Postmenapozal Atrofik Vajinit İle Nasıl Başa Çıkılır

Östrojen seviyelerinin düşüklüğü kadınlarda postmenapozal atrofik vajinite yol açabilir. Neyse ki, bazı ipuçları bununla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Bunları aşağıda keşfedebilirsiniz!
Postmenapozal Atrofik Vajinit İle Nasıl Başa Çıkılır

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Ayrıca vajinal atrofi olarak da bilinen atrofik vajinit, vajinal duvarın incelmesi ile karakterizedir. Vajinayı nemli ve elastik tutmanın anahtarı olan hormonlar olan östrojenin seviyelerindeki bir düşüş dolayısıyla gerçekleşir. Postmenapozal atrofik vajinit ile nasıl başa çıkacağınızı biliyor musunuz?

Bu durumun tedavisi semptomları ve altta yatan nedeni iyileştirmeye odaklanır. Bundan dolayı doktorunuz kuruluğu tedavi etmek için kayganlaştırıcıların kullanılmasını ve hormon replasman tedavisi (HRT) uygulanmasını önerebilir. Östrojen de ağızdan ya da topikal olarak uygulanabilir. Peki başka ne yapabilirsiniz?

Postmenapozal Atrofik Vajinit İle Başa Çıkmanıza Yardımcı Olacak İpuçları

Doktorunuzun reçetelediği tedaviye ek olarak, bazı ipuçları postmenapozal atrofik vajinit ve semptomları ile baş etmenize yardımcı olabilir. Aşağıda, eğer bu durumdan muzdaripseniz dikkate almanız gereken bazı önerileri sizinle paylaşacağız.

1. Pamuklu İç Çamaşırı Kullanın

Pamuklu iç çamaşırı kullanan bir kadın.
Uygun özel bölge hijyeni genital enfeksiyonlar ya da idrar yolu enfeksiyonları gibi problemlerin önlenmesine yardımcı olacaktır.

Bu durumdan muzdarip olan kadınların kronik vajinal enfeksiyonlar ve idrar yolu problemleri geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bundan dolayı size postmenapozal atrofik vajinit ile başa çıkmanızda yardımcı olacak ilk önerilerden bir tanesi pamuklu iç çamaşırı giydiğinizden emin olmaktır.

Bu tür giysiler özel bölgenizdeki hava sirkülasyonunu iyileştirir, böylece bakterilerin üremesine elverişli olan bir ortam oluşmasını önler. Ayrıca, sentetik kumaşların aksine, genellikle nemi tutmazlar.

2. Postmenapozal Atrofik Vajinit ve Cinsel İlişki

Östrojen seviyelerindeki bir düşüş bir kadının cinsel yaşamını etkileyebilir, çünkü kadınlar cinsel ilişki sırasında ağrı ve rahatsızlık hissetme eğilimindedir. Ancak, cinsel olarak aktif kalmak postmenapozal atrofik vajinit vakalarında faydalı olabilir.

Cinsel ilişki vajinadaki kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur, bu da vajinanın doğal nemini uyarır. Bunun hormon üretimine herhangi bir etkisi olmamakla birlikte, cinsel organların sağlığını iyileştirir. Cinsel ilişki size acı mı veriyor? Kayganlaştırıcılar ve yardımcılar kullanmayı tercih edin.

Bu yazımızı da okumalısınız: Bakteriyel Vajinit için 8 Doğal Çözüm

3. Beslenme Düzeninizi İyileştirin

Ellerinde sağlıklı sebzeler tutan iki kadın.
Fitoöstrojenler bakımından zengin olan yiyecekler ile beslenme düzeninizi desteklemenin menopozun pek çok semptomunu kontrol etmekte etkili olduğu gösterilmiştir.

Sağlıklı bir kiloyu korumak ve beslenmenize dikkat etmek postmenapozal atrofik vajinit ile başa çıkmanıza da yardımcı olur. Doğru beslenme hormon üretiminin düzenlenmesine yardımcı olur ve bundan dolayı doğal vajinal kayganlığı iyileştirir.

Bu spesifik durumda, uzmanlar soya ve türevleri, ya da keten tohumu gibi bitkisel östrojen ve fitoöstrojenler içeren gıdaların tüketilmesini önermektedir. Son araştırmalar, bitkisel östrojenlerin aşırı vajinal kuruluğu hafifletmeye yardımcı olduğunu bulmuştur.

