Marul Çeşitleri ve Yetiştirme Yolları

Dünyada 200'den fazla marul çeşidi var. Ancak bazı türler diğerlerine göre daha yaygın ve yetiştirilmesi daha kolay. Örneğin romen ve atom marul bu yaygın türlerden. Bu yazıda marul çeşitleri konusunda size bazı bilgiler vereceğiz. 
Marul Çeşitleri ve Yetiştirme Yolları

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bahçenizde yetiştirebileceğiniz çok fazla marul çeşidi var ve bu marullar farklı boyutlarda, şekillerde ve tatlarda karşınıza çıkabiliyor. Peki hangi marul çeşitleri daha kolay yetişiyor? Bu yazıda kendi bahçenizde yetiştirebileceğiniz marul çeşitlerinden bahsedeceğiz. Seçeneklerinizi öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Hangi marul türünü seçmelisiniz?

Marulun sağlığa birçok faydası var. Sağlığa iyi olmasının yanında hem lezzetli hem de kalori içermiyor. Aslında marulun %95’i sudan oluşuyor ve her 100 gram marulda sadece 15 kalori var.

A vitamini bakımından zengin olmasının yanında, marul önemli bir  C vitamini ve folik asit kaynağıdır. Aynı zamanda potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve sodyum gibi mineralleri de içerir. Tüm bunlara ek olarak, size aşağıdaki faydaları sağlar:

  • Marul uyumanıza yardımcı olur.
  • Ağrı kesici ve sakinleştirici özelliklere sahiptir.
  • Marul sindirim sisteminizi harekete geçirir.
  • Lifli yapısı sayesinde kabızlığa iyi gelir.
  • Diyabet hastaları için sorun teşkil etmez.
  • Beta-karoten bakımından zengin olan marul, bazı kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Daha önce de söylediğimiz gibi 200’den fazla marul çeşidi var. En çok bilinenleri romen, atom, mini romen ve kırmızı kıvırcık maruldur. Bütün marul türleri kolayca yetiştirilebilir. Cinsine göre her mevsim yetiştirebileceğiniz marul çeşidi bulunmaktadır. Toprağa ektikten 3 veya 4 ay sonra büyüyen marullarınızı toplamaya başlayabilirsiniz.

Ancak sümüklü böceklere, salyangozlara, mantar türlerine, yaprak bitine ve bazı kuşlara dikkat etmeniz gerekiyor. İşte bahçenize ekebileceğiniz en popüler marul çeşitleri:

Marul çeşitleri

yeşil marul ve plastik kap

Marul salatada en çok kullanılan malzemedir. Sadece kalori miktarı düşük olduğu için tercih edilmez, marul aynı zamanda birçok önemli besini vücuda sağlar.

Atom marul (Iceberg marul)

İlk olarak size atom maruldan bahsetmek istiyoruz çünkü bu marul çeşidini yılın herhangi bir zamanında ekebilirsiniz. Üç ay içinde atom marulu topraktan alıp salatalarınızda kullanabileceksiniz.

Bu marul çeşidi yuvarlaktır ve görünüşü lahanaya benzer. Yaprakları kıtır kıtır olan atom marul, salatalarda en çok kullanılan marul çeşitlerinden biridir.

Bu yazı ilginizi çekebilir: 6 Hızlı Ve Kolay Salata Tarifi

Romen marulu (Kaşık marul)

Romen marulu, en yaygın kullanılan marul çeşitlerinden biridir; çünkü yetiştirmesi son derece kolaydır ve uzun süre taze kalabilir. Yaprakları ince uzundur ve kalın damarlı yapısı karakteristiktir. Neredeyse tüm dünyada tüketilir.

Yılın herhangi bir zamanında bu marul çeşidini ekebilirsiniz; çok fazla özen ve çaba gerektirmez. Ancak kış mevsiminde her bitki gibi donmaması gerekir.

Küçük romen marulu

Bu çeşit, şekil olarak tıpkı romen maruluna benzer ancak daha küçüktür. Bu yüzden genelde minik veya küçük romen olarak adlandırılır. Bu ufak versiyonu, romen marulundan daha tatlıdır. Aynı zamanda kıvırcık yapraklarında bulunan damarlar kalındır ve genel olarak kompakt bir görünüşe sahiptir.

Eğer yazları çok sıcak olan bir yerde yaşamıyorsanız, yılın her mevsimi bu marul çeşidini ekebilirsiniz. Ancak yine de bu marul türünü ekmek için en uygun zaman ocak ve nisan aylarıdır. Bu zaman aralığında ektiğiniz zaman, yaz geldiğinde toplamaya başlayabilirsiniz. Aynı zamanda ağustos ve kasım ayları arasında ekerseniz, kışın hasat almanız da mümkündür.

Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Karışık Salata Tarifleri

Kırmızı kıvırcık marul

kıvırcık marul ve marul çeşitleri

Kırmızı kıvırcık marul, rengi nedeniyle özel bir türdür. Aynı zamanda mutfakta çok farklı amaçlarla kullanılabilir.

Kırmızı rengi ana özelliğidir ve yaprakları genelde kıvırcıktır. Bu yüzden bazı yerlerde kıvırcık marul olarak da isimlendirilmektedir. Kırmızı kıvırcık marul, gastronomide en çok kabul gören marul çeşididir. Nasıl yetiştirildiğine gelirsek, bu marul çeşidinin soğuktan pek hoşlanmadığını aklınızda bulundurun.

Eğer her 20 günde bir bu marul çeşidini bahçenize ekerseniz, yıl boyunca kesintisiz ürün alabilirsiniz.

Marul ekerken işinize yarayacak bazı tavsiyeler

  • Marulu fide olarak ekebileceğiniz gibi, tohum satın almayı da tercih edebilirsiniz.
  • Marulları 20-30 cm genişliğinde mesafe bırakarak ekmenizi tavsiye ediyoruz.
  • Yıl boyunca ürün almak istiyorsanız, bahçenizde soğuktan korunan ekim alanları oluşturabilirsiniz.
  • Marul suyu seven bir bitkidir. Özellikle tomurcuklanmaya başladığı zaman daha çok suya ihtiyaç duyar.
  • Son olarak, yeterli miktarda besin içeren bir toprağa ihtiyacınız olacak; çünkü marul büyürken birçok besine ihtiyaç duyar.

Görebileceğiniz gibi, bu bitkiyi yetiştirmek ve toplamak son derece kolay. En iyi tarafı da şu, eğer yıl boyunca düzenli aralıklarla ekerseniz, yıl boyunca tüketebileceğiniz taze marulunuz olacak. Bu bitkinin size sunduğu faydalardan sonuna kadar yararlanmanız gerekiyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Hae Dun Kim et al. “Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep”, Food Sci Biotechnol. 2017; 26(3): 807–814.
    • Jeon YJ et al. “Effects of beta-carotene supplements on cancer prevention: meta-analysis of randomized controlled trials”, Nutr Cancer. 2011 Nov;63(8):1196-207. doi: 10.1080/01635581.2011.607541. Epub 2011 Oct 7.
    • Diana M. Cheng et al. “Development and Phytochemical Characterization of High Polyphenol Red Lettuce with Anti-Diabetic Properties”, PLoS One. 2014; 9(3): e91571.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.