En Yaygın 10 Mutfak ve Pişirme Hatası

Mutfakta yemek pişirirken yaptığımız hatalar hem yemeklerimizin tadını hem de kalitesini etkiler. Bu yazıda hatalarımızı sıralayacağız.
En Yaygın 10 Mutfak ve Pişirme Hatası

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Herkes uzman şef değil. Mutfakta bazı hatalar yapmak normaldir ama bu hatalar yemeğinizin tadını ve öğünün kalitesini değiştirebilir, hatta sağlığınızı da etkileyebilir. Bu yazıda sizlere 10 mutfak hatasından bahsedeceğiz.

Yemekleri hazırlarken problemleri fark etmek önemlidir, ancak böyle çözüm bulabiliriz. Dikkatinizi yoğunlaştırmanız, sabırlı olmanız ve her yemek pişirdiğinizde bazı şeyleri pratik etmeniz gerek; bunları yapmak hatalarınızı ortadan kaldıracak ve tariflerin daha güzel olmasını sağlayacaktır.

Yemeği tatmamak

Evde yemek pişirirken yapılan en büyük hatalardan biri yemeğin tadına bakmamak. Bu küçük detayı dışarıda bırakmak yemeğinizi mahvedebilir. Hazırlama sürecinin belli safhalarında yemeğinizi test etmek için tadına bakmalısınız, böylece her şeyin yolunda gittiğinden emin olursunuz.

Bütün tarifi okumamak

mutfak2

Bir tarifi takip etmek lezzetli bir öğün çıkarmanın en iyi yollarından biri. Ama bazen süre konusunda sıkışık olabiliriz ya da dikkatimiz dağılabilir, böylece yemeğimiz için esas olan bazı şeyleri gözden kaçırabiliriz.

Malzemeleri doğru ölçmemek

Tarifler her zaman yemeğin hazırlanışı için ölçüler verir. Bu ölçüler sonuçta ortaya çıkacak yemek için esastır. Bazı tatların yemeğinizde ağır basmasını istemezsiniz.

Farklı malzemeler kullanmak

mutfak

Tam tamına ihtiyacımız olan malzemeyi her zaman el altında bulundurmayabiliriz, bu durumda genelde yerine başka bir malzeme kullanırız. Bu yemekleri mahvedebilecek çok genel bir hatadır.

Farklı yiyecekleri aynı anda kızartmak

Yiyecekleri kızartırken yerden kazanmayı istemek normaldir. Ama bunu yaptığınız zaman her şeyi beraber kızartmak daha uzun sürebilir ve bazı yiyecekler diğerlerinin tatlarını emebilirler.

Düşük kaliteli ürünler kullanmak

Malzemelerinizin kaliteli olması yemeğinizin lezzetini garantileyecek. Her zaman indirimde ürünler bulabilirsiniz, ama en ucuz her zaman en lezzetli olmayacaktır. Daha güçlü lezzetler için kaliteli malzemeler kullanın.

Aşırı pişirmek

Doğru zamanlama lezzetli yemekler için esastır. Bazen aşırı pişirmek bütün yemeği bozabilir ve emekleriniz boşa gider. Birçok tarifin kendine has pişirme süresi vardır, en iyi sonuçlar için bu rakamlara uyun.

Elleri yıkamamak

mutfak

Ellerinizi yıkamanız yemeğinizin sağlıklı olması için önemli. Eller bir çok mikrop taşır ve pişirme sırasında bu mikroplar yiyeceğiniz yemeğe geçer. Yemek yapmaya başlamadan önce ellerinizi sabunla iyice yıkamalısınız.

Tuz

Tuz eklemek yemek yapmanın en karmaşık noktalarından biridir. Yaygın mutfak hatalarından biri çok fazla veya çok az tuz atmaktır. Yemeğin tadını test ederken yavaş yavaş tuz atmanızda fayda var, böylece dikkat edip aşırı tuzlamaktan kaçınabilirsiniz.

Sebzeleri yıkamamak

Bu diğer ürünlere nazaran sebze ve meyveler için yapılması gereken önemli bir nokta. Unutmayın, bir çok sebze ve meyve böcek ilaçlarıyla spreylenir, ve mutfağınıza gelene kadar bir çok kişinin ellemesi yüzünden üzerinde bir çok mikrop taşır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Usfar AA, Iswarawanti DN, Davelyna D, Dillon D. Food and Personal Hygiene Perceptions and Practices among Caregivers Whose Children Have Diarrhea: A Qualitative Study of Urban Mothers in Tangerang, Indonesia. J Nutr Educ Behav. 2010;
  • Lavelle F, Spence M, Hollywood L, McGowan L, Surgenor D, McCloat A, et al. Learning cooking skills at different ages: A cross-sectional study. Int J Behav Nutr Phys Act. 2016;
  • Raber M, Chandra J, Upadhyaya M, Schick V, Strong LL, Durand C, et al. An evidence-based conceptual framework of healthy cooking. Prev Med Reports. 2016;

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.