Aft ve Ağız Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?

Aft ve ağız yaraları birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bu yazıda, bu rahatsız edici problemle nasıl baş edeceğinizden ve sonrası için nasıl önlem alabileceğinizden bahsedeceğiz. 
Aft ve Ağız Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?

Son Güncelleme: 15 Kasım, 2020

Aft ve ağız yaraları, ağızda meydana gelen küçük yaralardır. Bu yaralar oldukça küçük olsa da, ağız gibi hassas bir bölgede ortaya çıktığı için son derece acı verici olabilir.

Sıcak, soğuk, ve asitli yiyecekler bu yaraları tahriş edebilir ve bu nedenle daha fazla acıya neden olabilir. Ağızdaki nem miktarı bu yaraların iyileşme süresini uzatır. Bu yazıda, aft ve ağız yaralarının hızla iyileşmesine yardımcı olacak bazı doğal yöntemleri sizinle paylaşacağız.

Aft ve Ağız Yaraları Neden Ortaya Çıkar?

Çok yaygın olmasına rağmen hiç kimse bu yaraların tam olarak neden ortaya çıktığını bilmiyor. Bildiğimiz bir şey var; aft ve ağız yaraları nüfusun neredeyse % 20’sini etkiliyor. Yani her beş kişiden biri aslında bu sorunu yaşıyor.

Ağız yaralarını basit ve karmaşık diye iki kategoriye ayırabiliriz. Basit yaralar yılda birkaç kez ortaya çıkar ve 10-20 yaş arasındaki insanlarda yaklaşık bir hafta boyunca sürer. Karmaşık diye adlandırdığımız yaralar ise daha az yaygındır ve bu sorundan muzdarip olan kişiler sıklıkla uçuk sorunu ile de baş etmek zorunda kalır.

Ağız yaralarını tetikleyen bazı faktörler şunlardır:

Aft ve uçuk arasındaki farka dikkat etmeniz gerekir, çünkü bu iki yara çeşidi görünüş itibariyle birbirine benzer. Uçuk, basit bir virüsten kaynaklanır ve bulaşıcıdır; ancak aft bulaşıcı değildir. Uçuk, dudak, burun ve çene altı gibi yüzün diğer kısımlarında da ortaya çıkabilir.

Eğer ağzınızda aft varsa, yanma ve karıncalanma hissinin yanı sıra kenarları kırmızı, beyaz veya gri olan yuvarlak yaralarla da karşılaşabilirsiniz. Bunlara ek olarak ateşiniz çıkabilir ve lenf bezleriniz şişebilir.

Ağız yaraları, yaklaşık 7-10 gün içinde neredeyse kendi kendine kaybolur. Ancak bu süre boyunca çektiğiniz acı, oldukça can sıkıcı olabilir. Dişlerinizle ya da dilinizle bu yaralara dokunmamanız gerekir.

Aft ve Ağız Yaralarını Tedavi Etmek İçin Doğal İlaçlar

Tuz

bir yemek kaşığı beyaz tuz ve ağız yaraları

Tuz, dünyanın en ucuz ve en etkili antiseptiklerinden birisidir, doğal yollarla yaraları iyileştirmek için harika bir yardımcıdır.

  • Yapmanız gereken tek şey, bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz atmaktır. Elde ettiğiniz bu karışımla ağzınızı çalkalayın.
  • Sonrasında ise karışımı tükürün ve bu işlemi günde en az üç kez tekrarlayın. Ağrılarınızın giderek azaldığını gözlemleyeceksiniz.

Bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz: Ağız Ülserlerinin İyileşmesine Yardımcı 8 Reçete

Karbonat

Karbonat, ağız yaralarının tedavisinde kullanılan etkili bir antiseptiktir.

  • Yarım bardak suyun içine bir çay kaşığı karbonatı ilave edin.
  • Daha sonra ise, bu karışımı yutmadan ağzınızı çalkalayın ve yıkayın.
  • Ayrıca, biraz su ile karbonatı karıştırarak bir macun elde edebilirsiniz. Bu macunu ağzınızda bulunan yaralara uygulayabilirisiniz.
  • İyice etkili olması için birkaç dakika boyunca macunu ağzınızda tutun.
  • Ardından ağzınızı soğuk suyla durulayın.

Hidrojen Peroksit

Hidrojen peroksit, aft ve ağız yaralarının tedavisinde kullanılan oldukça etkili bir maddedir.

