Olumsuz Beden İmgesi ve Benlik Saygısı Üzerindeki Etkileri

Vücudunuz hakkında nasıl düşündüğünüz ve hissettiğiniz, kişisel ve sosyal refahınız üzerinde bir etkiye sahiptir. Burada olumsuz beden imajının etkisi ve bununla nasıl mücadele edileceği hakkında konuşuyoruz.
Olumsuz Beden İmgesi ve Benlik Saygısı Üzerindeki Etkileri
Elena Sanz

Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Yansımanıza bakmak zorunda kalmamak için aynaya bakmaktan kaçınıyor musunuz? Plajda veya havuzda yüzmek gibi halka açık yerlerde vücudunuzu göstermeyi içeren aktivitelerde kendinizi rahatsız mı hissediyorsunuz? Olumsuz beden imgesi çok fazla duygusal rahatsızlık yaratabilir.

Bu olursa, benlik saygınızı ve dolayısıyla günlük yaşamınızı etkileyebilir; bu nedenle beden imgesinin ne anlama geldiğini ve onu nasıl değiştirebileceğinizi bilmek önemlidir.

Beden imgesi, fiziksel görünüşe değil, her bireyin kendi bedenini algılama biçimine atıfta bulunur. Sonraki yıllarda pek çok insan gençlik fotoğraflarına bakarken, fiziksel formları iyiyken bedenleri hakkında nasıl olumsuz düşündüklerini merak ediyor: Öznellik bu konuda gerçekten önemli bir rol oynuyor.

Peki olumsuz beden imgesi nedir?

Aynada kendine bakarken gülen bir kız.
Herkesin kafasında, kendi bedeninin olumlu veya olumsuz olabilen zihinsel bir temsili vardır.

Beden imgesi, bir kişinin kendi bedeninin zihinsel temsilidir. Fiziksel düzeyde sahip oldukları vücudun ve başkalarının onları nasıl algıladığını düşündüklerinin içsel bir resmidir. Her şeyden önce, bireyin bedeni hakkında sahip olduğu düşünce, tutum ve duyguları içeren öznel bir temsildir.

Bu beden imgesi gerçekçi ve dengeli olduğunda ve kişinin kendi bedeninde rahat hissetmesini sağladığında olumlu olduğu söylenebilir. Öte yandan, olumsuz bir beden imgesi, gerçeğe yeterince uyum sağlayamayan ve kişiyi rahatsız ve endişeli hissettiren ve görünüşünden utanmasına neden olan bir imajdır.

Olumsuz bir beden imgesinin benlik saygısı üzerindeki sonuçları

Benlik saygısı, bir kişinin kendi değerine ilişkin öznel değerlendirmesidir. Algılanan özelliklerinize dayanarak kendinize verdiğiniz değerdir ve hissetme, davranma ve başkalarıyla ilişki kurma şekliniz buna bağlıdır.

Aynı nedenle, iyi sosyal ilişkiler ve kişisel esenliğin tadını çıkarmak istiyorsanız, iyi bir benlik saygısı esastır.

Benlik saygısı beden imgesi ile yakından ilişkilidir. Yani, vücudunu olumlu bir şekilde algılayan bir kişi, olumsuz bir imgeye sahip olan birine göre daha yüksek benlik saygısına sahip olacaktır.

Fiziksel görüntünün toplumda giderek daha önemli hale geldiğini ve insanların hem kendilerini hem de başkalarını buna göre yargıladığını inkar etmek zor. Olumsuz bir beden imgesine sahip kişiler, kendilerini sosyal olarak kabul edilen standartlara göre yetersiz veya eksik olarak algılarlar.

Tüm bunlardan dolayı benlik saygısı azalır ve bu endişe, depresyon, yeme bozuklukları ve bir dizi başka komplikasyona yol açabilir.

Olumsuz beden imgesinin belirtileri

Olumsuz beden imgesi: vücudunda mezura olan çok zayıf bir adam.
Bedeninizde rahat hissetmemek, olumsuz beden imgesinin bir belirtisidir.

