Göz Ardı Edilen 10 Kalp Hastalığı Belirtisi

Her ne kadar belirtiler daha az ciddi bir hastalıktan da kaynaklanıyor olabilirse de, herhangi bir risk almamak için doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Göz Ardı Edilen 10 Kalp Hastalığı Belirtisi

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Kalp hastalığı, herhangi bir kanser veya kronik hastalığı da geçerek dünyada bir numaralı ölüm sebebi olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) gelen rapora göre, 2008 yılında dünyada yaklaşık 17.3 milyon kişi kalp damar hastalığı sonucu hayatını kaybetmiştir. Bu rakamın 2030 yılına gelindiğinde 23 milyona çıkacağı öngörülmektedir.

Neden kalp rahatsızlığı bu kadar çok can alıyor? Birçok kalp sorunu yetersiz beslenme, hareketsiz bir yaşam tarzı, çevre kirliği veya tütün kullanımının sonucunda ortaya çıkar.

Ancak, bu sağlık sorununun dünya çapında bu kadar çok ölüme sebep olmasının nedenlerinden biri insanların uyarı işaretlerini görmezden gelmesi ve en kötü sonucu önlemek adına profesyonel destek almayı epey geciktirmesidir. Kalp rahatsızlıkları belirtilerinin büyük bir kısmı şiddetli değildir ve diğer hastalıkların belirtileriyle karıştırılabilir.

Kalp hastalığının belirtilerini tanımayı öğrenmek hayat kurtarabilir. Bu nedenle, kalp-damar hastalıklarının önüne geçebilmek adıma, bu konuyla ilgili bilgi sahibi olmalıyız. Aşağıda, yok saymamanız gereken on kalp hastalığı uyarı işaretini sizlerle paylaşacağız.

Baş dönmesi ve nefes almada zorlanma

Baş dönmesi ve nefes almada zorlanma kalp krizini işaret edebilen belirtilerdir. Bu tarz belirtiler bilinç kaybına yol açabilir ve ritim bozukluğu gibi kalp anomalilerini işaret edebilir.

Yorgunluk

Bu belirti özellikle kadınları etkiler ve kalp krizi sırasında veya krizden saatler, günler ve hatta haftalar öncesinde görülebilir. Genelde yorgun hissetmek bir tür kalp yetmezliği habercisi olabilir.

Tabii ki, bu belirti ayrıca başka bir rahatsızlığın veya sağlık durumunun da işareti olabilir. Yapılacak en iyi şey uygun bir teşhis için doktorunuza danışmaktır.

Mide bulantısı veya iştahsızlık

Kalp krizi sırasında birçok insanda mide bulantısı ve kusma görülür. Ayrıca, kalp yetmezliği ile ilişkili olarak şiş karın da iştaha etki edebilir.

Göğüs ağrısı

Göğüs ağrısı kalp krizinin klasik bir belirtisidir, ancak her durum için geçerli değildir. Arkansas Tıp ve Hastalık Bilimi Okulu Üniversitesi araştırmacılarından Jean C. McSweeney bunun insanların baktığı ilk belirti olduğunu, ancak her durumda rastlanmadığını belirtti.  McSweeney sözlerine bu ağrının “göğsünüzün üzerinde bir fil oturuyormuş” gibi hissedildiğini,  ancak ayrıca rahatsız bir baskı veya şişkinlik hissi olarak da kendini gösterebildiğini ekledi.

Vücudun farklı yerlerinde ağrı

Göğüs ağrısı kalp krizi esnasında en çok yaşanılan ağrıdır. Ancak, bu ağrı kollara, dirseklere, omura, çene veya karna uzanabilir. Aslında, bazı durumlarda, ağrı kendini göğüste değil vücudun diğer bölümlerinde gösterir.

Düzensiz nabız

Nabızda ara sıra gerçekleşen değişiklikler normal sayılır. Ancak, düzensizliğin yanında halsizlik, baş dönmesi veya nefes almada zorlanma görülüyorsa, bu kalp krizi, kalp yetmezliği veya ritim bozukluğunun habercisi olabilir.

Nefes darlığı

Çok fazla çaba sarf etmediğiniz veya dinlendiğiniz zaman nefes darlığı yaşamak astım veya kronik pulmoner obstrüksiyon gibi akciğer rahatsızlıklarına işaret olabilir. Aynı şekilde, kalp krizi veya kalp yetmezliğinin de habercisi olabilir. Kalp krizi sırasında, nefes darlığının yanı sıra göğüs ağrısı da görülebilir; ancak bu durum her kalp krizi vakası için geçerli değildir.

Terleme

Özellikle istirahat ederken soğuk terleme kalp krizi belirtisidir. Bu belirti kendini krizden hemen önce gösterir.

İltihap

Kalp yetmezliği vücutta sıvı birikmesine yol açabilir. Şişlik ayaklar, bilekler, bacaklar ve karında fark edilir.

Solgun veya hasta görüntü

Birçok insan kalp krizi öncesi solgun gözükür. Tansiyon düştükçe, kişi net bir şekilde hasta görünecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Makalesi, A., Yöntem, M., Erdoğdu, B. S., Akdoğan, M., Kaleli, S., Bilgisi, Y., & Yazar, S. (2017). Akut Miyokard İnfarktüsü Tanısında Kardiyak Markörlerin Önemi The Importance of Cardiac Markers in Diagnosis of Acute Myocardial Infarction. Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi. https://doi.org/10.26453/otjhs.357230

  • Bulut, F. (2016). Heart attack risk detection using Bagging classifier | Bagging Siniflandiricisi ile Kalp Krizi Riski Belirleme. In 2016 24th Signal Processing and Communication Application Conference, SIU 2016 – Proceedings. https://doi.org/10.1109/SIU.2016.7496164

  • Şimşek, H. G., Günay, T., & Uçku, R. (2010). Sosyal eşitsizliklerin koroner kalp hastalığı risk etmenlerine etkisi: İzmir’de topluma dayalı, kesitsel bir çalışma. Effects of Social Inequalities on Coronary Heart Disease Risk Factors: A Population-Based, Cross-Sectional Study in İzmir. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2014.03.009


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.