Evde Bir Dezenfektan Olarak Sirke Kullanmak

Sirkeyi bir dezenfektan ve temizleyici olarak evinizde zaten kullanıyor musunuz? Dikkatli olun çünkü sandığınız kadar etkili olmayabilir. Temizlik için sirke kullanırken yapılması ve yapılmaması gereken şeyleri öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin. 
Evde Bir Dezenfektan Olarak Sirke Kullanmak

Tarafından yazılmıştır Maria Jimena Freytes

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Sirkenin, olağanüstü bir mutfak malzemesi olmanın yanında evde kullanılabilecek harika bir dezenfektan olduğunu duymuşsunuzdur! Sirkeyi mutfak, banyo gibi yerlerde bulunan yüzeyleri temizlemek için kullanıyoruz.

Bir temizlik ürünü olarak sirke, söz konusu hoş olmayan kokuları ve kirleri yok etmek olduğunda oldukça etkilidir. Bazı insanlar, daha etkili sonuçlar almak için onu kabartma tozu gibi farklı maddelerle karıştırırlar.

Ancak sirkeyi kullanırken dikkatli olmalısınız. Kesinlikle verimli bir temizleyicidir ama dezenfektan olma özelliğiyle ilgili aynı şey geçerli değildir. Sirkenin en iyi kullanım şekillerini ve ne zaman onu bir dezenfektan olarak kullanabileceğinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Sirke, ev için iyi bir dezenfektan mı?

Hem evet hem de hayır. İnsanlar onları birbirlerinin yerine kullansa da temizlemek ve dezenfekte etmek terimleri aynı anlama gelmez. Yani temizlik ürünleri belirli bir yüzeydeki kiri, tortuyu ve hatta bazı mikropları temizlerler.

Buna karşılık dezenfektanlar, bakterileri, virüsleri ve mikropları ya öldürürler ya da nötr hale getirirler.  Bunu belirttikten sonra, sirkenin mükemmel bir doğal temizlik ürünü olduğundan emin olabileceğinizi de belirtelim. Bunun nedeni %5 oranında asetik asit içermesidir. Söz konusu kir, toz ve yağ artıklarını yok etmek olduğunda bu oran yeter de artar.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi sirke harika bir dezenfektan değildir. Bu nedenle dezenfektan olarak  kullanımı oldukça sınırlıdır. Örneğin yalnızca salmonella ve E. coli gibi belli zararlı mikroorganizma türlerine karşı iyidir. Sirkenin dezenfekte edici özellikleri hakkında yapılmış iki vaka çalışması için yazımızı okumaya devam edin.

tepsi temizlik ürünleri limon
Pek çok doğal temizlik ürünü vardır ancak yalnızca etkisi kanıtlanmış olanları tercih etmelisiniz.

1. Diş fırçalarının dezenfekte edilmesi

Evde sirkenin en yaygın kullanıldığı alanlardan biri budur. Bazı karşılaştırmalı çalışmalar sirkenin, diş fırçalarını dezenfekte etmede, bir tür ağız yıkama suyu olan ‘triclosan’dan daha iyi sonuçlar verdiğini doğrular.

Test, fırçaların iki dakika boyunca her iki sıvıda bekletilmesinden ve daha sonra bunların her birinin hangi bakterileri öldürdüğünün belirlenmesinden oluşur.

Sirkenin etkinliğinin Escherichia coli ile sınırlı olmadığını not edelim. Ancak bu fırçalarda bulunan diğer bakteri türlerini tamamen nötralize etmemiştir.

2. Sebzelerin dezenfekte edilmesi

Araştırmalara göre, bir sirke çözeltisinin içine marul yapraklarını daldırmak, bu sebzede bulunan E. coli bakterilerin varlığını azaltır. Ayrıca dokularını veya lezzetlerini etkilemez.

Ancak bir dezenfektan olarak özellikleri bu amaç için kullanımıyla sınırlıdır. Bu nedenle araştırmacılar onu tavsiye etmez.

En iyi dezenfektanlar nelerdir?

Bu maddeler, uygulandıktan sonraki 5 – 10 dakika içinde zararlı mikropların %99.9’unu öldürebilmelidirler. Ayrıca bu tür ürünlerde genellikle etanol (etil alkol), izopropanol, hidrojen peroksit (hidrojen peroksit), fenolik bileşikler ve çamaşır suyu veya hipoklorit gibi maddeler bulunur.

Ayrıca ürünler, sprey, sıvı, tablet, jel veya ıslak mendil şeklinde piyasada mevcuttur. Burada önemli olan ürünün etiketini kontrol etmek ve bu maddelerden bazılarını içerdiğinden emin olmaktır.

