Kabızlık ile Mücadelede Laksatif Özellikleri Olan Üç Yiyecek

Sık sık kabızlık çekiyorsanız, su tüketiminizi artırmanın yanı sıra, laksatif etkisi olan besinleri de dahil etmek önemlidir.
Kabızlık ile Mücadelede Laksatif Özellikleri Olan Üç Yiyecek
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kabızlık mı çekiyorsunuz? Bazen tuvalete gitmeden uzun süre geçiyor mu? Eğer öyleyse, o zaman bu yazı tam size göre! Kabızlıkla mücadele etmenize yardımcı olmak için diyetinize dahil edebileceğiniz bazı yiyeceklerden bahsedeceğiz.

Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü (NIDDK), kabızlığı haftada üç veya daha az bağırsak hareketi olarak tanımlar.

NIDDK ayrıca, bir kişinin kabız olduğu zaman dışkıların kuru ve sert olma eğiliminde olduğunu ve dışkının çıkarken ağrıya neden olabileceğini açıklar. Ayrıca, hayatımızın bir döneminde hepimizin kabızlıktan muzdarip olduğunu da yorumlarlar. Birçok durumda, kabızlık kısa bir süre sürer ve ciddi olarak kabul edilmez.

Ek olarak, NIDDK her gün bağırsak hareketlerine gerek duyulmadığını da vurguluyor. Bununla birlikte, bağırsak alışkanlıklarımızda herhangi bir değişiklik gözlemlersek, bir doktora veya uzmana danışmamız önemlidir.

Kabızlık ile nasıl savaşabilirim?

Her şeyden önce, sıklıkla kabızlık çeken insanlar düzenli olarak egzersiz yapmalıdır. Yoğun egzersiz yapmak zorunda değilsiniz – yürüyüş, yüzme veya diğer fiziksel aktiviteleri haftada üç veya dört kez yapmak yeterli olacaktır.

Ayrıca yeterince su içmeli ve önerilen günlük lif miktarını tüketmelidir.

Ayrıca, tuvalete gitmeniz gerekirse, beklemeyin. Dürtü hissettiğiniz an tuvalete gidin. Tuvalete gitmeyi beklemek, sadece durumunuzu olumsuz yönde etkileyecektir.

Bağırsaklarınızı daha düzenli ve sık harekete sahip olmak için de eğitebilirsiniz.

Bunu nasıl yaparsınız?

Çok kolay!

Her gün tuvalete gitmek için zaman planlamayı deneyin. Her gün aynı saatte olması için elinizden geleni yapın.

Laksatif Etkili Üç Besin

kabızlık çeken kadın

Neyse ki, laksatif etkisi olan birkaç yiyecek vardır. Bağırsak hareketlerini daha iyi ve daha kolay geçirmenize yardımcı olabilirler. Bu noktada, lif bakımından zengin yiyecekler kabızlığa karşı savaşmanıza yardımcı olmasında kilit bir rol oynar.

Bu nedenle, lif yemeniz çok önemlidir. Bu, bağırsak hareketlerini normalleştirmeye ve atıkların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ancak, lifleri diyetinize yavaş yavaş eklemelisiniz. Aksi takdirde, ani bir şekilde çok fazla lif tüketmekten ötürü gaz ve abdominal distansiyon yaşayabilirsiniz.

Bir tıp uzmanına günlük almanız gereken önerilen lif miktarını sormalısınız. Hem cinsiyet, hem de yaş, günlük önerilen lif alım miktarını etkiler.

Aşağıda, doğal laksatif etkisi olan üç farklı gıda hakkında bilgi bulacaksınız. Bu yiyecekleri günlük diyetinize dahil etmek kabızlıkla mücadele etmenize yardımcı olabilir.

1. Elma

Elma, bizi sağlıklı tutmaya yardımcı olan besinler ve faydalarla doludur. Su ile temasında jel oluşturan yüksek bir pektin içeriğine sahiptirler.

Bu, bağırsak sağlığınıza iki şekilde yarar sağlar:

  • İlk olarak, jeller suyu emecektir, bu yüzden ishalden muzdarip olanlar için, bu faydalı olacaktır.
  • Öte yandan, bu jeller sindirim sisteminiz için bir kayganlaştırıcı görevi görür. Bu, kimüslerin (midede kısmen sindirilmiş yiyeceklerin pürüzsüz, yarı akışkan kütleleri) bağırsaktan daha kolay geçmesine yardımcı olur.

2. Erik

Erik, laksatif özellikleriyle bilinen yiyeceklerden biridir.

Zengin bir sorbitol kaynağıdır. Mikrobiyotadaki bakteriler bu polialkolü özümser ve dönüştürür. Bu, suyu kimüslere çeker, bu da sindirilen besinlerin bağırsakta kolayca hareket etmesine yardımcı olur. Bu eriklere laksatif etkilerini sağlar.

3. Portakal

portakal suyu

Portakal söz konusu olduğunda, laksatif etkisi bu meyvenin karakteristik bir unsurunda bulunur.

Bazı çalışmalara göre, portakaldaki flavanon, kolonun epitelindeki klor iyonu salgılanmasını uyarmaktan sorumludur. Bu, sıvıların salgılanmasına yardımcı olan ozmotik basınç yaratır, bu nedenle laksatif etkisi bulunur.

Diğer Laksatifler

Keten tohumu, kuru üzüm, çilek, şeftali, kivi ve kuru kayısıların da laksatif etkisi vardır. Benzer şekilde, kepekli tahıllar veya yüksek lifli tahıllarla hazırlanan makarna, krep, ekmek ve bisküvi de kabızlıkla mücadelede yardımcı olabilir.

Bağırsak hareketlerine yardımcı olacak sebzeler de vardır. Örneğin brokoli, kuşkonmaz, balkabağı ve soyulmamış patateslerin hepsi sindirim ve bağırsak hareketlerine yardımcı olur. Ispanak, marul ve lahana ile hazırlanan salatalar da faydalıdır.

Son olarak, fasulye, beyaz fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagiller de faydalıdır. Ek olarak, soya veya chia tohumları gibi tohumlar ve ceviz, yer fıstığı ve badem gibi kuruyemişler de diyetinize iyi bir dozda lif verecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.