Evinize Renk Katacak 14 Mini Balkon Bahçesi

Mini kentsel bahçeler, göz zevkimize hitap eden bir şehir yaşamı trendi haline geldi. Bu ufak dokunuşlar aracılığıyla evdeki küçük alanlardan, özellikle de ihmal edilen noktalardan, yararlanabilirsiniz.
Evinize Renk Katacak 14 Mini Balkon Bahçesi

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Bu makalede, özellikle de şehirde yaşıyorsanız evinize doğayı getirmek ve muhteşem bir balkon bahçesi hazırlamak için başvurabileceğiniz yöntemleri paylaşacağız. 

Aklınızda bulunması gereken fikir şudur: bir alandan her zaman en iyi şekilde yararlanmaya çalışın. Balkonunuzu, keyifli bir mekana dönüştürmenin ne kadar kolay olduğunu siz de göreceksiniz.

Bunun yanı sıra, elde etmesi oldukça kolay olan materyallerle birlikte, farklı dekorasyon tekniklerinin uygulanabilir olduğunu öğreneceksiniz. Bazen, hali hazırda elinizde bulunan materyaller bile yeterli olacaktır!

Öncelikle, mini bir balkon bahçesi size nasıl avantajlar sağlıyor, bakalım.

 

balkon bahçesi hazırlamak

Mini bir balkon bahçesi ve faydaları

  • Bitkiler daha kolay nefes almanıza yardımcı olur, çünkü kirliliği azaltır ve böylelikle havayı temizlerler.
  • Ayrıca statik elektriği de azaltırlar, bu nedenle çevreniz eskisi kadar elektrik yüklü olmaz.
  • Bunun yanı sıra, bitkiler, stresin gözle görülür bir şekilde azalmasına yardımcı olan, çok daha hoş bir ortam yaratırlar. Bu da, ruh halinizi ve yaşam kalitenizi geliştirdikleri anlamına gelir.
  • İçerisinde bulundukları ortama ahenk ve renk katarlar ve bu da konsantrasyonunuzu geliştirmeye yardımcı olur.

Mini bir balkon bahçesi oluşturmak için gerekli adımlar

Mini kentsel bahçeleri oluşturmanın ve dekore etmenin birçok yolu vardır.

Her şey, bireyin kendi zevkine bağlıdır. Örneğin, bazı insanlar minimalist bir tarza sahip olurken, diğerleri daha fazla element içeren bohem bir tarza sahiptir.

Tarzınız ne olursa olsun, önemli olan nokta, hangi objelerin söz konusu alandan daha iyi faydalanmanız konusunda size yardımcı olabileceğine ve burayı daha keyifli bir hale getirebileceğine odaklanmaktır.

Mini balkon bahçesi oluşturmak söz konusu olduğunda en popüler seçeneklerden bazıları şunlardır:

1. Küçük bir bank yerleştirin

bahçede saksılı bank

Son yıllarda, modern bir tarz yakalamak için ahşap detaylara sahip bankları kullanmak bir trend haline geldi. Bu obje, mini kentsel bahçenizi daha geniş ve düzenli bir hale getirecektir.

2. Bitkilerden bir duvar oluşturun

duvara asılı saksılar

Bitki veya çiçeklerle dolu, mini bir kentsel bahçe, göze her zaman hoş görünen ve her şeyden önce, çok rahatlatıcı bir alandır. Bunun nedeni yeşilin çok doğal bir ortam yaratıyor olmasıdır.

Parçaları birleştirmek için sadece ahşap bir yapı tercih etmeli ve saksı kullanmanız gerekir; alternatif olarak sarmaşık türü bitkiler de kullanabilirsiniz.

Farklı bitkileri tutturmak için duvar boyunca birkaç ızgara yerleştirmeniz önerilir.

3. Rahatlatıcı faktörler

eğlenceli yastıklı balkon

Hem rahatlamaya hem de meditasyon yapmaya uygun bir ortam yaratmak ve bu ortamı dekore etmek için çeşitli aksesuarlar kullanabilirsiniz.

Birkaç kabarık minder, bir çift yastık, iyi bir kanepe, battaniyeler ve çiçeklerle dolu saksılar, evinizde özel bir köşe oluşturmak için kullanabileceğiniz ögelerden sadece birkaçıdır.

Balkonunuzu sıcacık bir yer haline getirmek isterseniz, farklı türde kumaşlar, desenler ve renk tonları kullanmanızı öneririz.

4. Küçük ışık dizileri ekleyin

ışıklı kavanozlarla balkon bahçesi dekoru

Peri ışıkları” mini kentsel bahçeleri süslerken kullanabileceğiniz, oldukça şık, küçük ampul dizileridir.

Avantajları arasında sadece alana daha romantik bir dokunuş katmak değil aynı zamanda loş ışık kaynağı olmak da vardır. Gün batımında ve elbette geceleri çok güzel görünürler.

Hem şarj hem de priz yardımıyla kullanılabilir, küçük ışık dizilerini mağazalarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu noktada sizin için en rahat olan seçeneği tercih etmeye çalışın.

