Megan Fox Vücut Dismorfik Bozukluğundan muzdarip
Megan Fox gerçekten güzel bir kadın ve gezegendeki en büyüleyici kadınlardan biri. Ancak, sessiz bir mücadeleyi saklıyor. Açıklayıcı bir röportaj sırasında Amerikalı aktris, vücut dismorfik bozukluğundan muzdarip olduğunu itiraf etti.
Böyle bir sembolün bu durumu nasıl yaşayabildiğini anlamak güç. Bununla birlikte, itirafı bize, her şeye sahip gibi görünenlerin bile içten içe mücadele edebileceğini hatırlatıyor.
“Hayatım boyunca asla vücudumu sevmedim, asla.”
Vücut dismorfik bozukluğu nedir?
Mayo Clinic uzmanlarına göre vücut dismorfik bozukluğu, bir kişinin görünümünde algılanan bir veya daha fazla kusura yönelik sürekli takıntı ile karakterize edilen bir akıl hastalığıdır. Hastalar “huzur” arayışı içinde aynanın karşısında uzun saatler geçirebilirler.
Başkaları onları fark etmese de, vücutlarının en büyük kusurları olduğunu düşündükleri yönleriyle meşgul olurlar. Bu çarpık vücut imajı algısı, kendilerini gerçekte olduklarından daha şişman görmelerine neden olabilir.
İnsanlar özgüvenlerini artırmak ve görünümlerinden memnun hissetmek için sıklıkla kozmetik işlemlere başvururlar. Ancak sürecin sonunda bunun tersi olur. Ayrıca vücut dismorfik bozukluğu, neden olduğu utanç ve kaygı nedeniyle sosyal durumlardan kaçınmaya yol açabilir.
Fox’un durumunda, imajına olan takıntı çocuklukta başladı. Başkalarının görünüşüyle ilgili yorumların yersiz olduğu dindar bir ortamda büyümüş olsa da, kendini sürekli başkalarıyla karşılaştırarak ciddi bir şekilde eleştirerek, kendi kendini en kötü yargılayan kişi haline geldi.
Bu yazımızı da okuyabilirsiniz: Benlik Saygısı Sorunlarınız mı Var? Belirlemenize Yardımcı Olacak İşaretler
Vücut dismorfisim var: Kendimi asla başkalarının beni gördüğü gibi görmüyorum. Hayatımda asla vücudumu sevdiğim bir nokta olmadı, asla, asla. Küçükken, bu benim sahip olduğum bir saplantıydı. Ve neden bu kadar gençken beden bilincine sahip olduğumdan emin değilim ve kesinlikle çevresel değildi çünkü çok dindar bir ortamda büyüdüm.
Vücut dismorfik bozukluğunun belirtileri
Phillips ve Stein tarafından yapılan bir yayın, bu durumun genellikle ergenlik döneminde ortaya çıktığını bildirmektedir; kadınlarda daha sık görülür.
Belirti ve semptomlar yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir. En yaygın olanları arasında şunlar vardır:
- Algılanan kusurları gizlemeye çalışmak için makyaj yapmak veya aşırı kozmetik tedaviler kullanmak.
- Başkalarının kişinin görünüşüne özel olarak olumsuz ilgi gösterdiğine inanmak.
- Çirkinlik yaratan bir kusura sahip olduğuna kesin olarak kanaat getirmek.
- Tekrar tekrar aynaya bakmak
- Görünüşünü sürekli olarak başkalarınınkiyle karşılaştırmak.
- Aşırı bakım.
- Saç yolmak.
Vücut dismorfik bozukluğu olan bir kişi, yüz (burun şekli, ten rengi, kırışıklıklar, akne), saç, göğüs boyutu veya kas boyutu gibi vücudunun bir veya daha fazla bölümüne aşırı odaklanabilir.
Tedavi
Beden dismorfik bozukluğunun kesin nedenleri bilinmemekle birlikte, aile öyküsü, olumsuz deneyimler ve çarpık düşünce kalıpları gibi faktörler gelişimini etkileyebilir. Bu nedenle, ona kapsamlı ve kişiselleştirilmiş bir yaklaşımla yaklaşmak önemlidir.
Ruh sağlığı uzmanları, bozukluğu olan kişilerin aşırı endişelerinin üstesinden gelmelerine ve görünüşleriyle daha sağlıklı bir ilişki geliştirmelerine yardımcı olmak için terapötik yaklaşımlar geliştirmiştir:
- Bilişsel davranışçı terapi: Bu tür psikoterapi, insanlara sınırlayıcı inançlarını tanımaları, onları sorgulamaları veya rahatsızlık yaratırlarsa onlara meydan okumaları için bir yol sunar. Ayrıca bedenlerine bakış açılarını değiştirmenin mümkün olduğunu öğrenirler.
- İlaç Tedavisi: Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’ler) olarak bilinen ilaçlar tedavi olarak kullanılır (SSRI’ler) vücut dismorfisi için bir tedavi olarak kullanılır. Bu ilaçlar , beyindeki stresi azaltabilen serotonin fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olur.
İnsanların en çok bilmesini istediğim şey, gerçekten bir şeye ait olmayı uman ve her zaman yanlış anlaşılmış bir serseri olarak yaşamak zorunda kalmayan gerçek bir ruh olduğumdur.
Bu yazımızı da okuyabilirsiniz: Öz Saygınızı Arttırmak İçin Öneriler
Erken teşhis, vücut dismorfik bozukluğunun üstesinden gelmenin anahtarıdır
Megan Fox, vücut dismorfik bozukluğu ile mücadelesini ortaya koyarak basmakalıplara meydan okudu. Hikayesi bize dış görünüşün olumlu bir öz imajı garanti etmediğini hatırlatıyor.
Bununla birlikte, ergenlik çağındayken dikkat etmek her şeyi değiştirebilir. Bu durum tespit edilirse ve zamanında tedavi yaşam kalitesini yükseltir.
Oyuncu, tanıklığıyla vücut dismorfisinden muzdarip insanları kabul görmeye ve kendini sevmeye motive ediyor. Mevcut kabul görmüş güzellik standartlarına meydan okumak için bir çağrı.
Ana görsel: REUTERS/Mario Anzuoni.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bermúdez Durán, L. V., Herrera Navarrete, K. S., & Fernández Salas, M. (2023). Actualización del trastorno dismórfico corporal. Revista Medica Sinergia, 8(2), e967. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8910134
- Clínica Mayo. (13 de diciembre de 2022). Trastorno dismórfico corporal. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/body-dysmorphic-disorder/symptoms-causes/syc-20353938
- Phillips, K. A., & Stein, D. J. (s.f). Trastorno dismórfico corporal. Manual MSD versión para profesionales. https://www.msdmanuals.com/es-co/professional/trastornos-psiqui%C3%A1tricos/trastorno-obsesivo-compulsivo-y-trastornos-relacionados/trastorno-dism%C3%B3rfico-corporal