Ada Çayı ve 6 İyileştirici Özelliği

Ada çayı, iyileştirici özelliklere sahip olan ve her evde bulunması gereken bir bitkidir. Sağlığınızı pek çok açıdan geliştirmeye yardımcı olabilir. Bu yazıda size ada çayının öne çıkan iyileştirici özelliklerinden ve onlardan nasıl yararlanabileceğinizden bahsedeceğiz.
Ada Çayı ve 6 İyileştirici Özelliği
Grecia Morillo

Yazan ve doğrulayan Doktor Grecia Morillo.

Son Güncelleme: 19 Eylül, 2022

Ada çayı, sahip olduğu özellikler sayesinde pek çok durum için faydalı olan bir Akdeniz bitkisidir. Ada çayının kendine has özellikleri vardır. Bu sayede tıbbi tedavilerde, çeşitli mutfaklarda ve hatta aromaterapi dünyasında kullanılır.

Bu yazıda ada çayının sağlık açısından sağladığı tüm faydaları öğrenebilirsiniz!

Ada Çayı ve Özellikleri

Adet Sancılarını Rahatlatır

adet karın ağrı

Adet sancısı çeken bir kadınsanız, şiddetli baş ağrıları yaşıyorsanız, karnınızda kramplar oluşuyorsa, bu belirtileri yatıştırmak için yapabileceğiniz en iyi şey ada çayına başvurmaktır.

Adetiniz başlamadan birkaç gün önce ada çayını demleme veya kapsül olarak tüketin. Rahminizdeki krampları rahatlattığını ve anti-enflamatuar etkileri sayesinde semptomların hafiflemesine yardımcı olduğunu fark edeceksiniz.

Romatizma Hastalıklarında Ağrıyı Azaltır

Anti-enflematuvar etkileri nedeniyle ada çayı, artrit gibi romatizma hastalıklarını tedavi etmek için tercih edebileceğiniz harika bir seçenektir. Belirtileri çok kısa sürede iyileştirmeye yardımcı olacaktır.

Eklemler iltihaplandığında ada çayı gibi iyileştirici özellikleri olan bir bitkiyi tercih etmek doğru olacaktır. Çünkü ada çayı yazmak veya bilgisayarda çalışmak gibi aktiviteler nedeniyle ortaya çıkan ağrıyı yatıştırmaya yardımcı olur.

İltihap giderici etkileri, iltihaplı ekleme yapışır ve romatizmanın neden olduğu kısıtlamaları azaltarak kişinin bazı hareketleri yapabilmesine olanak sağlar.

Sindirime Ve Mide Ekşimesine İyi Gelir

midesi ağrıyan adam

Ada çayının iyileştirici özelliklerinden bir diğeri ağır yemeklerden sonra midedeki gazı azaltmasıdır. Ayrıca sindirim üzerinde yenileyici etkileri vardır. Sindirim sürecini kolaylaştırır. Böylece yemek yedikten sonra hazımsızlık çekme ihtimaliniz azalır.

Eğer her yemekten sonra midenizde ekşime oluyorsa ada çayı tam size göre. Şişkinliği yatıştırmak için bu çayı tercih etmelisiniz. Çünkü şişkinlik mide ekşimesinin temel sebebidir.

Antiseptik Bir Bitkidir

Antiseptik etkileri nedeniyle ada çayı tüm yaralarınızı iyileştirmek için tercih etmeniz gereken ilk seçenek olmalıdır. Arındırıcı özellikleri tüm açık yaralarda işe yarar ve iyileşme sürecini destekler.

Yaranızın küçük veya görece büyük bir yara olması önemli değildir. Ada çayının iyileştirici özellikleri ve antiseptik etkileri sizi hızla iyileştirebilir. Aynı zamanda, farenjit, diş eti iltihabı ve bakteri birikmesinin yaygın olarak görüldüğü ağız boşluğu hastalıklarında hijyenik ve antiseptik etkileri vardır.

Kan Şekerini Düşürür

kan parmak ölçüm

Doğal çözümlerle kan şekerini düşürmek zor olabilir. Ancak ada çayının glukoz düşürücü özelliği bunu hayal edebileceğinizden daha çok kolaylaştırır. Bu bitkinin çayını her gün aç karnına içerseniz daha etkili olacaktır.