Eğer farklı bir görüntü elde etmek isterseniz, bu ışıkları, bitki duvarınızdaki bitkilerin arasına yerleştirebilirsiniz.

Kavanoz kullanarak kendi lambalarınızı bile oluşturabilirsiniz!

5. Sarmaşıklar ve sürüngen bitkiler

çiçekli sarmaşıklar

Sarmaşıklar ve sürüngen bitkiler, bir yüzey üzerinde devamlı olarak büyüyen ve bir süre sonra bu yüzeyi tamamen kaplayan türlerdir.

Bir duvarın yüzeyini kaplamak veya bir kemer oluşturmak için onları kullanabilir ya da doğal bir aksesuar aracılığıyla mekana farklı bir dokunuş vermek isterseniz, bir gövde etrafında büyümelerini sağlayabilirsiniz.

6. Hamak

Hamak, kentsel mini bahçeler içerisinde oldukça elverişli; eğer biraz daha geniş bir balkonunuz varsa oldukça eğlenceli ögelerdir.

Önemli olan, rahat ve güzel malzemelerden yapılmış, aynı zamanda doğa şartlarına dayanıklı bir hamak seçmektir.

7. Çiçekler

çiçeklerle süslü balkon bahçesi

Çiçekler, mini kentsel bahçelere bol bol renk ve canlılık getiren doğal unsurlardır. Farklı renkte olanları birlikte kullanılabilir ve istediniz kadar ayrıntılı düzenlemeler yapabilirsiniz.

Alanın odak noktası olarak kullanabilir ya da aksesuar şeklinde yerleştirilebilirsiniz.

8. Süslemeler

Bitkilerin ve çiçeklerin içerisinde bulunduğu farklı boyutlardaki saksılar, duvarın dikey bir bölümüne yerleştirmek suretiyle düzenlenebilir.

Ayrıca bu dekorasyon, tencere, fener ve küçük mum gibi çeşitli aksesuarların bulunduğu bir temel tarafından desteklenebilir.

İşin püf noktası, çevreye aşırıya kaçmadan birkaç obje yerleştirmektir.

9. Yapay çim

apartman balkonunda yeşillik

Mini kentsel bahçenizin zeminini yapay çimler ile kaplayabilirsiniz. Bu işlem, mekana, daha doğal ve rahatlatıcı bir hava katmanız konusunda size yardımcı olacaktır.

10. Şemsiye

Herhangi bir mini kentsel bahçe içerisinde gölgeli bir alanın olması şarttır. Bahçenize uygun bir şemsiye sığdırmak için büyük bir alana ihtiyacınız yoktur. Bu işlem, balkonunuza sofistike bir görünüm verecektir. 

Mini balkon bahçesi fikirleri: zevkinize göre mekanlar

duvar dibinde şirin alan

Bitkilerinizle mükemmel bir uyum sağlayan kırsal bir atmosfer yaratın.

Bir tırabzanın üzerine tente ya da branda yerleştirerek, spor yaparken, kitap okurken veya en basit haliyle güneşlenirken, aynı zamanda arzu ettiğiniz mahremiyete sahip olabilirsiniz.

Romantik bir balkon oluşturun

Üzerinde, bir çiçek vazosu, ortama uygun olduğunu düşündüğünüz bir göbek süsü ve birkaç şamdanlık ve mum içeren bir masa hazırlayın.

Başka bir seçenek ise, balkonunuzda romantik bir atmosfer yaratmak için, alana asılı ışıklar ile bir kanepe eklemektir.

Renkli ve neşeli bir balkon

şehirde balkon bahçesi

Balkonunuzu, özellikle de sizi ziyaret edenlerin dikkatini çekecek aksesuarlar ekleyerek, dekore edin.

Duvara halı asmak ve balkona bir adet yardımcı depo masası eklemek, sadece iyi bir görsel yaratmakla kalmaz, aynı zamanda çok işinize yarar.

Balkon köşelerinize canlılık getirin.

Kahvaltı, öğle veya akşam yemeği yiyebildiğiniz, kullanışlı bir alan oluşturun. Eğer balkonunuz binanın en üst katlarından birinde bulunuyorsa, bahçenizin daha da güzel görüneceği mükemmel bir manzaraya sahip olursunuz.

Bu alandan ve manzaradan güzel bir kitap okuyarak yararlanın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.
  • Raitelli, M. (2006). Diseño de la Iluminacion de Interiores. Manual de Iluminación Eficiente – Seminario de Iluminación Eficiente.
  • Bojórquez, G., Gómez-Azpeitia, G., Cueto, R. G.-, Luna, A., & Gallegos, R. (2007). Confort Térmico : Espacios Exteriores e Interiores. In XXXI SEMANA NACIONAL DE ENERGÍA SOLAR.
  • Tumini, I. (2010). Estrategias para reducción del efecto isla de calor en los espacios urbanos. Estudio aplicado al caso de Madrid. Congreso Internacional Sobre Edificación Sostenible SB10mad. https://doi.org/10.1016/j.jsb.2017.07.006
  • Pérez Jaimes, A. E. (2004). Diseño interior: solución integral a los espacios. (Spanish). INTERIOR DESIGN: INTEGRAL SOLUTION FOR SPACES. (English).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.