Ağız Kokusuna Tarçınla Müdahale Edin
Ağız kokusu olarak da bilinen halitozis çok rahatsız edicidir ve ağzı kokan kişide endişe yaratabilir. Mağazalarda, sakız, gargara ve ağız kokusuna karşı tasarlanmış diğer birçok ürün bulunmaktadır.
Fakat, bu ürünlerin etkileri yalnızca geçicidir ve ağız kokusunun temel nedenine yönelik değildirler.
Ağız kokusuna sebep olan ana etmenler; kötü beslenme alışkanlıkları ve sağlıkla ilişkili diğer durumlardır. Neyse ki, bu durum genellikle doğru ağız hijyeni ile giderilebilir.
Eğer bu teknikler yardımcı olmazsa, doktorunuzu veya dişçinizi ziyaret etmeniz gerekir. Bu şekilde, ağız kokusuna neyin sebep olduğunu bulabilecek ve ciddi bir şey olmadığından emin olacaksınız.
Ağız Kokusunun Belirtileri
Ağız kokusunun belirtileri barizdir ve etrafınızdaki insanlar da bunu fark eder:
- Ağzınızdan ve burnunuzdan gelen hava kötü kokar.
- Ağzınızda kalıcı bir kötü tat vardır.
- Konuştuğunuz insanlar sizden uzak durmaya çalışır.
Ayrıca diş etlerinizde kanama da olabilir ki bu kötü kokan nefese sebep olan gingivitin belirtisidir. Çoğu insan bu diş eti kanamalarını deneyimlese de, bu rahatsızlıklarının farkında olmaz.
Sebepleri
Her gün dişlerinizi fırçalamazsanız, yiyecek kalıntıları ağzınızda birikir ve bu durum kötü ağız kokusuna sebep olacak şekilde bakteri üremesine yol açar. Sarımsak ve soğan gibi yiyecekler de nefesinizin kötü kokmasına sebep olur. Bir kez yediğinizde ve yiyecekler kan dolaşımına karıştıklarında, koku ciğerlere ulaşır ve bu da kötü kokan nefese yol açar.
Tütün ürünleri de kötü kokuya sebep olur. Sigara içiyorsanız, artıklardan kurtulmak için dişçiye gitmek ya da daha da iyisi sigarayı tamamen bırakmak iyi bir fikirdir.
Kötü kokan nefese sebep olan diğer etmenler:
- Solunum sisteminde lokal enfeksiyonlar
- Kronik sinüzit
- Kronik bronşit
- Şeker hastalığı
- Geniz akıntısı
- Sindirim problemleri
- Böbrek ya da karaciğer hastalığı
Diş hekiminiz ağız sağlığınızın yerinde olduğunu söylüyor, fakat yine de nefesiniz kötü kokuyorsa, bir doktora gitmenizi öneririz.
Tarçın
Tarçının sağlık açısından birçok faydası vardır ve antiseptik, antibakteriyel, antiparaziter, antimikotik ve antienflamatuvar özelliklere sahiptir.
Bu sebeple, birçok tedavi için kullanılan temel bir bileşendir. Ayrıca, kötü kokan nefesi tedavi etmek ve her yaşta ağız hijyeninizi sağlamak için de kullanılabilir.
Ağız Kokusuna Tarçın İle Müdahale Edin
Doğal ilaçlar, farklı farklı rahatsızlıkları gidermek için her zaman harika olmuştur. Tarçın ile birkaç tıbbi içeriği karıştırırsanız, birkaç gün içinde kötü kokan nefesin üstünden gelebilirsiniz.
Tarçın ve Zencefil
Bu iki baharat bir araya gelince kötü kokan nefese karşı harika bir çözüm haline gelirler. Zencefilin aktif maddesi gingerol ağız kokusuna sebep olan bakterileri yok eder.
İçindekiler
- 1 çorba kaşığı rendelenmiş tarçın (15 gr)
- Yarım çay kaşığı rendelenmiş zencefil (3 g)
- 1 su bardağı su (250 ml)
Yapılışı
- Suyu ısıtın ve kaynama noktasına geldiğinde tarçın ve zencefil ekleyin.
- 5 dakika daha ateşte bırakın.
- Ardından, ocaktan alın ve 5 dakika dinlendirin.
- Günde üç kez sıcak olarak içiniz.
- Dilerseniz gargara olarak da kullanabilirsiniz.
Bal ve Tarçın
Bu iki bileşen de kötü kokan nefese karşı harika bir çözümdür. Balın antimikrobiyal özellikleri kötü kokuya sebep olan bakterileri yok etmek için oldukça etkilidir.
İçindekiler
- 3 çorba kaşığı bal (75 g)
- 1 çorba kaşığı rendelenmiş tarçın (15 g)
Yapılışı
- İki malzemeyi bir arada bir kasede karıştırın ve iyice karıştırarak bütünleşmelerini sağlayın.
- Her yemekten sonra bir çorba kaşığı yiyin.
- Diş macunu kullanmadan önce bu karışımla dişlerinizi de fırçalayabilirsiniz.
Maydanoz ve Tarçın
Bu doğal maddeler ağız kokusunu tedavi etmenin üçüncü bir yöntem oluşturur. Maydanozda bulunan klorofil vücudu temizler, karaciğeri arındırır ve enfeksiyonlarla savaşır.
İçindekiler
- 4 çorba kaşığı maydanoz yaprağı (60 g)
- 1 yemek kaşığı tarçın (15 gr)
- 1 su bardağı su (250 ml)
Yapılışı
- Malzemeleri metal bir tavaya yerleştirin ve kısık ateşe koyun.
- Kaynama noktasına ulaştığında,ocaktan alın ve süzün.
- Karışımı dinlendirin ve hala ılıkken için.
- Günde iki kez içmenizi tavsiye ederiz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Raloff, J. (2014). Cinnamon Cleans the Breath. Retrieved from https://www.sciencenews.org/blog/food-thought/cinnamon-cleans-breath