Siz Uyurken Vücudunuzda Gerçekleşen 7 İlginç Şey

Muhtemelen düşündüğünüz şeyin aksine, siz uyurken vücudunuz kendini tamamen kapatmaz. Peki bu saatlerde ne olduğunu biliyor musunuz? Öğrendiğiniz zaman şaşırabilirsiniz.
Siz Uyurken Vücudunuzda Gerçekleşen 7 İlginç Şey

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Vücudunuzun ihtiyacı olan en temel şeylerden biri günlük en az sekiz saat uykudur. Siz derin şekilde uyurken vücudunuz kendini onarır ve yeni güne en iyi fiziksel ve zihinsel kondisyonla başlayabilmeniz için enerji depolar.

Ancak bu zaman süresince genel sağlık durumunuzu ve yaşam kalitenizi etkileyen bazı ilginç şeylerin meydana geldiğini birçok insan bilmez.

Eğer uyurken vücudunuzun tüm fonksiyonlarını kapattığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Her zaman farkında olmasanız da vücudunuz fonksiyonlarını senkronize eder ve bazı garip görevleri yerine getirmekle meşgul olur.

Derin uykuya daldığınız zaman gerçekleşen her şeyi bugünkü makalemizde gözler önüne sermek istiyoruz. 

Şüphesiz ki bunları öğrendiğiniz zaman şaşıracaksınız!

Siz uyurken vücudunuzda yaşanan ilginç şeyler

1. Göz hareketlerinde artış

uyumak göz

Uyku süresince yaklaşık beş farklı aşamadan geçeriz ve beşincisi uykunun en derin olduğu aşamadır.

Hızlı göz hareketlerinin olduğu ve REM dönemi olarak adlandırılan bu aşamada gözler öne ve arkaya sürekli hareket eder ve uyandığınızda bunların hiçbirini hatırlamazsınız.

Genellikle yaklaşık 90 dakika içerisinde uykunun bu aşamasını ulaşılır ve gece boyunca toplam uyku süresinin % 20’si bu beşinci aşamada geçer.

Şimdilik bunun sebebi tam olarak bilinmiyor ancak nöronların uyarılmasından kaynaklı olduğu düşünülüyor.

2. Büyüme hormonu salgılanır

İyi bir uyku çekmenin böylesine önemli olmasının sebeplerinden biri de uyku esnasında  dokuların, kemiklerin ve kasların oluşumu için ve ayrıca çocukların düzgün gelişimi için gerekli olan büyüme hormonu gibi çeşitli hormonların vücudunuz tarafından salgılanmasıdır.

Büyüme hormonu ayrıca düşük kan şekeriyle mücadele etmek ve metabolizmanızı düzenlemek için de gereklidir.

Ayrıca bakınız: Huzurlu Bir Uyku İçin 5 Çay

3. Böbrek fonksiyonları yavaşlar

Gün boyunca böbrekleriniz kan dolaşımındaki toksinleri filtrelemek için çok çalışır ve idrar üretir.Geceleri ise çalışması yavaşlar ve gün içerisinde üretilenden daha az idrar üretir.

Gece boyunca çok fazla tuvalete gitme ihtiyacı duyulmamasının ve sabah uyandığınızda idrarınızın normalden daha sarı olmasının açıklaması budur.

4. Dişlerinizi gıcırdatırsınız

diş koruyucu

Daha az karşılaşılan bu durumun sebebi stres veya dişlerin düzgün şekilde sıralanmamış olmasıdır.

Çene ağrısına veya çeşitli diğer rahatsızlıklara neden olabilen bu durum diş doktorları tarafından bruksizm olarak adlandırılır.

Uzun vadede diş çürümesi gibi rahatsızlıkları tetikleyebileceği için bir diş doktoruna görünmek çok önemlidir.

5. Ani hareketler

Çoğu insan bu durumu yaşamıştır: Tam uykuya dalacakken aniden yerinizden sıçrarsınız veya yatakta bir sarsıntı hissedersiniz.

Bu gerçekleşen normal bir durumdur ve endişe duymaya gerek yoktur.

Aslında olan şey şudur: beyniniz kendisini uyku aşamalarından bir diğerine geçmek için hazırlar ancak bazen sanki bir yerden düşüyormuş gibi durumu yanlış yorumlayabilir.

Yaşanan durumun adı teknik olarak hipnotik darbedir ve sadece uyurken gerçekleşebilir.

6. Beyin gerekli olmayan şeyleri görmezden gelir

Sahip olduğunuz glymphatic sistem sayesinde beyniniz gün içerisinde birçok bilgiyi kaydeder ve geceleri gerekli olmayan şeylerden kurtulmak için hazırlık yapar.

Bu, vücudunuzun merkezi sinir sistemini temizlemek için kullandığı doğal bir yöntemdir.

Aynı zamanda hücre dışı proteinlerden, fazla sıvıdan, metabolizmanın ürettiği atık maddelerden ve her türlü periferal dokudan kurtulmanızı sağlar.

7. Karabasan veya uyku felci

uyurken yaşadıklarınız

Neredeyse her insan hayatının bir döneminde bu durumu mutlaka yaşamıştır.

Karabasan uykunuzun en derin döneminde yaşanır. Bu sırada rüya gördüğünüzü fark edersiniz ancak hareket edemediğinizi hissedersiniz.

Çoğu zaman bu çok korkutucu bir hal alabilir çünkü genellikle kurtulamadığınız veya hiçbir tepki gösteremediğiniz bir kabus yaşamanıza neden olur.

Son olarak… Uyurken aynı zamanda kalori yaktığınızı biliyor muydunuz?

Bu zaman periyodunda gerçekleşen tüm aktiviteler yüksek miktarda enerji harcamanıza yol açar ve vücut ağırlığınızın kontrol altında kalmasına yardım eder.

Uyku problemi yaşayan insanların kilo almaya ve obeziteye daha yatkın olmasının sebeplerinden biri de budur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Clínica Mayo. Bruxismo (rechinamiento de los dientes). (2018). mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095
  • F. Roballo. Parálisis del sueño: desenmascarando el fantasma, exploración holística y psicológica. (2016). sifp.psico.edu.uy/sites/default/files/Trabajos%20finales/%20Archivos/tfg_francisco_roballo.pdf
  • Clínica Mayo. La hormona del crecimiento humana: ¿Hace más lento el envejecimiento?. (2020). Recuperado el 20 de marzo de 2020.
  • Negoro, H., Kanematsu, A., Doi, M., Suadicani, S. O., Matsuo, M., Imamura, M., Okinami, T., Nishikawa, N., Oura, T., Matsui, S., Seo, K., Tainaka, M., Urabe, S., Kiyokage, E., Todo, T., Okamura, H., Tabata, Y., & Ogawa, O. (2012). Involvement of urinary bladder Connexin43 and the circadian clock in coordination of diurnal micturition rhythm. Nature Communications. https://doi.org/10.1038/ncomms1812
  • Sathe, H., Karia, S., Desousa, A., & Shah, N. (2015). Hypnic jerks possibly induced by escitalopram. In Journal of Neurosciences in Rural Practice. https://doi.org/10.4103/0976-3147.158797
  • Eugene, A. R., & Masiak, J. (2015). The Neuroprotective Aspects of Sleep. MEDtube Science.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.