Olumsuz bir beden imgeniz olup olmadığını belirlemek genellikle kolaydır, çünkü bedeninizle ilgili hissettiğiniz hoş olmayan duyguları fark edeceksiniz.

Bununla birlikte, sosyal baskı, insanların vücutlarının bir kısmından memnun olmamalarını giderek yaygınlaştırıyor. Bu tutumlar normalleşti. Bu nedenle, olumsuz beden imgesinden muzdarip olup olmadığınızı bilmek istiyorsanız, aşağıdaki göstergeleri düşünebilirsiniz:

  • Vücudunuz ve fiziksel görünüşünüz hakkında rahatsız ve utanmış hissediyorsunuz.
  • Anatominizin belirli kusurlarına veya bölümlerine aşırı derecede odaklanıyorsunuz ve böylece onların sizin için önemini artırıyorsunuz.
  • Belki de kusurlarınıza tekrar tekrar bakmak, kendinizi çimdiklemek veya kendinizi tartmak gibi zorlayıcı davranışlarda bulunuyorsunuz.
  • Yarattığı duygusal rahatsızlıktan dolayı aynada kendinize bakmaktan mümkün olduğunca kaçınıyorsunuz.
  • Günlük yaşamınız, fiziğinizle ilgili hissettiğiniz rahatsızlıkla sınırlıdır. Bu, vücudunuzu göstermeyi içeren aktivitelere (plaja veya yüzme havuzuna gitmek gibi) katılmaktan kaçındığınız anlamına gelir. Ayrıca , diğer insanlarla etkileşim söz konusu olduğunda sınırlı hissettiğiniz anlamına gelir.

Hangi tedavi seçenekleri mevcuttur?

Bilişsel-davranışçı terapinin olumsuz beden imgesini tedavi etmede en etkili yöntem olduğu gösterilmiştir. İşlevsel olmayan düşünceleri ve sorunu sürdüren kritik iç diyaloğu belirlemenize ve değiştirmenize yardımcı olabilir.

Kaygı düzeyini azaltmak için gevşeme tekniklerini öğrenmek veya zayıf benlik imajınıza ve düşük benlik saygınıza katkıda bulunabilecek geçmiş deneyimler veya travmalar üzerinde çalışmak da gerekli olabilir. Ancak her şeyden önce, sosyal baskıyla ve medya baskısıyla başa çıkmak için araçlar geliştirmeniz ve vücudunuzu kabul etmeyi öğrenmeniz gerekiyor.

Daha fazlasını öğrenin: Her gün Nasıl Mutlu ve İyi Hissedilir?

Bir psikolog özgüveninizi geliştirmenize yardımcı olabilir

Olumsuz bir beden imgesi, başkalarıyla ilişki kurma yeteneğinizi sınırlayabilir, işteki performansınızı ve romantik ilişkilerinizi etkileyebilir. Ayrıca, yüksek düzeyde kaygı, depresyon ve düşük benlik saygısına neden olabilir. Bu nedenle, burada okuduklarınızla özdeşleşirseniz, bir uzmana danışmaktan çekinmeyin.

Algının oldukça öznel olduğunu unutmayın; vücudunuzu kabul etmek, genellikle gerçek görünümünüzden çok içsel psikolojik kaynaklarla ilgilidir. Bu, sosyal baskıyla başa çıkmanıza izin veren psikolojik araçlar geliştirmeye çalışmanız gerektiği anlamına gelir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alleva, J. M., Sheeran, P., Webb, T. L., Martijn, C., & Miles, E. (2015). A meta-analytic review of stand-alone interventions to improve body image. PLoS One10(9), e0139177.
  • Slade, P. D. (1994). What is body image? Behaviour Research and Therapy, 32(5), 497–502. https://doi.org/10.1016/0005-7967(94)90136-8
  • Tiggemann, M. (2011). Sociocultural perspectives on human appearance and body image. In T. F. Cash & L. Smolak (Eds.), Body image: A handbook of science, practice, and prevention (p. 12–19). The Guilford Press.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.