Sirke iyi bir dezenfektan mı?

Kesinlikle öyle ama sınırları vardır. Temelde ev temizliğiyle ilgili işleri kolaylaştıracak çevre dostu bir üründür. Örneğin, pencereleri, diğer yüzeyleri ve aynı şekilde havuz, boru, mutfak, aletler ve duş gibi şeyleri temizlemek için kullanabilirsiniz.

Ancak asetik asitin [sirkede bulunan] neredeyse hiçbir yüzeyde kullanılması tavsiye edilmez. Cilalanmış ahşaba, granite, mermere, dökme demire ve alüminyuma zarar verebilir.

İşte sirkeyi bir temizlik ürünü olarak kullanmak için bazı yöntemler:

1. Boru temizleyici

Sirkeyi bu amaçla kullanmak, yalnızca evinizdeki drenajı açmanıza yardımcı olmakla kalmayacak aynı zamanda küfü ve mineral birikmesini de yok etmenizi sağlayacak.

Tüm yapmanız gereken tıkanmış borunun içine üç bardak kaynar suyu dökmek ve sonra bir fincan kabartma tozu eklemektir. Sonra biraz suyla karıştırılmış sirkeyi ekleyin. 10 dakika bekleyin ve tekrar 2 bardak kaynar su dökün.

2. Kaselerdeki lekeleri yok etme

Bardaklardaki lekelerden kurtulmak için içlerine bir çay kaşığı kabartma tozu ve bir çay kaşığı sirke koyun. Karıştırın, birkaç dakika etkisini göstermesini bekleyin ve sonra her zamanki gibi durulayın.

3. Mikrodalgayı adamakıllı temizleme

Mikrodalgayı dezenfekte etmek için güçlü bir yağ çözücüsüne ihtiyacınız yoktur. 3/4 su ile 1/4 sirke çözeltisi işinizi görecektir. Birkaç saniye için ya da buhar çıkarmaya başlayana kadar fırının içine yerleştirin. Son olarak nemli bir bezle kalan kirleri çıkarın.

yüzük diş fırçası temizlik
Bikarbonat ve sirke kombinasyonu, birden fazla yüzeyi ve objeyi temizlemede etkilidir.

Sirkeyi asla çamaşır suyuyla karıştırmayın çünkü kimyasal reaksiyon sonucu zararlı maddelerin gaza dönüşüp yayılmasına neden olabilir.

Sirkeli temizlik çözümleri için bir tarif

Kendi sirkeli ev temizleyicinizi yapmak için aşağıdakilere ihtiyacınız olacak:

  • Damıtılmış beyaz sirke 1/2 c.
  • 2 c. damıtılmış veya filtrelenmiş su
  • Bir sprey şişesi
  • Her şeyi sprey şişesinde bir araya getirin. Herhangi bir yüzeyi temizlemek için kullanabilirsiniz; sonra temiz bir bezle silin.

Sirke evde temizlik için faydalı bir dezenfektandır ancak dikkatli olun!

Kısacası sirke, evde kullanmak için güvenilir bir dezenfektan değildir ama kesinlikle etkili bir temizleyicidir. İstediğiniz alanları temizlemeniz ve dezenfekte etmeniz için verebileceğimiz bazı öneriler şunlardır:

  • Öncelikle, dezenfekte etmek için herhangi bir ürün kullanmadan önce odalarınızı havalandırın.
  • En çok kullandığınız nesneleri ve kapı tokmakları, ışık açma kapama düğmeleri, kumandalar ve telefonlar gibi genellikle temizlemeyi unuttuğunuz şeyleri sterilize edin (Bu amaçla %70 alkol içeren ürünler kullanın).
  • Kullanmadan önce temizlik ürünlerinin etiketlerini okuyun ve her zaman üreticisinin tavsiyelerine uyun.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Uzárraga, J. L. (2017). Desinfectante Y Gel Anti-Bacterial, Teniendo Como Base A La Flor De Jamaica(Doctoral dissertation, Instituto Tecnológico De Durango).
  • Rodríguez-Angeles, G. (2002). Principales características y diagnóstico de los grupos patógenos de Escherichia coli. salud pública de méxico44(5), 464-475.
  • Gaona Tapia, M. E. (2014). Estudio comparativo entre el vinagre y el triclosán como sustancias alternativas para la desinfección de cepillos dentales (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2014.).
  • Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección.  sci. tech. Off. int. Epiz14(1), 143-163.
  • Souza, Giovanna C, Spinosa, Wilma A, & Oliveira, Tereza CRM. (2018). Sanitizing action of triple-strength vinegar against Escherichia coli on lettuce. Horticultura Brasileira36(3), 414-418.
  • Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología34(2), 156-174.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.