Diyabet hastalarının evlerinde bulundurmaları gereken ideal bir bitkidir. Çünkü çay olarak tüketildiğinde, farmakolojik tedavilerin aksine, hiçbir yan etki olmadan her gün glukoz seviyesini düşürmeye yardımcı olur.

Hafızanızı İyileştirir

Hafızanız siz yaşlandıkça kötüleşebilir. Ada çayı, beyni koruyucu ve hafızayı yenileyici etkisi nedeniyle hafızanızı desteklemek için başvurabileceğiniz en iyi çözümlerden biridir.

Ayrıca bu bitki Alzheimer hastalarının bilgi işlem bölgelerini uyararak unutma süreçlerini yavaşlatır.

Hiç şüphesiz ada çayı sağlığınıza pek çok açıdan iyi gelebilecek özellikleri olan bir bitkidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Akhondzadeh S, Noroozian M, et al. Salvia officinalis int he treatment of patients with mild to moderate Alzheimer’s disease: s double blind, randomized and placebo-controlled-trial. Journal of Clinical Pharmacy and therapeutics. Febrero 2003. 28 (1): 53-9.
  • Beheshti-Rouy M, Azarsina M, et al. The antibacterial effect of sage extract (Salvia officinalis) mouthwash against  Streptococcus mutans in dental plaque: a randomized clinical trial. Iranian Journal of Microbiology. Junio 2015. 7 (3): 173-7.
  • Ben Kheder M, Hammami M, et al. Preventive effects of Salvia officinalis leaf extract on insulin resistance and inflammation in a a model of high fat diet-induced obesity in mice that responds to rosiglitazone. Peer J. Enero 2008. 6:e4166.
  • Ghorbani A, Esmaeilizadeh M. Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components. Enero 2017. 7 (4): 433-440.
  • Hamidpour M, Hamidpour R, et al. Chemistry, pharmacology, and medicinal property of sage (Salvia) to prevent and cure illnesses such obesity, diabetes, depression, dementia, lupus, autism, heart disease and cancer. Journal of Traditional and Complementary Medicine. Abril-Junio 2014. 4 (2): 82-88.
  • Jiao M, Liu X, et al. Comparison of herbal medicines used for women’s menstruation diseases in different areas of the world. Frontiers in Pharmacology. Febrero 2022. 12: 751207.
  • Kalvandi R, Alimohammadi S, et al. The effects of medicinal plants of Melissa officinalis and Salvia officinalis on primary dysmenorrhea. Avicena Journal of Clinical Medicine. 2014. 21 (2): 105-111.
  • Kargozar R, Azizi H, et al. A review of effective herbal medicines in controlling menopausal symptoms. Electronic Physician. Noviembre 2017. 9 (11): 5826-5833.
  • Khansari N, Shakiba Y, et al. Chronic inflammation and oxidative stress as a major cause of age-related diseases and cancer. Recent Patents on Inflammation & Allergy Drug Discovery. Enero 2009. 3 (1): 73-80.
  • Nascimento, G. G. F., Locatelli, J., Freitas, P. C., & Silva, G. L. (2000). Antibacterial activity of plant extracts and phytochemicals on antibiotic-resistant bacteria. Brazilian Journal of Microbiology. https://doi.org/10.1590/S1517-83822000000400003.
  • National Center for Complementary and Integrative Health. Sage. Octubre 2020. U. S. Department of Health and Human Services.
  • Niazi A, Moradi M. The effect of chamomile on pain and menstrual bleeding in primary dysmenorrhea: a systematic review. International Journey of Community Based Nursing and Midwifery. Julio 2021. 9 (3): 174-186.
  • Mohsen Hamidpour, Rafie Hamidpour, Soheila Hamidpour, Mina Shahlari (2014) Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/.
  • Pinkerton J. V. Dismenorrea. Manual MSD. Diciembre 2020.
  • RxList. Sage. Junio 2021.
  • Szwagier D, Borowiec K, et al. The neuroproptective effects of phenolic acids: molecular mechanism of action. Nutrients. Mayo 2017. 9 (5): 477.
  • Valenzuela Melgarejo R, Ibieta Hillerns C, et al. Efectividad del uso tópico de Salvia officinalis en la disminucion del índice gingival en sujetos con gingivitis. Trabajo de investigación. Facultad de Odontología. Universidad del Desarrollo. Chile. 2011.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.