Rüyalar İle İlgili Bilmeniz Gereken 15 İlginç Gerçek

Bu yazımızda rüyalar hakkındaki en ilginç gerçeklerden bazılarını keşfedebilirsiniz. Kaçırmayın!
Rüyalar İle İlgili Bilmeniz Gereken 15 İlginç Gerçek

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Neden bazı insanların rüya gördüğünü ve bazılarının görmediğini hiç merak ettiniz mi? Ya da her gece ne kadar süre boyunca rüya gördüğümüzü? Bu yazımızda rüyalar hakkında bilmeniz gereken tüm ilginç gerçekleri gözler önüne sereceğiz.

Büyülenmeye hazır mısınız?

Rüyalar Hakkında 15 İlginç Gerçek

Rüyalar insanlığın başlangıcından bu yana dünyadaki erkekleri ve kadınları büyülemiştir. Rüyaların anlamları yüzlerce şüphe uyandırmıştır. Bu sebepten dolayı size rüyalar hakkında nutkunuzun tutulmasına neden olacak bazı ilginç gerçekleri anlatmak istiyoruz.

1. Hepimiz Rüya Görürüz

Uyuyan bir kadın.
Hepimizin her gece rüya gördüğünü biliyor muydunuz? (REM bozukluğu gibi bazı rahatsızlıklardan muzdarip olan insanlar haricinde)

Sabah olduğunda rüyalarınızı hatırlayıp hatırlamamanız önemli değildir – hepimiz her gece rüya görürüz! Ancak, bazı insanlar bir, iki ya da daha fazla rüyalarını hatırlayabilse de, diğer insanlar bunu yapamaz.

Not: Sadece bir REM bozukluğu olan insanlar geceleri rüyalar görmez, ancak bundan muzdarip insanların yüzdesi oldukça azdır.

2. “Uyku Felci” Adı Verilen Bir Şey Vardır

Bu bir kabus değildir ancak dünya çapında binlerce insanın yaşadığı bir durumdur. Uyku felci bundan muzdarip olan kişiyi engeller ve bir süreliğine herhangi bir gönüllü hareket gerçekleştirmelerini önler, bu genellikle uyku ile uyanıklık arasında bir durumdur.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Pediatrik Uyku Bozuklukları: Testler ve Tedaviler

3. Hayatımızın Yaklaşık 6 Yılını Rüyalar Görerek Geçiririz

Elbette bu süreye gün içinde hayal kurmaya harcadığımız zaman dahil değildir!

Her gece, 5 ila 20 dakikalık periyotlar halinde birkaç kere rüya görürüz. Eğer bunu mevcut yaşam beklentisi üzerinden hesaplarsak insanların ortalama altı yıllarını rüya görmeye harcadıkları sonucuna varabiliriz.

4. Uyku Hakkında İlginç Bilgiler: Uyandıktan Birkaç Dakika Sonra Rüyalarımızı Unuturuz

Çoğunlukla, rüyalar kolayca unutulur. Hiç birine bir rüyanızdan bahsetmeye çalışırken aklınızdan kaçtığı oldu mu?

Bunun nedeni, bilgileri işleyip belleğimizde saklama şeklimizin zihnimizin rüya görme şekli ile aynı olmamasıdır.

5. Bazı İnsanlar Sonrasında Gerçekleşen Şeylerin Rüyasını Görür

Uyuyan bir adam.
Önseziler sonunda gerçek hayatta gerçekleşen şeyleri size gösterir.

Evet, içine doğma durumundan bahsediyoruz. Bununla ilgili hala bilimsel bir açıklama yoktur ancak daha sonradan gerçekleşen durumları rüyalarında gören insanlara dair bilinen vakalar vardır. Örneğin:

  • Abraham Lincoln’ın suikaste uğramasını rüyasında gördüğü söylenir.
  • Bazı insanların Titanik trajedisini rüyalarında gördükleri iddia edilmektedir.
  • İkiz Kulelere yapılan saldırıdaki bazı kurbanların olası bir felaketi rüyalarında gördükleri söylenir.

6. Tarihin En Ünlü İcatlarından Bazıları Rüyalara Dayanır

Göreceğiniz gibi, bazı mucitler insanlığın bildiğimiz gidişatını rüyalarına dayanarak değiştirmiştir. Google’ın yaratıcısı Larry Page, DNA’nın çift sarmalının kaşifi James Watson, ve dikiş makinesinin mucidi Elias Howe için durum budur!