  • Bir parça pamuğu hidrojen peroksitin içine batırın.
  • Bu maddeyi günde üç kez doğrudan boğazınıza uygulayın.
  • Hidrojen peroksit bu yaraların neden olduğu rahatsızlığı yatıştırır ve enfeksiyon riskini azaltır.

Gargara

diş fırçası ve yeşil renkli gargara

Aft ve ağız yaralarını tedavi etmenin yolu, etkilenen bölgeye zarar vermeden antiseptik uygulamaktır. Gargara, bu rahatsızlığı hafifleten ve ortamda bakteri üremesini kontrol edebilen bir ilaçtır. Ancak kullandığınız gargara çok güçlüyse, çok sık kullanmamanızı tavsiye ediyoruz; çünkü sık sık gargara yapmak canınızı yakabilir.

Buz

Buz, yavaş da olsa yaraları iyileştirir ve iltihaplanmayı azaltır. Soğuk kompres uygulamak, aynı zamanda ağrıyı da hafifletir. Buz, tıpkı bir ağrı kesici gibi etki gösterir.

  • Etkilenen bölgeye bir buz küpü yerleştirmeniz yeterli olacaktır.

Yoğurt

Sütün içinde bildiğiniz gibi asit bulunur. Yoğurdun içinde bulunan farklı bakteriler sayesinde ağzınızın pH seviyesi değişir ve yeni bakterilerin üremesi kontrol altına alınmış olur.

  • Özellikle sık sık ağzınızda yaralar çıkıyorsa ve ağrılarınız varsa, her gün yoğurt tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
  • Ayrıca bir bez yardımıyla doğrudan boğazınızın üzerine de uygulayabilirsiniz.

Aft ve Ağız Yaralarının Oluşması Nasıl Önlenebilir?

ağzında yara olan insan dudağını tutuyor

Yetersiz beslenme, ağız yaralarına, vitamin ve mineral eksikliğine neden olabilir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri diyetinize eklemeniz gerekiyor. Demir eksikliği, folat eksikliği anemisi, çölyak hastalığı ve crohn hastalığı ağız yaralarına neden olabilen diğer faktörler arasında gösteriliyor.

Diyetinize yeşil yapraklı sebzeleri, kepekli tahılları ve süt gibi demir içeren yiyecekleri eklemeye gayret etmelisiniz. Ayrıca, dişlerinizi fırçalarken dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz; çünkü herhangi bir dikkatsizlik, ağız içinde yaralanmalara veya tahrişe neden olabilir. Kurabiye, ekmek, tost gibi sert yiyecekleri yerken de dikkatli olmalısınız.

Son olarak ise, asitli ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız, sakız çiğnemekten mümkün olduğunca kaçınmanız gerekiyor. Ağzınızı daima temiz ve sağlıklı tutmak için her yemekten sonra diş ipi kullanmayı sakın unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Edgar NR, Saleh D, Miller RA. Recurrent Aphthous Stomatitis: A Review. J Clin Aesthetic Dermatol. 2017;10(3):26-36.

  • Ediriweera ERHSS, Premarathna NYS. Medicinal and cosmetic uses of bee′s honey – A review. Ayu. 2012;33(2):178. doi:10.4103/0974-8520.105233

  • Huynh NC-N, Everts V, Leethanakul C, Pavasant P, Ampornaramveth RS. Rinsing with saline promotes human gingival fibroblast wound healing in vitro. PLoS One. 2016;11(7). doi:10.1371/journal.pone.0159843

  • Madeswaran S, Jayachandran S. Sodium bicarbonate: A review and its uses in dentistry. Indian Journal of Dental Research. 2018;29(5):672-677. doi:10.4103/ijdr.IJDR_30_17

  • Rafieian N, Abdolsamadi H, Moghadamnia A, et al. Efficacy of alum for treatment of recurrent aphthous stomatitis. Caspian J Intern Med. 2016;7(3):201-205. PMID:27757206.

  • Scully C, Gorsky M, Lozada-Nur F. Aphthous ulcerations. Dermatologic Therapy. 2002: https://doi.org/10.1046/j.1529-8019.2002.01528.x.

  • Scully C, Shotts R.. Mouth ulcers and other causes of orofacial soreness and pain. Western Journal of Medicine. 2001: https://doi.org/10.1136/ewjm.174.6.421.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.