Taze Zencefil ve 14 Farklı Kullanımı
Taze zencefil, birçok kültürde binlerce yıldır kullanılmaktadır. Ana kullanım alanı mutfak olmasına rağmen, zencefil için farklı kullanım alanları da mevcuttur. Bugünkü makalemizde, zencefilin daha önce duymamış olabileceğinizi düşündüğümüz 14 farklı kullanım alanına değineceğiz.
Antioksidan
Zencefil, diğer şifalı bitkiler gibi, yüksek oranda antioksidan içermektedir. Bu da, zencefilin özellikle hastalıklardan korunmak isteyen kişilerce kullanılmasını ideal kılmaktadır. Beslenme uzmanları, sağlık için taze zencefil ve benzeri bitkilerin kullanımını önermektedirler.
Taze Zencefil Mide Sağlığını İyileştirir
Taze zencefil tüketerek, midenizi ve bağırsak sağlığınızı iyileştirebilirsiniz. Ayrıca, sindirim enzimlerini hızlandırma açısından harikadır ve sindirim sisteminin düzgün çalışabilmesine katkıda bulunur.
O halde taze zencefil kökünün hazımsızlık, kabızlık ve ishal problemleri için harika bir çözüm niteliğinde olduğunu aklınızdan çıkarmamanızda fayda vardır.
Bu yazımıza da bir göz atın: Zencefil İle Ev Yapımı Antiviral
Analjezik
Zencefil analjezik özelliğe sahiptir. Bu sayede eklem ve kas ağrılarını yatıştırmada kullanılabilir. Bu özelliği ile ayrıca, artrit problemi yaşayan insanlarca da rahatlıkla tüketilebilir.
Zencefilin ağrıları azaltıcı ve hareket kabiliyetini artırıcı etkisi vardır. Spor esnasında kas ağrısı çeken atletlerce ve eğitmenlerce de kullanımı tavsiye edilmektedir.
Eğer işten eve fiziksel anlamda çok yorulmuş olarak dönüyorsanız, banyo suyunuza bir miktar taze zencefil eklemeyi deneyin. Zencefilli su ile banyo yapmak yorgun ve stresli hissettiğiniz günler için mükemmel bir rahatlama yöntemi olacaktır.
Hamilelik Sırasında Mide Bulantısını Rahatlatır
Hamile kadınlar, sık sık mide bulantısı ve kusma ihtiyacı hissedebilirler. Hamilelik süresince sağlık durumları da oldukça hassas olduğundan, doktorlar bu dönemde ilaç kullanımını tavsiye etmezler.
Reçete ile alınmış ilaçlar dahi bebeğe zarar verebilir, düşük tehlikesi yaratabilir veya farklı komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle, taze zencefil size bir alternatif olabilir.
Avrupa ve Asya ülkelerinde son zamanlarda yapılan birçok araştırmada, zencefil kökünü çay olarak veya farklı şekillerde tüketmenin, doğal olarak anne veya bebeğe herhangi bir zarar vermeden veya herhangi bir kimyasal içeriğe gerek duymaksızın, kusma semptomlarını ortadan kaldırıcı etkileri kanıtlanmıştır.
Yine de, hamilelik döneminde yaşadığınız mide bulantısı ve kusma gibi şikayetleriniz için zencefil kullanımı konusunu, öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Bağırsak Kanserini Önleyebilir
Araştırmalar, zencefilin gingerol isimli bir bileşen içerdiğini göstermektedir. Bu, zencefile belirgin tadını veren bileşendir. Gingerol, anti-kanserojendir ve kolon kanseri ile rektal kanseri önlediği kanıtlanmıştır.
İştah Açıcıdır
Zencefil, keskin tadından dolayı iştah açıcı olarak tüketilebilir. İştah kaybı yaşayan kişiler için çay veya meyve sularına eklenebilir. Ayrıca, sindirim enzimlerinin üretimini artırdığı için de iştahınızı açacaktır.
