Sindirim Sistemini Etkileyip Kabızlığa Yol Açan 11 Yiyecek

Kabızlık gibi sindirim problemleri yanlış yiyecek türlerinin yenmesi nedeniyle ortaya çıkar. Dengeli bir beslenme programı uygulayarak ve yeterli miktarda su içerek bu problemlerin önüne geçebilirsiniz. 
Sindirim Sistemini Etkileyip Kabızlığa Yol Açan 11 Yiyecek
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Herkes hayatının bir döneminde kabızlık sorunuyla karşılaşmıştır. Genellikle lif oranı yüksek gıdalar yiyerek kabızlık belirtilerini ortadan kaldırmaya çalışırız. Ancak sindirim sistemini etkileyip kabızlığa yol açan yiyeceklerden de kaçınmalıyız.

Lif açısından zengin yiyecekler uygulanabilir geçici çözümler olsalar da onları yemeyi bıraktığımızda sindirim sistemimizle ilgili komplikasyonlar yeniden ortaya çıkarlar.

Sindirim sistemi faaliyetleriniz bu süreçte sıklıkla değişiyorsa, sindirim sistemi organlarınız sorun çıkarıp her zaman yaptıkları gibi yiyecekleri parçalamayı başaramayabilirler.

Sindirim sistemini etkileyip kabızlığa yol açan yiyecekleri merak ediyor musunuz? Bu yazıda aradığınız cevapları bulacaksınız. Bir göz atmadan geçmeyin!

Sindirim sistemini etkileyip kabızlığa yol açan yiyecekler

hamburger donut fast food

Çoğu durumda kabızlık, insanların sindirimi zor olan yiyecekleri tüketmeleri nedeniyle oluşur. Bu yiyeceklerin içerisinde genellikle şu maddeler yoğun olarak bulunur:

Bu maddeler özellikle aşağıda bahsedeceğimiz yiyeceklerde yoğun miktarda bulunurlar.

1. Süt

Süt, içerisinde yüksek miktarda yağ, laktik asit ve laktoz bulunan bir yiyecek olduğundan, kabızlığınızın baş suçlusu olma ihtimali yüksektir.

Sıklıkla kabız olan insanlar süt içtiklerinde şu belirtilerle karşılaşabilirler:

  • Karında rahatsızlık hissi,
  • Gaz,
  • Karın ağrısı.

2. Kırmızı et

üç dilim kırmızı et

Kırmızı et, içerisinde düşük miktarda lif bulunan bir yiyecektir. Yağ oranı ise yüksektir. İkisinin bir araya gelmesi nedeniyle kırmızı eti sindirmek vücut için oldukça zordur.

Ayrıca et protein lifleri içerir. Vücut için özellikle bu maddeyi sindirmek kolay olmayabilir.

3. Peynir

Sütte olduğu gibi peynirde şu maddeler bulunur:

  • Laktik asit,
  • Laktoz,
  • Yüksek oranda yağ.

İçerdiği bileşenler nedeniyle, kabızlık sorunu çeken insanlar için peyniri sindirmek zordur.

4. Kafein

kahve ve kahve taneleri

Kafein severlerin sıklıkla kabızlık ve sistit sorunuyla karşılaşmaları normaldir çünkü kafein vücudun büyük ölçüde susuz kalmasına yol açar.

5. Kızarmış yiyecekler

kızarmış yiyecek

Vücut açısından hiçbir faydası olmayan bu yiyecekler genellikle yüksek miktarda doymuş yağ içerirler.

Doymuş yağlar yiyeceklerin sindirim sisteminde yavaş ilerlemesine neden olurlar.

6. Şeker

kurabiye pasta

İster toz halinde olsun, ister orijinal halde, şeker genellikle şu yiyeceklerde bulunur:

  • Kek
  • Kurabiye
  • Karbondioksitli içecekler

Bu şekerli yiyeceklerde genellikle yüksek oranda yağ, az miktarda lif ve su bulunur. Bu da günlük beslenmenizde bu tür yiyeceklerden kaçınmanız gerektiği anlamına gelir.

7. Yumurta

yumurtalar

Yumurta, C vitamini, folik asit ve B12 vitamini gibi maddeler içerdiği için vücudunuz için pek çok faydası vardır. Ancak yumurtayı ölçülü bir şekilde tüketmezseniz onu kabızlığa yol açan bir yiyeceğe dönüştürmüş olursunuz.

Bir haftalık süreçte 7 yumurtadan fazlasını yememelisiniz.

8. Çikolata

çikolata yiyen kadın

Çikolata kabızlık sorunu yaşayan insanların kaçınması gereken gıdalardan biridir. Yalnızca yüksek oranda yağ içermekle kalmaz bir miktar kafein de içerebilir.

Bu iki bileşenin bir araya gelmesi vücudun susuz kalmasına yol açar. Susuzluk, sindirim sistemini aksatır.

9. Muz

kabızlığa yol açan muzlar

Muzun rengi yeşilse, sindirim esnasında gaz oluşturabilir. Bu gaz, bağırsaklarda birikip sindirim sisteminde iltihaba neden olabilir. Bu da sonunda kabızlığa yol açabilir.

10. Alkol

alkol tokuşturma

Alkol bir yiyecek türü değildir ancak pek çok insan sıklıkla alkol tüketir.

Alkolle ilgili tek sorun vücudun susuz kalmasına yol açması değildir. Bunun yanında vücudu, en önemli organları susuz bırakmaması için doğrudan bağırsaklardaki sıvıyı emmeye zorlar.

Böylece bağırsaklar susuz kalmış olur. Bu da bağırsaklarda iltihaplanmaya ve sonunda da kabızlığa yol açar.

 11. Mısır unu

bir kase mısır unu

Kabızlığa yol açan yiyeceklerden biri de mısır unudur.

Mısır unu, rafine edilmiş bir tahıl ürünüdür. Halihazırda kabızlık sorunu yaşayan biri tarafından tüketildiğinde, bu kişinin durumunu kötüleştirebilir.

Aynı zamanda mısır unu “astrenjant” (büzücü) etkileri olan bir besindir. Bu nedenle bağırsaklardaki sıvıyı emebilir.

Siz de sık sık kabızlık sorunu yaşayanlardan biriyseniz, haftada bir kereden fazla mısır unu yememelisiniz.

Kabızlığın yol açtığı semptomları rahatlatmak ve yeniden oluşmalarını engellemek için lif ve doymamış yağ açısından zengin, dengeli bir beslenme programı uygulamanızı öneriyoruz. Bol bol su içmeyi de ihmal etmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chen, L. B., Liu, H. Z., Yu, P., Zhao, J. Y., & Chen, X. (2009). Determination of Acrylamide in Foods by Solid Phase Microextraction-Gas Chromatography. Food Science and Biotechnology.
  • Rock, M., McIntyre, L., & Rondeau, K. (2009). Discomforting comfort foods: Stirring the pot on Kraft Dinner® and social inequality in Canada. Agriculture and Human Values. https://doi.org/10.1007/s10460-008-9153-x
  • Müller-Lissner, S. A., Kaatz, V., Brandt, W., Keller, J., & Layer, P. (2005). The perceived effect of various foods and bevereges on stool consistency. European Journal of Gastroenterology and Hepatology. https://doi.org/10.1097/00042737-200501000-00020

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.