Tenosinovit: Nedenleri ve Tedavisi

Tenosinovit ağrılıdır ve hareket kaybına yol açabilir. Bu yazıdan tenosinovitin tedavisi hakkında daha fazla şey öğrenebilirsiniz! 
Tenosinovit: Nedenleri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 12 Aralık, 2020

Tenosinovit tedavisi, travmatolojide en sık karşılaşılan görevlerden biridir. Tendonitle birlikte, tendonlarda en yaygın görülen sorunlardan biridir.

Tendon, vücudun kaslarını ve kemiklerini birbirine bağlayan lifli bir doku türüdür. Vücudun farklı kısımlarının hareketlerini kontrol etmek için gereklidirler.

Bu patoloji sadece sporcularda değil genel popülasyonda da yaygın olarak görülür. Tenosinovitin zamanında tedavi edilmesi, etki altındaki tendonun gelecekte yararlılığını kaybetmesini engellemek için gereklidir.

Tenosinovit nedir?

Tenosinovit, tendonu kaplayan ve koruyan bir bölge olan sinovyal kılıfın iltihaplanması sonucu oluşur. Normal şartlar altında bu yapı, tendonu yağlı tutan sinovyal sıvıyı üretir.

Bu bölgede bir sakatlanma meydana geldiğinde, sıvının üretiminde değişiklik olabilir. Ayrıca kılıfın kendisi iltihaplanır. Tenosinovite sebep olan her iki olay da tendonun olması gerektiği gibi çalışmamasına ve mekanik açıdan kullanışlılığını kaybetmesine yol açar.

Herhangi bir tendonun hasar görmesi, hareketlilikte işlev bozukluğuna dönüşebilir. Örneğin omuz ekleminin bir parçası olan bir tendon sakatlanırsa kol hareket edemeyecektir. Aynı zamanda kişi, hareket sırasında yoğun ağrıyla karşılaşabilir.

ayak bileği spor ağrı
Sporcular tenosinovit ile karşılaşmaya en yatkın kişiler arasında yer alıyor.

Tenosinovitin nedenleri

Gerçek şu ki, bu patolojinin çok sayıda etiyolojisi veya nedensel ajanı vardır. Genel olarak doktorlar, süresine bağlı olarak akut ve kronik tenosinovit şeklinde bir ayrım yaparlar. İki türünde de elle muayene esnasında ağrının yanı sıra hareketlerde kısıtlanma görülür.

Şunu vurgulamamız önemli; başlangıçta belirttiğimiz gibi, tenosinovit, sporculara özgü bir durum değildir. Herkes bu patolojiyle karşılaşabilir. Ancak vakaların büyük bir kısmı gerçekten de sürekli tekrarlayan hareketler yapan kişilerde oluşur.

Aynı şey uzun süre aynı duruşu koruma, örneğin uzun süre ayakta durma gibi durumlar söz konusu olduğunda da geçerlidir. Bazı durumlarda kalsiyum birikmesi, gut ve hatta yüksek miktarda kolesterol tenosinovite yol açabilir.

Quervain tenosinoviti, en iyi bilinen türlerinden biridir. Baş parmağın hareket etmesinde rol oynayan bilek tendonlarını etkiler. Bazı kişilerde bu durum bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkabilir.

Tenosinovit tedavisi neleri kapsar?

Tenosinovitin tedavisi, temelde, arkasında yatan nedene göre değişiklik gösterir. Amaç ağrıyı ve iltihabı azaltmaktır. Bu nedenle hastaların alması gereken ilk tedbir dinlenmektir.

Etkilenen bölgeyi mümkün olduğunca hareket ettirmekten kaçınmak en iyisidir. Bazı durumlarda doktorlar döküm, splint veya bandajla o bölgeyi hareketsiz hale getirebilirler. Ayrıca tıbbi tedavi genellikle anti-enflamatuvar ilaçların kullanılmasını içerir.

Örneğin ibuprofen gibi steroid olmayan anti-enflamatuvar ilaçlar (NSAID’ler) yaygın olarak kullanılan bir tedavi şeklidir. Ağrı geçerse doktorlar kortikosteroid infiltrasyonuna bile başvurabilirler.

Bölgeye soğuk kompres uygulamak iltihabı iyileştirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda durumun nedeni bir enfeksiyon olduğunda, tenosinovit tedavisi, belli bazı antibiyotikleri de içerecektir.

