Mide Gazına İyi Gelen Çaylar Nelerdir?
Çok rahatsız edici bir durum olan mide gazlarını geçirmek için içebileceğiniz bazı çaylar var. Bu makalemizde sizlere mide gazına iyi gelen 5 çay tarifi vereceğiz.
Bağırsak içinde meydana gelen gazlar normaldir. Bu gazlar çoğunlukla azot, oksijen, karbondioksit, hidrojen ve metandan oluşurlar. Kükürt gazları da az da olsa yaygındır, bu da dışarı çıkarıldığında kötü bir kokuya neden olur.
Vücutta gaz üretilmesi ve gazın dışarı çıkarılması, normal ve fizyolojik bir fenomendir. Ancak, huzursuz bağırsak sendromu gibi bağırsak problemleri olan bazı kişiler için, bu gazlar karın ağrısı ile birlikte ciddi semptomlara neden olabilir.
Gazlar Neden Meydana Gelir?
Gazlı içeceklerin yanı sıra, lif, karbonhidrat, selüloz, protein ve yağlar bakımından zengin olan bazı yiyecekler, mide ve bağırsakta gaz birikmesine neden olabilir. Gazlar, bağırsak içindeki bakteriyel fermantasyonun bir sonucu olabilir. Bu karbonhidratlar fermente edilebilen oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve poliollerdir.
Karın bölgesinde fermente olan karbonhidrat kaynaklı gazlar bağırsaklardan geçebilirler. Vücut bir şekilde bu gazları dışarı çıkarır.
Mide Gazına İyi Gelen 5 Çay
1. Anason
Anason, bağırsak gazını kontrol etmek için en popüler bitkilerden bir tanesidir çünkü iltihabı azaltır ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı anason tohumu (15 gr)
- 1 bardak su (250 ml)
Yapılış
- Suyu kaynayana kadar ısıtın ve içerisine anason tohumlarını ekleyin.
- Kaynamaya başladığında ocağı kapatın ve 12 dakika soğumaya bırakın.
- Bu karışımdan her yemekten sonra bir fincan için.
Bu yazımızı da okuyun: Bağırsak Gazları Sağlığınız Hakkında Ne Söylüyor?
2. Nane
Mide gazına iyi gelen nanenin, sindirim sistemine olan faydalarının yanı sıra, birçok sağlık sorunu için de faydaları vardır. Nanenin içerisindeki mentol, mide özsuyunun salgılanmasını hızlandırır ve safrayı harekete geçirir.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı nane yaprağı (15 gr)
- 2 bardak su (500 ml)
Talimatlar
- Suyu ve naneyi bir kaba koyarak kaynayana kadar bekleyin. Ardından ocağı kapatın.
- Karışımı 12 dakika boyunca soğumaya bırakın ve süzün.
- Sabah aç karna ve yatmadan önce olmak üzere günde iki kez için.
3. Papatya
Papatya, eski zamanlardan beri oldukça iyi bilinen ve çok kullanılan bir çiçektir. Papatya çayı içmek hazımsızlık, şişkinlik ve bağırsak gazları dahil olmak üzere çok çeşitli sindirim bozukluklarını rahatlatmak için harika bir yoldur.
Bağırsak gazlarını ortadan kaldırma özelliğinin yanı sıra, mide gazlarını da azaltma özelliğine sahiptir. Karındaki şişliği azaltarak hızlı bir şekilde rahatlamanıza yardımcı olur
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı papatya çiçeği (15 gr)
- 1 bardak su (250 ml)
Yapılışı
- Uygun boyutlardaki bir tencerede suyu ve papatyaları ısıtın.
- Su kaynamaya başladığında ocağı kapatın ve 12 dakika soğumaya bırakın.
- Bir hafta boyunca her gün bir bardak için.
4. Rezene Tohumu
Mide gazına iyi gelen rezene, kerevize çok benzeyen bir bitkidir ancak aroması daha çok anasonunkine benzemektedir. İnsanlar pek çok ağrıyı ve rahatsızlığı tedavi etmek için yüzyıllardır rezene kullanmaktadırlar. Buna ek olarak, rezene mide problemleri için de kullanılır.
- Yüksek C vitamini içeriği sayesinde, rezene bağırsak bakterilerinin varlığını azaltmaya ve sindirime yardımcı olur ve gaz üretimini azaltır.
- Buna ek olarak, rezenenin içerisinde bulunan bir amino asit olan histidin, mide özsuyunun üretimini hızlandırır böylece yağların sindirimi kolaylaşır.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı rezene tohumu (15 gr)
- 2 bardak su (500 ml)
Yapılışı
- Suyu ve rezene tohumunu karıştırarak orta ateşte ısıtın.
- Su kaynamaya başladığında ocağı kapatın ve 12 dakika soğumaya bırakın.
- Sabah aç karna ve yatmadan önce olmak üzere günde iki kez için.
5. Tarçın
Tarçın aroması ve tadı sayesinde mutfakta oldukça sık kullanılan bir baharattır. Bununla birlikte, sindirim sistemine yardımcı olmak için de harikadır. Tarçın, mide bulantısı ve kusmayı önlemesinin yanı sıra, gazla ve kas ve mide kramplarıyla da mücadele edebilir.
Malzemeler
- 2 adet çubuk tarçın
- 1 bardak su (250 ml)
Yapılışı
- Suyu ve tarçın çubuklarını bir kabın içerisine koyun ve ısıtın.
- Kaynamaya başladığında ocağı kapatın.
- Soğumaya bırakın ve her gün 1 bardak için.
Bu çaylara ek olarak, bölgeye masaj yapmak da aynı zamanda mide gazlarından kurtulmaya yardımcı olabilir.