Yumurtalık Kanserinin Oluşumunu ve İlerlemesini Önler
Zencefil kullanımı, kolon kanseri ve rektal kanserde olduğu gibi, kötü huylu tümörlerin oluşumunu engelleyici özelliklerdedir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu bitki, serbest radikallerin vücutta yeniden üremelerini engellemesine yardımcıdır ve kanser oluşumunun ilk işareti olan şişlik ile savaşta oldukça etkilidir.
Adet Sancılarını Rahatlatıcıdır
- Zencefilin iyileştirici özellikleri, üreme organlarınızın sağlığını korumada oldukça önemlidir.
- Adet döneminde şiddetli ağrı ve kramplar yaşayan kadınlar, döngülerinin başlangıcında bu bitkiyi kullanarak, durumu oldukça kolaylaştırabilir ve adet kaynaklı yaşadıkları ağrıyı bu şekilde hafifletebilirler.
- İlaveten belirtmeliyiz ki; zencefilin düzenli olarak tüketimi, adet döngüsünün düzenli olabilmesini mümkün kılar.
Yolculuk Sırasında Oluşan Mide Bulantısını Önler
Taze zencefil araba, deniz veya uçak seyahatinde mide bulantısı yaşayan kişilerde, sinirler üzerinde bu olumsuz durumların yarattığı sıkıntıyı rahatlatacağı için, olağanüstü kullanışlı bir bitki olabilir.
Bunun için zencefili çiğneyebilir veya şekerle sararak yolculuğa çıkarken yanınıza alabilirsiniz. Çünkü bitkinin vücudunuz tarafından emilmesi biraz zaman alabilir. Elbette bu tarz durumlar için reçetesiz satın alabileceğiniz birçok ilaç mevcuttur; ancak bunların hiçbiri sorununuzu doğal yollarla tedavi edemeyecektir.
Gazı Önleyicidir
Gaz ve onunla birlikte gelen acının kaynağı stres, sindirim problemleri veya kötü beslenme alışkanlıkları olabilir. Zencefili günlük beslenme düzeninizin bir parçası haline getirmeniz halinde, bu tarz semptomları engelleyebilir ve mide sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.
Daha fazlası için: Zencefilli İçecek Tarifleri
Solunum Problemlerini Önler
Bu bitki aynı zamanda akciğer ve kalp sağlığı için de idealdir. Astım veya bronşit gibi bir rahatsızlığınız varsa, yapmanız gereken yediklerinize az miktarda zencefil eklemek olmalıdır. Bu, iyileşme sürecinizi artıracaktır.
Güneş Yanığı Tedavisi
- Bu kök canlandırıcı ve iyileştirici özellikleri sayesinde, küçük cilt problemleri ve yanıklar için de kullanılabilir.
- Bitkinin suyu veya doğrudan bitkiden elde edilecek olan yağ, yaralı bölgeye sürülebilir.
- Bu sayede bu bölgedeki deri dokularının oluşumu süreci de hızlanmış olur.
Aroma Verici Özelliği
Bu maddeyi çok fazla açıklamaya gerek yok; zira malzemeler listesinde zencefili barındıran binlerce tarif halihazırda mevcuttur. Bu konu ile ilgili belki sadece bir noktanın altını çizebiliri, o da bu bitkinin tadının ne denli çok yönlü oluşudur.
Yani onu, soslardan salatalara, içeceklerden diğer tariflere, birçok alanda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aklınıza gelen herhangi bir yiyecekle uyum sağlayabileceğini söylemek mümkündür.
Kozmetik Kullanımı
Zencefilin özellikleri, onu sabunlar, parfümler, losyonlar ve daha birçok kozmetik ürünü için, cildin canlanmasına yardımcı harika bir içerik yapmaktadır.
Bu makalede de gördüğünüz gibi, zencefilin faydalarının az bir kısmı bilinmekte ve uygulanmaktadır. Ancak siz daha fazla alanda onu kullanmayı deneyin; çünkü bu kök, tariflerinize ekleyebileceğiniz harika bir alternatiftir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ginger. (2010). In Botanical Medicine for Women’s Health. https://doi.org/10.1111/ijfs.12940
- Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
- Shukla, Y., & Singh, M. (2007). Cancer preventive properties of ginger: A brief review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2006.11.002
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/