4. Egzersiz

Düzenli olarak egzersiz yapan kadınlar, menopoz yaşadıklarında daha az problem yaşarlar. Hatta, bu alışkanlık semptomlarınız ile başa çıkmak için en iyi doğal aktivitelerden bir tanesidir. Ancak, postmenapozal atrofik vajinit ile başa çıkmak için idealdir. Peki neden?

Bir egzersiz rutini uygulamak kan dolaşımını hızlandırmaya yardım eder ve hormonal aktivitelerin dengesini destekler. Bundan dolayı, uzmanlar haftada en az beş gün, günde en az 30 dakika egzersiz yapılmasını önermektedir. Bazı iyi aktiviteler yürümek, koşmak, yüzmek, bisiklete binmek ve spor salonuna gitmektir.

5. Postmenapozal Atrofik Vajinit İle Başa Çıkmak İçin Takviyeler

Bir kaşık vitamin kapsülü.
Tıbbi onay kapsamında, bu takviyeler bu aşamada vücuda yardım eder.

Bitkiler ve takviyeler tıbbi tedavilerin yerini almamalıdır. Ancak, pek çoğu atrofik vajinit semptomlarını iyileştirmek için takviyeler olarak görev yapabilir. Örneğin, deniz iğdesi yağı geleneksel östrojen terapisine bir alternatif olarak başarılı olmuştur.

Bu ürün, çalışmalara göre, vajinal elastisite ve kayganlığı arttıran yağ asitleri bakımından zengindir. Ancak, uzmanlar mide sorunları ve eklem ağrıları gibi yan etkiler tespit etmişlerdir. Yardımcı olabilecek diğer seçenekler şunlardır:

Ne Zaman Bir Doktora Görünmelisiniz?

Yukarıdaki öneriler postmenapozal atrofik vajinit ile başa çıkmanıza yardımcı olmazsa, diğer tedavi seçenekleri için doktorunuza görünmelisiniz. Ayrıca, eğer semptomlarınız kötüleşirse ya da kanama, aşırı akıntı ya da acılı cinsel ilişki gibi herhangi bir düzensizlik fark ederseniz derhal bir kontrol talep edin.

Menopozdan sonra, birçok üreme sistemi hastalığına dair riskin arttığını unutmamalısınız. Bu sebepten dolayı, her şeyin yolunda gidip gitmediğini belirlemek ya da tam tersine, daha ciddi bir şeyin belirtileri olup olmadığını belirlemek için periyodik kontroller yaptırmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sturdee, D. W., & Panay, N. (2010). Recommendations for the management of postmenopausal vaginal atrophy. Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2010.522875
  • Burich, R., & Degregorio, M. (2011). Current treatment options for vulvovaginal atrophy. Expert Review of Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1586/eog.11.3
  • Leiblum, S., Bachmann, G., Kemmann, E., Colburn, D., & Swartzman, L. (1983). Vaginal Atrophy in the Postmenopausal Woman: The Importance of Sexual Activity and Hormones. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1983.03330400041022
  • Franco, O. H., Chowdhury, R., Troup, J., Voortman, T., Kunutsor, S., Kavousi, M., … Muka, T. (2016). Use of plant-based therapies and menopausal symptoms: A systematic review and meta-analysis. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2016.8012
  • Larmo, P. S., Yang, B., Hyssälä, J., Kallio, H. P., & Erkkola, R. (2014). Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Maturitas. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2014.07.010
  • Parsapure, R., Rahimiforushani, A., Majlessi, F., Montazeri, A., Sadeghi, R., & Garmarudi, G. (2016). Impact of health-promoting educational intervention on lifestyle (nutrition behaviors, physical activity and mental health) related to vaginal health among reproductive-aged women with vaginitis. Iranian Red Crescent Medical Journal, 18(10).
  • Hasan, A. M. (2016). Review on: Vaginitis. A problem to be solved!!. J Pharm Chem Biol Sci, 4(1), 104-110.
  • Saghafi, N., Ghazanfarpour, M., Sadeghi, R., Najarkolaei, A. H., Omid, M. G., Azad, A., … & Najarkolaei, E. H. (2017). Effects of phytoestrogens in alleviating the menopausal symptoms: A systematic review and meta-analysis. Iranian journal of pharmaceutical research: IJPR, 16(Suppl), 99.
  • Larmo, P. S., Yang, B., Hyssälä, J., Kallio, H. P., & Erkkola, R. (2014). Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Maturitas, 79(3), 316-321.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.