Tiroid Sorunları ve Ona İşaret Eden 6 Belirti

Tiroid sorunları kadınlarda erkeklerden daha çok görülür. Genellikle, bu sorunlar yetişkinlik döneminde daha yaygın olarak görülmektedir. Bu yazıda, uyarı niteliğindeki belirtileri ve bunları nasıl tanımlayacağınızı anlatacağız.
Tiroid Sorunları ve Ona İşaret Eden 6 Belirti

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

İki farklı türü olduğu için tiroid sorunları tanımlanması kolay bir iş değildir: Hipotirodizm ya da hipertirodizm. Tiroid metabolizmanızı düzenleyen bir bezedir. Genel olarak, bu beze vücuttaki çoğu horman fonksiyonuna dahil olur. Bu fonksiyonlar kalp atış hızını, iştahı ve vücudun besinleri ne kadar hızlı sindirdiğini düzenler.

Bu nedenle, trioid sorunları sağlık açısından değişimlere yol açabilmektedir. Tiroide bağlı durumlar kadınlarda erkeklerdekine göre daha yaygın olarak görülmektedir ve çoğu vakalar yetişkinlerde bulunmaktadır.

Aslına bakılırsa, bazı belirtiler tiroid sorunlarına işaret edebilirler. Ancak, şüpheye düştüğünüzde, bazı testler yapmaya ihtiyaç duyacak doktorunuza danışmalısınız.

Tiroid sorunları nasıl tanımlanır?

Amerika Birleşik Devletleri Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kadın Sağlığı ofisine göre, bazı tiroid sorunları belirtileri şu şekilde:

1. Ani kilo almak ya da kaybetmek

Tiroid, metabolizmanızın ne kadar hızlı çalıştığını kontrol etmenizi sağlar. Diğer bir deyişle, bu vücudunuzun besinlerden enerji alma yöntemidir. Bu işlem, hormonları ayrı tutarak gerçekleştirilir.

Tiroid sorunlarını tanımlamak için, eğer tiroid yetmezliğinden muzdaripseniz, ciddi miktarda kilo alacaksınız demektir. Bu durum, olağan bir şekilde çalışması için yeterli miktarda hormon üretmediğinizden kaynaklanır. Ancak, hipertiroidizmde tam tersi geçerlidir. Çoğunlukla, gereğinden fazla hormon bulunduğu için ani kilo kaybı yaşanır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Hormonlar Kilonuzu Nasıl Etkiler?

2. Halsizlik ve ruh halinin çalkantılı olması

tiroid sorunları yüzünden uyuyakalan kadın

Tiroid sorunları modunuzu ve enrjinizi etkileyebilir. Tiroid yetmezliğinde yorgun hissedebilirsiniz. Yeteri kadar uyumuş olsanız bile, durgun hissedebilirsiniz. Öte yandan, hipertirodizm durumundaki insanlar, asabi hissedebilirler. Bu durumdaki insanlar, daha fazla depresif olmaya eğilimlilerdir ve uyku sorunları yaşarlar.

3. Tiroid sorunları nedeniyle boyun bölgesinde şişlik yaşanması

Tiroid sorunları ortaya çıktığında en belirgin semptomlardan biri boyun bölgesinde görülen inflamasyondur. Bu durum, tiroidin büyümesi ve boğazda acı ya da rahatsızlığa neden olmasından kaynaklanır. Bu belirtiyi fark ettiğiniz anda, özel olarak dikkat edin ve gerekeni yapın.

4. Kalp atış hızında değişim yaşanması

plastik kalp tutan doktor

Tiroid, vücutta yakılan kalori oranını düzenlemeye ek olarak, kalp atışını da kontrol eder. Hipotiroidizm veya hipertiroidizm gibi durumun türüne bağlı olarak, bu konudaki düzenlemede değişme eğilimi olacaktır.

Bu durumda, kalp çarpıntısı ya da kalp çarpma hızında normale oranla yavaşlama görülebilir. Bu, Clínica Las Condes’ten (Şili) bir ekip tarafından yürütülen ilgili çalışmada ileri sürüldüğü üzere, varsayılan birçok kalp sorununun söz konusu işlev bozukluklarıyla ilgili olabileceği anlamına gelir.

5. Kabızlık

Hormon miktarı normalin altına düştüğünde, vücut fonksiyonları yavaşlar. Örneğin, söz konusu yavaşlama sindirim sisteminde görülür. Bu durum sindirimi etkilediği için, vücut besinlerdeki besleyici ögelerin emilimini yeterince sağlayamaz. Bu nedenle, bu süreç kabızlığa yol açar.

6. Vücudun diğer kısımlarında ortaya çıkan sorunlar

kuru cildine mercek tutulmuş kadın

Ek olarak, takip edilmesi gereken başka belirtiler de vardır. Örneğin, kuru cilt, kırılgan ve çatlak tırnaklar ve ani saç dökülmeleri.

Bazı daha az görülen belirtiler kadınlarda menstrual düzensizlik, üşüme, kaslar ve eklemlerde ağrı ve rahatsızlık hissidir.

Bu tiroid sorunları için bir doktora danışın

Bu belirtiler, tiroid sorunlarına işaret ediyor olabilir. Ancak, her zaman böyle durumlarda bir doktora danışmanızı öneriyoruz. Kesin teşhisi ancak doktor koyabilir. Unutmayın, kendi kendinize teşhis koymak sizi daha fazla strese sürükleyebilir. Ayrıca, bu gibi tiroid sorunları her zaman tıbbi bir tedavi gerektirir.

Kadınlar için her 4 yılda bir hormon ve tiroid testinin yapılması özellikle önemlidir. Bu sayede, normal gidişatın dışında olan şeyi bulmanız mümkün olur.  Aslına bakılırsa, hamile kalmaya karar vermiş kadınlar bir doktora görünmeliler çünkü tiroid kısırlığa ve hamile kalma ile ilgili sorunlara yol açabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.