Manuela Bertrán Üniversitesi tarafından yayınlanan bir makalede, transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonunun, Quervain tenosinoviti vakalarında, patolojiyi tedavi etmek için bir seçenek olduğu açıklanır. Bu, ağrıyı gidermeye odaklanılan bir tekniktir.

Frontera Üniversitesinde yapılan bir başka çalışmada, ekstrakorporeal şok dalgalarının kullanımının, süreçte meydana gelen iltihabı iyileştirdiği belirtilmiştir. Her ikisi de tenosinovit tedavisinde bir ilerleme olduğunu gösteren yeni tekniklerdir.

Tenosinovitin tedavisi için diğer tavsiyeler

Tenosinovitin temel tedavisi duruma iyi gelebilir ancak iyileşme tamamlanmayabilir. Birçok durumda, rehabilitasyon ve fizik tedavi, iyileşmek ve bölgeyi yeniden güçlendirmek için gereklidir. Özellikle antrenmanlara ve aktivitelerine geri dönmesi gereken sporcularda, ısrarla devam eden zayıflıklar zararlıdır.

Gerçekten de rehabilitasyon ve fizik tedavi gelecekteki sakatlanmaları önlemeye de yardımcı olur. Bazı durumlarda patoloji nükseder hale gelebilir ve sonuçta tek alternatif ameliyat olabilir.

Cerrahi yaklaşımlar değişkenlik gösterir ve vakaya göre en uygun yöntemi seçmek ortopedik cerraha bağlı olacaktır. Genel olarak olabildiğince az iz bırakan ve dokularda çok düşük seviyede etkisi olan küçük kesilere dayalı artroskopilere doğru bir eğilim vardır.

kol bandaj
Hareketsizlik, eklemlerin yumuşak dokularının üzerinde baskıyı azaltarak iyileşmeyi teşvik eder.

Tenosinoviti önlemek

Durumun nedenleri değişkenlik gösterse de tenosinoviti önlemek için alınabilecek genel tedbirler vardır. Önemli olan günlük yaşantımızda tekrarlayan hareketlerden kaçınmamızdır. Ayrıca eklem stabilitesini artırmak için kasları güçlendirmek de önemlidir.

Spor aktivitelerinde ısınmak ve antrenmanın bireysel becerilere göre uyarlanması, gelecekte sakatlanma ihtimalini azaltmak için çok önemlidir. Vücudu çok zorlamak genellikle acı verici sonuçlara yol açan travmaların çoğunun ardındaki gizli faktördür.

Bir enfeksiyon nedeniyle tendonda sorun olmasını önlemek için hijyeni ve yaranın doğru bir şekilde iyileşmesini hesaba katmak çok önemlidir. Ancak mikrobiyal kolonizasyonla ilgili herhangi bir işaret varsa mutlaka bir doktora gidin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • HOSPITAL PRÍNCIPE DE ASTURIAS. ALCALÁ DE HENARES. MADRID. (n.d.). Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano. Retrieved August 30, 2020, from https://d-nb.info/1180450094/34
    Tenosinovitis. (n.d.). Retrieved August 30, 2020, from http://stjosepheureka.myhospitalwebsite.com/apps/HealthGate/Article.aspx?chunkiid=121150
  • Bielefeldt Astudillo, D., & Bascour-Sandoval, C. (2019). Application of extracorporeal shock waves in stenosing tenosynovitis: Case report. Fisioterapia, 41(5), 299–302. https://doi.org/10.1016/j.ft.2019.07.001
  • MANEJO FISIOTERAPEUTICO DEL DOLOR POR MEDIO DE MODALIDADES TERAPEUTICAS EN TENOSINOVITIS DE QUERVAIN. (n.d.). Retrieved August 30, 2020, from https://www.redalyc.org/pdf/304/30415059006.pdf
  • Pérez Apaico, Greith Leisdy. “Tenosinovitis de estiloides radial (de quervain): enfoque en terapia física.” (2018).
  • Martín, Dr Fernando Romero, CA Móstoles ASEPEYO, and Av de Portugal. “Determinación de la Contingencia en la Tenosinovitis de Quervain.” (2009).
  • Oñate, A. Castel. “Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano.” Revista Iberoamericana de Cirugía de la Mano 38.02 (2010): 185-189.
  • Botero, Lucas Giraldo, and Laura Vásquez Salinas. “Aproximación artroscópica de tenosinovitis traumática de la vaina sinovial tarsiana: reporte de caso.” Revista CES Medicina Veterinaria y Zootecnia 5.1 (2010): 77-84.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.