Kolesteatom (tehlike müzmin kulak enfeksiyonu), orta kulaktaki mukoza zarının cilt epiteli artıkları nedeniyle ölü hücrelerin zamanla temporal kemik üzerinde enfeksiyona…
Travma Sonrası Stres ve Vücudunuza Etkileri
Bugün size travma sonrası stresin vücudunuz üzerindeki etkisini anlatacağız. Stresli bir zihnin fiziksel sağlık düzeyinde her zaman önemli etkileri olacaktır.

Travma sonrası stres, travmatik olaylara maruz kalmaktan kaynaklanan zihinsel bir bozukluktur. Bir kazaya, savaşa, cinayete, doğal afete, fiziksel veya duygusal istismara maruz kalmak onu tetikleyebilecek her şey bu şekilde sınıflandırılır.
Bu yazıda, travma sonrası stresin vücudunuz üzerindeki etkilerine odaklanacağız. Bu durum sonuç olarak, psikolojik hasarın ötesine geçer. Tüm vücudu etkiler ve çok ciddi olabilir.
Sağlığımızı ve hayatımızı iyileştirmek adına bu bozuklukla yüzleşmek için birçok şeyi akılda tutmak önemlidir.
TSSB
Bu tür stres kısa ömürlü olabilir ve zamanla aşılabilir. Bununla birlikte, bazı insanlar semptomları daha kötü olacak fazlaca zorluk yaşayabilir. Bunlar onları fiziksel düzeyde etkileyebilir ve sağlıkları için tehlikeli olabilir.
Travma Sonrası Stresin Fiziksel Etkileri
Travma sonrası strese sahip bir kişinin vücudu sürekli bir alarm durumunda kalır ve fiziksel ve zihinsel durumunda dengesizliklere yol açar.
Stres halinde yaşamak, vücudunuzu sürekli uyanık tutmak demektir. Savaşmak veya uçmak için doğal yatkınlığınız olan stres fiziksel düzeyde zararlıdır. Bu, yalnızca belirli koşullar altında gerçekleşmesi gereken doğal bir yanıttır. Yani, sürekli var olduğunda, vücudunuz rahatlayamaz.
Travma sonrası stres yaşadığınızda vücudunuz gerilir. Böylece solunum ve kalp atışı frekansınız artar. Sonra, kaslarınız stres ile gerilir ve gözbebekleriniz genişler. Hepsi vücudunuzu düşmanca bir şeye karşı harekete geçirir. Eğer bu büyü altında kalırsanız, stres vücudunuza zarar verir.
Travma Sonrası Stresin Fiziksel Etkisi
Uzun süre stres altında olan insanların vücudu olumsuz sonuçlara maruz kalacaktır. Bunlar ortaya çıkabilecek belirtilerden bazılarıdır.
Tabii ki, bu belirtiler kişiye göre değişir:
- Solunum bozuklukları. Hiperventilasyon stresin karakteristiğidir ve baş dönmesi, bayılma, yorgunluk, baş dönmesi ve titremelere yol açabilir.
- Daha yüksek kan dolaşımı nedeniyle artan terleme.
- Kan damarlarının daralması nedeniyle kardiyovasküler sistemin etkilenmesi. Bu kalp hastalığı olasılığını artırır.
- Bağışıklık sisteminin uzun süreli zayıflaması.
- Kabızlık, ishal, hazımsızlık, gaz, asitlik vb. olarak ortaya çıkan artmış kortizol seviyelerinden dolayı sindirim rahatsızlığı. Dahası, aşırı mide asiditesi ülserleri teşvik eder.
- Gece dinlenme eksikliği nedeniyle yorgunluk oluşur. Bu uykusuzluk ve / veya kabusların bir sonucu olabilir.
- Vücudun çeşitli bölgelerinde ama özellikle başın çene yakınındaki bölgesinde kontraktürler ve kas ağrısı olarak baş gösterir.
- Menstrüasyon ve doğurganlığı etkileyebilecek hormonal dengesizlikler meydana gelir. Akne, tiroid fonksiyonu, cinsel istek azalması vb. şeklinde de ortaya çıkabilirler.
Ayrıca, tüm bu bozukluklar başka etkileri olabilecek kısır döngüler oluşturur. Bunlar arasında kilo ve libidodaki ani değişiklikler, saç dökülmesi, cilt problemleri ve bunlara benzer çeşitli sorunlar bulunur.
Beden ve Zihin için Rahatlama Teknikleri
TSSB’yi anlamadan önce vücudunuz ve zihniniz arasındaki ilişkiyi anlamanız önemlidir. Seçtiğiniz herhangi bir tedavi bu ilişkiyi dikkate almalıdır. Ancak o zaman bu tür stresten kurtulursunuz. Buradaki amacın, zihninizi ve vücudunuzu fiziksel olarak olumlu yönde etkilemeye ve böylece sağlığınızı iyileştirmeye teşvik eden bir terapiye odaklanmak olduğunu unutmayın.
Bunu yapmak için rahatlamanıza ve konsantre olmanıza yardımcı olacak aktiviteler arayın. Örneğin, meditasyon ve derin nefes alma teknikleri çok faydalıdır. Yoga, tai chi veya qigong’u da deneyebilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Doğum Sonrası Depresyon ve Stresi Kontrol Etmek İçin İpuçları
Çalışmalar, bu disiplinlerin kaygı, depresyon ve öfkeyi azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Aynı zamanda ağrıya toleransı arttırırlar. Ayrıca, benlik saygısı ve enerji düzeyleriniz üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır. Bu sayede rahatlayabilir ve stresli durumlarla başa çıkmaya hazır olursunuz.
Artık travma sonrası stresin vücuttaki olumsuz etkileri hakkında bir şeyler biliyorsunuz. Bununla birlikte, bunun üstesinden gelmek için yapılan tedavinin hem fiziksel hem de zihinsel düzeyde çalışmaları hesaba katması gerektiğini de bilmelisiniz. Bu şekilde, refahınızı geri kazanacak ve yaşam kalitenizi artıracaksınız.