminin nesnenin göze çarpmayan bir yerinde denenmesi tavsiye edilir. Bu sayede yöntemin etkinliği veya olası sonuçları porselenin tamamına yayılmadan önce keşfedilebilir.

Porselen tabaklar nasıl temizlenir?

Genel olarak, daha dayanıklı olan kilden yapılma bir varyant olmadıkça, porselen nesnelerin bulaşık makinesine yerleştirilmesi önerilmez. Ancak ev bulaşıklarında en sık kullanılan, cihazın içinde zarar görme eğiliminde olan ince porselenlerdir.

Kabartma tozu ile temizlik

Bu nedenle en yaygın temizlik yöntemlerinden biri el ile kabartma tozu ile yapılır. Bu ürünle bir macun oluşturun ve tabağın lekeli bölgelerine uygulayın. Ardından, bir süngerle ovalayın. Malzemeyi çizmemek için hareket yumuşak olmalıdır.

Beyaz sirke ile porselen tabaklar nasıl temizlenir?

Beyaz sirke, temizlik için çok etkili bir üründür. Porselen tabaklarda ise tuz ile karıştırılarak sulandırılarak lekeli kısımlara sürülür.

30 dakika ile bir saat arası etki etmesi için bırakın. Ardından, çıkarın ve ortak bir yıkama yapın. Tüm seti yıkamadan önce yöntemi bulaşıkların göze çarpmayan küçük bir alanında test edin.

Porselen tabakların boraks ile temizlenmesi

Sodyum borat, evde farklı temizlik stratejileri için giderek daha fazla kullanılmaktadır. Porselen tabaklarda çay ve kahve lekelerini çıkarmada etkilidir. Boraks ile limon suyunu karıştırın ve bir süngerle tabağın üzerinden geçin – her zaman nazikçe. Ardından, iyice durulayın.

Hidrojen peroksit ile temizleme

İnatçı lekelerin çıkarılamadığı durumlarda kabartma tozu ve hidrojen peroksit solüsyonu deneyin. Kire uygulayın ve önceki yöntemlerde olduğu gibi açık bırakın. En az 30 dakika sonra çıkarın ve durulayın.

Beyazlatma

Porselenin sterilize edilmesinde özel bir örnek, ağartma ve parlaklığın geri kazanılması işlemidir. Bu, ağartıcı uygulamanın mümkün olduğu tek zamandır. Bunu her zaman lastik eldivenlerle ve mümkün olan en büyük dikkatle yapın.

Bulaşıkları ılık su ve birkaç damla çamaşır suyu içeren bir kaba koyun. En az bir saat suda bekletilmelidir. Bu sürenin sonunda sünger ve bulaşık deterjanı ile durulayın.

Diğer porselen nesneleri temizlemek için ipuçları

Salonda çanak çömlek ve süs eşyalarının yanı sıra banyoda da porselen yer almaktadır. Çok çekici olduğu için birçok nesne bu malzeme ile yapılır.

Ancak, ayrıca özel temizleme işlemi gerektirirler:

  • Küvetler: Bu tür küvetlerde pas lekelerinin oluşması yaygındır. Bu durumda hidrojen peroksitli bir sünger kullanılması tavsiye edilir.
  • Tuvalet: Tuvaletlerden kireci çıkarmak çok zor olabilir. Hidrojen peroksit deneyin ve işe yaramazsa belirli ticari ürünleri kontrol edin.
  • Fayans: Bu parçalar genellikle kireç lekelerini veya filigranları biriktirir. Bir kabartma tozu hamuru hazırlayın ve üzerlerine yerleştirin.
  • Lavabolar: Bu porselen nesneler paslanabilir veya yağla lekelenebilir. Bu durumda, kabartma tozu ve hidrojen peroksit karışımı uygulayın. Bir süngerle silin ve ardından durulayın.
  • Musluklar ve duşlar: Bu durumda temizlik basittir. Sadece bulaşık deterjanı ve ılık su uygulayın.
tavana kadar bej ve kahverengi fayans olan banyo
Banyo, evin birçok porselen eşyaya sahip olabileceği bir alandır.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Şunu da okumak isteyebilirsiniz: Temizlik Yapmak: Sevmeyenler İçin İşe Yarar 5 İpucu

Porselen süs eşyalarının temizlenmesi

Porselen süs eşyalarının evdeki en zarif ve değerli eşyalardan biri olması yaygındır. Bu nedenle, bir dizi adımı ve tavsiyeyi izleyerek hassas bir şekilde temizlemeniz önerilir. İlk olarak, yüzeyden mümkün olduğu kadar fazla tozu alın.

Mikrofiber bir bez ve ardından köşe ve yarıklar için yumuşak kıllı bir fırça kullanın. Çarpmayı, çatlamayı veya kırılmayı önlemek için süsleri plastik bir kaba yerleştirin.

Kabı ılık suyla doldurun ve bir sünger ve bulaşık sabunu ile yıkayın. Duruladıktan sonra yeterince kurumaya bırakın ve o dekoratif vazoları yeni kadar iyi alacaksınız.

Sarı lekeli porselen tabaklar nasıl temizlenir?

Porselen oldukça estetik ve fonksiyonel bir malzemedir ancak temizlik söz konusu olduğunda oldukça fazla iş çıkartabilmektedir. Bazen yüzeyinde sarımsı lekeler görülür. Bu lekeler kabartma tozu, sirke, su ve süngerle ve benzeri diğer lekelerle çıkarılabilir.

Bu bulaşıkları etkileyen lekelerin çoğunun bir çözümü vardır. Bu nedenle, göreve biraz zaman ayırarak, parlak kalmalarını sağlamak ve kullanım ömürlerini uzatmak mümkündür.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.