Sosyal Anksiyete Yaşayan Çocuklara Yardım Etmek İçin 4 İpucu

Ebeveynleri çocukları için endişesi, olası sosyal anksiyete sorularını da içermektedir. Bu yazıda, sosyal anksiyete yaşayan çocuklara yardım etmek için ipuçlarını keşfedeceksiniz.
Sosyal Anksiyete Yaşayan Çocuklara Yardım Etmek İçin 4 İpucu

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Çocuğunuzun sosyal anksiyete yaşadığını mu düşünüyorsunuz? Akranları ile ilişkiye girerken zor anlar mı yaşıyor ve her durumda sıklıkla korku, acı veya utanma ile mi dolu oluyor? Zorbalık yaşamaktan ve ya aptal yerine konmaktan endişeleniyor mu?

Bu yazıda, size profesyonellerin çocuklarda sosyal anksiyeteyi değerlendirmesine izin veren bazı parametreler göstereceğiz. Ek olarak, bu durumla karşı karşıya kalan sizler için bazı faydalı ipuçları da vereceğiz.

Çocuklarda Sosyal Anksiyete

Sosyal anksiyete, bileşenlerinin kanıtlanması amacıyla bilimsel olarak değerlendirilmektedir. Aşağıda, profesyonellerin dikkate aldığı bazı bileşenler yer almaktadır:

  • Aynı yaştaki akranları tarafından, negatif değerlendirilmenin korkusu
  • Yeni akranlarının, karşı cinsten akranların, vb. durumlar yaşandığında görülen sosyal sıkıntı
  • Anksiyete
  • Sosyallikle alakalı korkular
  • Depresyon

Ebeveynlerin, sosyal anksiyete olması, aile ortamını etkilememesi gerektiğini bilmek önemlidir. Diğer bir deyişle, bu çocuklar, her zaman akrabaları ile ilişkilerinde normal kabiliyetlere sahiptir.

Sosyal anksiyete yaşayan bir çocuğa yardım etmek için ipuçları

sosyal-anksiyete-zorbalık-yaşayan-bir çocuk
Bir profesyonel, korkuları ve duyguları ile baş etmesine yardım edebilir.

Bu ipuçlarını vermekteki amacımız, ebeveynlere, eğer çocukları sosyal anksiyete yaşıyorsa, çocuklarının davranış desenlerini değiştirmesine yardım etmektir. Böylelikle, tutumları ve duyguları üzerinde nasıl harekete geçeceklerini arayacaklardır. 

İlk adım, eğer gerçekten sosyal anksiyete sorunu yaşıyorsa, bu durumu keşfetmek için çocuğun davranışını değerlendirmektir. Boşanma yaşanması gibi diğer durumlarda, aile sorunları ile daha ilişkili de olabilir.

1. Çocuğunuz sosyal anksiyete yaşıyorsa, keşfedin

Hangi durumlarda sosyal anksiyete görülmektedir. Örneğin; ebeveynler ve öğretmenler bu durumları saptayabilirler:

  • Çocuk, kendisine sataşılması konusunda veya arkasından hakkında konuşulması konusunda endişelenebilir.
  • Akranlarına, birlikte oyun oynamayı sormak veya reddedilme korkusu olmadan onları oyuna davet etmek onlar için zordur.
  • Diğer akranlarının karşısında hareket etmek onları gerebilir, özellikle de onlar yabancılarsa,
  • Topluluklara karşı konuşma konusunda oldukça utangaçlardır.
  • Kendilerini aptal yerine düşmek oldukça sıkıntı yaratır.

2. Pozitif ve kontrollü internet kullanımı

sosyal-anksiyete-internet-kullanan-bir-çocuk
İnternet, iyi bir araç olabilir. Ancak, uzmanlar okul çağındaki çocukların kontrollü kullanımını önermektedir.

