Ağır Geçen Adet Dönemleri İçin Isırganotu

Isırganotu, demir eksikliğini önlemek için vücudunuza demir sağlarken aşırı adet kanamasını azaltmaya yardımcı olan tıbbi bir bitkidir. Bu doğal tedaviyi denemelisiniz! 
Ağır Geçen Adet Dönemleri İçin Isırganotu

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Aşırı adet kanaması tedavi etmesi zor bir problemdir. Genellikle, kansızlığa, sancıya yol açar ve bunlara karşı ısırganotu kullanılabilir. Bu durumu yaşayan kadınlar genellikle bir jinekologa görünmek yerine adet süresi boyunca bu problemlere katlanırlar.

Bu yazımızda, bir çok farklı alanda kullanılan tıbbi bir bitki olan ısırganotunun yardımıyla doğal bir şekilde yoğun geçen adet kanamasını düzene nasıl sokabileceğinizden bahsedeceğiz. 

Aşırı kanamaya ne sebep olur?

sancılı adet

Aşırı, sancılı ve düzensiz adet, genellikle genetik ve hormonlarla alakalıdır. Ancak, bu durumu kabul etmek istemeyen, doğal tıbba ve eski tedavilere inanmayan kadınlar alternatif tedavi olarak diğer tıbbi bitkileri deneyebilirler.

Bu tedavileri denemeden önce unutmamakta fayda var: Bir çok faktör adet döngüsünden düzensizliğe sebep olabilir: 

  • Duygusal problemler ve stres,
  • Dengesiz beslenme, işlenmiş un, şeker, et ve zararlı yağların fazla tüketilmesi,
  • Oral kontraseptifler ve diğer ilaçlar,
  • Özellikle şehirlerde karşılaşılan kirli hava,
  • Travmalar ve cinselliğe bağlı diğer travmalar

Isırganotunun faydaları

Tıbbi bir bitki olan ısırganotu ağır geçen adet dönemlerine iyi gelir. Isırganotu, hormonlara hiçbir şekilde zarar vermeden ve herhangi bir yan etkiye sebep olmadan adet döngüsünün düzene girmesine yardımcı olur. 

Ağır geçen adet döneminden sonra vücutta demir miktarı azalır ve kansızlığa sebep olur. Isırganotu, vücuda demir sağlarken, adet kanamasını azaltır. 

Bu yabani bitki, A, B kompleks, C vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi mineraller açısından zengindir. Sindirici, idrar söktürücü ve kabızlık giderici özellikleri ile harika bir temizleyicidir.

Eğer ısırganotunu temiz bir alanda kendiniz toplayacaksınız, eldiven takmayı unutmayın.  Isırganotunu pişirerek ya da öğüterek zehrinden kurtulabilirsiniz. Yazımızın devamında nasıl yapabileceğinizi anlatacağız. Kullanmadan önce yarım gün bekletmenizi öneriyoruz.

adet takvimi

Isırganotu çorbası, suyu ve kremi

Isırganotu çorbası, lezzetli olmasının yanında bu bitkiyi tüketmek için sağlıklı ve doğal bir yoldur. Kereviz, soğan, havuç, patates, mantar, kabak, turp gibi sebzeleri ekleyerek çorba, su ya da krem yapabilirsiniz.

Günde 1 kase ilk öğün olarak tüketebilir ya da akşam yemeğinde taze yaprakları ekleyebilirsiniz. En az 3 boyunca tüketin. 

ısırganotu çorbası

Isırganotu suyu ve smoothiesi

Isırganotu ve armut, elma, muz, orman meyveleri, kereviz, ıspanak, kakao, süt  gibi diğer malzemelerle taze meyve/sebze suları ya da smoothieler yapabilirsiniz.

  • Meyve/sebze suyu: Blenderle ya da elinizle yaprakları ezdikten sonra, süzün. Biraz su ekleyin ve dinlenmeye bırakın.
  • Smoothie: Bunun için bir blendere ya da el mikserine ihtiyacınız var.

En az iki ay boyunca her gün bir bardak meyve/sebze suyu ve smoothie için. Her biri için bir avuç ısırgantou eklemeyi unutmayın.

Çaylar

Isırganotunun yapımı oldukça kolaydır. İhtiyacınız olan tek şey kuru ya da taze ısırganotu yaprakları. Kaynatılmaması gerektiğini unutmayın. Sadece demlenmesi gerekiyor. 

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı ısırganotu (10 gr)
  • 1 bardak su (100 ml)

Hazırlanışı

  • Suyu kaynatın, tamamen kaynadığında ocaktan alın.
  • Yaprakları suya ekleyin, sarın ve 10 dakika boyunca dinlendirin. Bu aşamadan sonra içeceğiniz hazır.
  • Biraz bal ya da şekerotu ekleyerek çayınızı tatlandırabilirsiniz. Beyaz şeker kullanmaktan her zaman kaçının.

Bu çayı, 3 ila 6 ay boyunca her sabah ve her akşam içmenizi öneriyoruz. Yavaş, nazik aynı zamanda oldukça etkili bir tedavidir.

ısırganotu çayı

Özler ve haplar

Ağır geçen adet kanamaları için ısırganotunu kullanmanın en iyi yollarından biri de bitki ilavesi almaktır. Sıvı öz olarak ya da hap şeklinde bulabilirsiniz. Tüketmeniz gereken miktarı öğrenmek için üreticinin talimatlarını takip edin.

Bu yöntemi seçerseniz, yüksek kalitede ve eğer mümkünse çevre dostu ürünler kullanmanızı öneriyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lozak, A., Soltyk, K., Ostapczuk, P., & Fijalek, Z. (2002). Determination of selected trace elements in herbs and their infusions. Science of the Total Environment289(1–3), 33–40. https://doi.org/10.1016/S0048-9697(01)01015-4
  • Ait Haj Said, A., Otmani, I. S. E., Derfoufi, S., & Benmoussa, A. (2015). Highlights on nutritional and therapeutic value of stinging nettle (Urtica Dioica). International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Science.
  • European Medicines Agency. (2012). Assessment report on Urtica dioica L ., Urtica urens L ., their hybrids or their mixtures , radixEMA/HMPC/461156/2008. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) Assessment (pp. 1–38).
  • Tajallaie-Asl, F., Mardani, M., Shahsavari, S., & Abbaszadeh, S. (2017). Menstruation phytotherapy according to iran ethnobotanical sources. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research9(6), 986–990.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.