Yiyeceklerinizde Böcek İlacı Var Mı?

Tükettiğimiz birçok ürün, zamanla sağlığımızı tehlikeye sokan, değişik türlerde böcek ilacı barındırabilir.
Yiyeceklerinizde Böcek İlacı Var Mı?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Kendinize yemeğinizde böcek ilacı olup olmadığı sorusunu sorduysanız, bugün bahsettiklerimize dikkat edin ve sorunuza cevap vermenize yardımcı olmamıza izin verin.

Bir an için durup düşünürsek, yediğimiz yiyeceklerin çoğu tarlalardan gelir.

Meyve ve sebzelerin ötesinde, birçok gıdaların ekinlerden gelen besin maddelerini içerdiğini unutmamalıyız.

Buna örnek olarak bir sandviçi ele alın, ekmeği mısır ürünleri kullanılarak yapılır ve mısır ekinlerden gelir. Bulabileceğimiz çok sayıda örnekten sadece biridir.

Çoğu ülkede tarım, sanayi tarımı olarak yapılır. Bu tür tarım, süreçte zirai ilaçları kullanır. Bu böcek ilaçları bir dizi zehirli maddeyi barındırır.

Halen, gıdalarda kalması uygun görülebilecek zirai ilaç kalıntısı için maksimum bir sınır oluşturan bir kural bulunmamaktadır. Bundan dolayı, hiç bir standart olmadan, tüketicilerin böcek ilaçlarından arındırılmış gıdaları almaları için hiçbir yol yoktur.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, ülkeler yılda ortalama 4,55 ton zirai ilaç kullanıyor. Bu zirai ilaçlar mantar öldürücü, ot öldürücü ve böcek öldürücü şeklinde ayrılır.

Olası sağlık problemleri

sebzelerin yıkanması

Zirai ilaçlar farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Böylesi bir problemin zirai ilaçların kullanımı sonucu ortaya çıkma şansı iki faktöre bağlıdır. Birincisi ilacın zehirlilik oranı, ikincisi maruz kalma miktarıdır.

Bir zirai ilacın tüketicinin sağlığını etkilemesi için kişinin ağız veya solunum yoluyla bir şekilde onunla temas halinde olması gerekir. Ayrıca cilt veya göz temasıyla da bizi etkileyebilir.

Evinize yakın bir bölgede zehirli bir böcek ilacı kullanılıyor ise bile, bundan dolayı olacak olan risk aslında düşüktür.

Zirai ilaçların birden fazla madde içerebileceğini ve bunun zehirlilik seviyesini değiştireceğini unutmamak gerekir.

Zehirlilik seviyesini görmek için tek yapmanız gereken, ürünün zehirlilik seviyesini gösteren etiket üzerindeki anahtar kelimeyi aramaktır.

Tüm tescilli böcek ilaçlarının, etiketlerinde “tehlike” veya “uyarı” gibi uyarı kelimeleri olmalıdır. Bu kelime, ürünün zehirliliğini yansıtır.

  • Gördüğümüz ürünlerde “Dikkat” kelimesi olanlar en düşük zehirliliğe sahiptir.
  • “Zehirli” kelimesi olan ürünler orta düzeyde zehirliliği işaret eder.
  • Son olarak, “Çok zehirli” kelimesi en zehirli ürünlerin etiketlerinde yer almaktadır.

Ayrıca okuyunuz: Evinizdeki 7 Zehirli Eşya

En savunmasız insanlar

bir şeyler yiyen çocuklar

Bu ürünlere karşı diğer insanlara göre daha savunmasız olan kişiler vardır. Bunlar arasında yaşlılar, belirli sağlık durumları olan kişiler, hamile kadınlar ve çocuklar yer alır.

Zirai ilaçları içeren ürünleri kullanırken veya tüketirken bir problem yaşama olasılığını azaltmak için, maruz kalmayı azaltmanın veya daha az toksik bir ürün seçmenin yollarını aramalısınız.

Ürün etiketlerini her zaman okumalı ve kişisel güvenlik için her türlü talimatı izlemelisiniz.

Herhangi bir tür bahçe yapacaksanız veya bu ürünlere maruz kalacaksanız, eldiven ve koruyucu gözlük kullanmalısınız.

Ekolojik tarım, büyük umut

sebzeler

Tüm bunları dikkate alırsak, ekolojik tarım büyük bir umut olacaktır. Doğayı ve biyolojik çeşitliliği dikkate alarak bilimi ve modern inovasyonu en iyi şekilde birleştiren bir tür tarım olacaktır.

Ekolojik tarım, her şeyden önce sağlıklı ürünler sağlar. Ayrıca, toprağı, suyu ve iklimi koruyan bir tür tarımdır.

Bu tarım, çevreyi kimyasal maddelerle kirletmez. Genetiği değiştirilmiş ürünler de kullanmaz.

Sonuç

Toparlamak gerekirse, yiyeceğimizin barındırabileceği böcek ilaçlarının miktarını bilmek istiyorsak, ilaçların etiketlerine bakmak daha doğru olacaktır.

Ve eğer zehirlerin vücudumuzda birikmesini önlemek istiyorsak, ekolojik ürünleri tercih etmeliyiz.

Bunu yaparak, vücudumuzdaki bu zararlı toksinlerin miktarını azaltabilir ve hatta tamamen kurtarabiliriz.

Düşündüğünden daha kolay olacak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carvalho, F. P. (2017). Pesticides, environment, and food safety. Food and Energy Security, 6(2), 48-60.
  • Picó, Y., Fernández, M., Ruiz, M. J., & Font, G. (2007). Current trends in solid-phase-based extraction techniques for the determination of pesticides in food and environment. Journal of biochemical and biophysical methods, 70(2), 117-131.
  • Reeves, W. R., McGuire, M. K., Stokes, M., & Vicini, J. L. (2019). Assessing the Safety of Pesticides in Food: How Current Regulations Protect Human Health. Advances in Nutrition.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.