İnternet kullanımı artmaktadır. Ebeveynler, kontrol etmekte ve çocuklarının erişimini kısıtlamakta gerçekten çok zorlanmaktadır. Ancak, şunun farkında olmalıdırlar ki; bazı çalışmalar sosyal anksiyete durumlarından olumlu bir araç olduğunu göstermektedir.

İnternetin sunduğu anonimlik ve özgürlük bu çocuklar için yeni arkadaşlar kazanmak ve fikirlerini ve endişelerini paylaşmak için çok iyi bir yoldur. Bu kapsamda, gerçek hayat bileşenlerine kıyasla, oldukça kısıtlanmamış hissedebilirler.

Ancak, internet eğer ebeveyn gözetimi olmadan uzun süreler geçirilen bir araç olursa, riskli olabilir. Ayrıca, yüksek anksiyete seviyeleri ile ilişkili olabilir.

3. Zorbalık mı?

Bazı çalışmalar, sosyal anksiyete ile zorbalık arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu sebeple, çocuk kurban veya sınıf arkadaşlarını etkileyen bir duruma şahit olan konumda olabilir.

Bu durumda, çocuğun öğretmeni ile konuşarak bakış açılarını öğrenmek gerekmektedir. Ek olarak, bazı merkezlerin, bu türde davranışları olan çocuklara yardım etmek için spesifik programları veya aksiyon mekanizmaları vardır.

Bazı programlar hatta oyunlar bile içermektedir. Bu yolla, çocuklar oyun oynarken, sık karşılaşılan problemlerinin farkına varır ve kendilerini güvende hissettiği ve öğretmeni ve sınıf arkadaşları tarafından korunduğunu için bazı korkularını paylaşmaya cesaret eder.

4. Okul Performansı

Eğer okul performansında bazı problemler olduğunu tespit ettiyseniz, öğretmeni ile konuşmak oldukça faydalı olabilir. Eğer bu problemler aniden olduysa ve hiçbir görünen açıklaması yoksa, her zaman sosyal anksiyeteden şüphelenmelisiniz.

Bu problemi olan çocukların akranları arasında rahat hissettirmediğini aklınızda bulundurun. Bu sebeple, çok sayıda görevi yapmak onlar için çok zordur. Örneğin; diğer öğrencilerin karşısında konuşmak, takım çalışması yapmak veya oyun oynamak.

Böylelikle, artık çocuklarda sosyal anksiyete hakkında biraz daha fazlasını ve günlük davranışlarında spesifik özelliklerinin neler olduğunu biliyorsunuz. Unutmayın ki, çocuğunuzun problemi ile yüzleşmek ve üstesinden gelmek için öğretmenlerinden, pedagoglardan veya psikologlardan yardım istemekten çekinmemelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sandin, Bonifacio & Valiente, Rosa & Chorot, Paloma & Santed-Germán, Miguel-Angel & Sánchez Arribas, Carmen. (1999). Escala de Ansiedad Social para Niños-Revisada (SASC-R): Fiabilidad, validez y datos normativos. Analisis y Modificacion de Conducta. 25. 27-846.
  • Navarro, R., & Yubero, S. (2013). Impacto de la ansiedad social, las habilidades sociales y la cibervictimización en la comunicación online. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2012.2009
  • Cárdenas, E., Feria, M., Palacios, U., & De la Peña, F. (2010). Guía clínica para los trastornos de ansiedad en niños y adolescentes.
  • Caballo, V. E., Calderero, M., Carrillo, G. B., Salazar, I. C., & Irurtia, M. J. (2011). Acoso escolar y ansiedad social en niños (ii): Una propuesta de intervención en formato lúdico. Behavioral Psychology/ Psicologia Conductual.
  • García-López, L. J., Piqueras, J. A., Del Mar Díaz-Castela, M., & Inglés, C. J. (2008). Trastorno de ansiedad social en la infancia y adolescencia: Estado actual, avances recientes y líneas futuras. Psicologia Conductual.
  • Shepherd, R. M., & Edelmann, R. J. (2005). Reasons for internet use and social anxiety. Personality and individual Differences, 39(5), 949-958.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.