7. Erkeklerin Rüyaları İle Kadınların Rüyaları Farklı Olabilir

Bazı çalışmalar kadınların çoğunlukla tanıdık durumlarda aileleri ve arkadaşları ile ilgili rüyalar gördüğünü gösterirken, erkekler daha agresif rüyalar görme eğilimindedir ve bunlar çoğunlukla diğer erkeklerle yaşanan agresif karşılaşmaları içerir. Bunun nedeni toplumumuzdaki erkeklerin daha agresif olmak üzere sosyalleştirilmeleridir.

8. Rüyalar Hakkında İlginç Gerçekler: Beyniniz Gece Dinlenmez

Uykuyu dinlenmek ve sakinlik ile ilişkilendirmeye eğilimliyizdir ve beynimizin “kapandığını” hayal ederiz. Ancak, sizin de şüpheleniyor olmanız gerektiği gibi, bu doğru değildir: uyurken beynimiz aktiftir, bu şekilde rüya görürüz.

Bu yazımızı da keşfedin: Uyku Sırasında Yaşanan 10 İlginç Şey

9. Bazı İnsanlar Siyah Beyaz Rüya Görür

Çoğu zaman renkli rüyalar görürüz, ancak bazı insanlar bunu siyah beyaz yapar. Hatta, izole durumlarda siz de siyah beyaz rüyalar görebilirsiniz. Bu hiç size oldu mu?

10. Çoğu İnsan Bir Rüyada Bir Şeyler Okuyamaz

Rüyalar gören bir kadın.
Bir rüyada zamanı okuyabilmek herkesin yapabileceği bir şey değildir.

Hiç okumakta olduğunuz bir rüya gördünüz mü? Ya da sınava girmek üzere olduğunuz? Bir rüyada bir parça kağıdı okumak basit bir iş değildir ve hatta pek çok insan bunu yapamaz. Bu yüzden o kadar fazla sınavda başarısız olma rüyası vardır!

Aynı şey zamanı okumak için de geçerlidir.

11. Uyku Hakkında İlginç Gerçekler: Hayvanlar Da Rüya Görebilir

Bu kanıtlanmamıştır (ve hatta, kanıtlanması çok karmaşıktır). Ancak, hayvanların da rüya görebileceğinden şüphelenilmektedir. Köpeğinizin uyurken patilerini salladığını ve inlediğini hiç gördünüz mü? Bunun en kolay açıklaması rüya görüyor olmasıdır!

12. Bazen Rüyalarınızı Yönlendirmek ve Değiştirmek Mümkündür

Rüya gördüğümüzün farkında olup bir şekilde rüyayı istediğimiz şekilde değiştirebildiğimiz rüyalara bilinçli rüyalar denir.

13. Olumlu Şeylerden Çok Olumsuz Rüyalar Görürüz

Bilim insanları bunun nedenini bilmiyorlar. Ancak, çeşitli araştırmalar olumsuz rüyaların olumlu rüyalardan daha sık olma eğiliminde olduğu sonucuna varmışlardır. Anksiyete, korku ve umutsuzluk gibi duygular çalışmalarda mutluluk ve sevgiden daha sık tekrarlamıştır.

14. Uyku Hakkında İlginç Gerçekler: Kör İnsanlar Da Rüya Görürler

Görmemek, kör insanların rüya görmesini engellemez. Hatta, pek çoğu rüyalarında imgeler görürken diğerleri diğer duyuları ile rüya görürler, bunların arasında dokunma, koku ve işitme gibi şeyler vardır.

15. Sadece Gördüğümüz Yüzleri Rüyamızda Görürüz

Artık bunu biliyorsunuz: Eğer rüyanızda kovalandığınızı ya da saldırıya uğradığınızı görüyorsanız ve size saldıran kişinin yüzünü görebiliyorsanız bu tanıdığınız ya da bir yerde gördüğünüz biri olmak zorundadır!

Rüyalar hakkında bu ilginç gerçekler ile sizi şaşırttık mı? Şüphesiz ki bu gece uykuya giderken bu eğlenceli bilgilerin bir kısmını hatırlayacaksınız. Tatlı rüyalar!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Martin Dresler, Stefan P. Koch, Renate Wehrle, Victor I. Spoormaker, Florian Holsboer, Axel Steiger, Philipp G. Sämann, Hellmuth Obrig, Michael Czisch; “Dreamed Movement Elicits Activation in the Sensorimotor Cortex”, Current Biology, 21, (1-5) November 8, 2011, DOI:10.1016/j.cub.2011.09.029
  • Empson, J. (2002). Sleep and dreaming (3rd ed.). New York: Palgrave/St. Martin’s Press. Hall, C., & Van de Castle, R. (1966). The Content Analysis of Dreams. New York: Appleton-Century-Crofts.
  • Schredl, M., Ciric, P., Götz, S., & Wittmann, L. (2004). Typical dreams: Stability and gender differences. The Journal of Psychology 138 (6): 485.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.